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Mr. Richard Hessen 
Reckitt Benckiser, Inc. 
399 Interpace Parkway 
Parsippany, NJ 07054-0225 

Ref. No. 11-0051 

Dear Mr. Hessen: 

This responds to your February 11, 20 II request for clarification on the new limited quantity 
marking and,the size requirements regarding reduction to 50 mm in size in § 172.315(a)(1) of 
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if 
the reduction to 50 mm and placement of the limited quantity marking on the lip of the 
corrugated shrink wrapped tray is a proper and acceptable application of the marking. 

The answer is yes. A final rule under Docket HM-215K was published in the Federal 
Register on January 19, 2011 (76 FR 3308). In the final rule PHMSA revised the limited 
quantity marking requirements in § 172.315( a)(1) to allow a 50 rom limited quantity marking. 
The reduced sized limited quantity marking may be placed on the lip of the tray corrugate, 
provided the tray corrugate is visible through the shrink wrap. Section 172.315(a)(I) requires 
the limited quantity marking to be durable, legible and ofa size relative to the package that is 
readily visible. The marking must be applied on at least one side or one end of the outer 
packaging. The width of the border forming the square on point must be at least 2 rom and 
the minimum dimension ofeach side must be 100 mm unless the package size requires a 
reduced marking that must be no less than 50 mm on each side. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office 
at (202) 366-8553. 

Sincerely, 

BenSupko 
Acting Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Mr. Charles Betts "'~ 'f Reckitt
Acting Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10) Benckiser 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor ~~ Washington, DC 20590 

~f12.3Ib (J..)
February 11, 2011 

Ma rk;n1 
Dear Mr. Betts: 11- DDS} 
I am writing to you with regard to the new limited quantity marking and the size 
requirements as they relate to reduction to 50mm in size (§172.315 (1» on 
shrink or stretched wrapped trays. 

For the sake of this letter our completed shrink wrapped tray package has 
dimensions of (L) 10.5" X (W) 8" X (H) 8". It is obvious that the 100mm square 
marking would fit on any of the four sides of our completed shrink wrapped tray 
package. 

The dimensions of the corrugated portion of the shrink-wrapped tray are 10.5" X 
8" with a lip height of 2.25". 

If reduced to 50 mm, the marking fits on the lip of the tray corrugate. We find that 
since it is printed on the corrugate, it is legible, visible and permanent. When 
placed on the shrink-wrapping, we believe that it is less permanent, especially if 
the shrink-wrap is damaged and is replaced. There is a fair chance that the 
marking would not be replaced. In such a case the package is non-compliant for 
transport. 

Would the proposed reduction to 50mm and placement of the Limited Quantity 
marking on the lip of the corrugated tray be a proper and acceptable application 
of the allowance to reduce the size of the marking in § 172 .315 (1)? 

Thank you for your response. 
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