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Dear Mr. Altemos, 

This is in response to your e-mail and our subsequent conversation requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to Special Provision 
(SP) 47, found in § 172.102(c)(I) of the HMR. You state that you are transporting "Solids 
containing flammable liquids, n.o.s.," (UN3175) which provides SP 47, and request clarification 
of the second sentence in SP 47 that reads as follows: 

Except when the liquids are fully absorbed in solid material contained in sealed bags, each 
packaging must correspond with a design type that has passed a leakproofness test at the 
Packing Group II level. 

You request confirmation of your opinion that this provision is not intended to apply to the inner 
packagings of combination packagings. 

Your understanding is correct. A leakproofness test is not required for the inner packaging of a 
combination packaging. It should be noted, however, that for combination packagings to be 
shipped by air, the inner packagings must meet the pressure differential capability requirements 
specified in § 173.27(c). 

I hope this information is helpful. Please contact this office should you have additional 

questions. 


Sincerely, 

r7#~~-
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: Betts, Charles (PHMSA) Me In+4r~
Sent: Thursday, February 17, 2011 12:46 PM 
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) :a 1/2..· 102 si=>'17
Subject: FW: Question on SP 47, 172.102(c}(1} 

Spec./al P(()viS/OMf> 

Carolyn ­ t t - 00 t-J'1 
Please log in this request for clarification and assign for proper handling. 

Thanks, 

Charles 


From: Altemos, Edward A. [mailto:ealtemos@pipeline.com] 

Sent: Thursday, February 17, 201111:25 AM 

To: Betts, Charles (PHMSA) 

Subject: Question on SP 47, 172.102(c}(1} 


Hello Charles, 


I hope you can provide a quick reality check on my interpretation of Special Provision 47 in 172.102(c}(1} of the HMR. 

This attached to the HMT entry "Solids containing flammable liquids, n.o.S." (UN3175). 


The second sentence in SP 47 states: "Except when the liquids are fully absorbed in solid material contained in sealed 

bags, each packaging must correspond to a design type that has passed a leakproofness test at the Packing Group II 

leveL" My question is whether this provision is intended to apply to the inner packagings of combination packagings. My 

view, for the following reasons, is that it is not intended to, and your confirmation (or otherwise) would be appreciated. 


First of all, as the sentence is written a leakproofness test capability would not be required if the solid containing 

flammable liquid was in a "sealed bag". This makes sense for a single packaging, but if it is intended to apply equally to 

inner packagings of combination packagings it is a peculiar requirement in that only if bags are used is the leakproofness 

test unnecessary. If the solid containing flammable liquid were packed, for example, in sealed glass, plastic, or metal 

containers, the test would be necessary. This doesn't make much sense in that sealed glass, plastic or metal inner 

packagings would certainly afford equal, and most probably significantly greater protection against leakage of liquid than a 

sealed plastic bag. This suggests that this provision was intended to apply to single packagings such as drums, for which 

the leakproofness test would not be required if the solid containing flammable liquid material were in a sealed bag (liner) 

within the single packaging. 


In addition, the sentence in question speaks to "a design type that has passed a leakproofness test." Again, only single 

packagings for liquids are required, as a "design type," to be subjected to leakproofness testing as a design qualification 

test. Leakproofness testing is not applicable to inner packagings. So, again, as worded this provision appears to me to 

be directed towards Single packagings and not the inner packagings of combination packagings. 


As an aside, I note that the sentence in question does not appear in the corresponding UN Special Provision 216. 
Perhaps a future alignment with the UN test would resolve this issue - or at least explicitly stating that the leakproofness 

test requirement applies only to single packagings would clarify intent and applicability. 

Your confirmation of my thinking regarding the non-applicability of the sentence in question to the inner packagings of 
combination packagings will be much appreciated! For your information, I ask the question in consideration of a limited 
quantity material that would be reclassed (at least for the present time) as an ORM-D consumer commodity. Thanks for 
your consideration. 

Best regards, 

Andy 
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P.S. I checked the available interpretation letters, and could not find one that addressed this issue (although, to be 
honest, I thought I remembered seeing something about it in the past). 
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