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of Transportation Washington, DC 20590 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

AUG 22 2011 

Mr. Carlos Ferriol 
Dangerous Goods Coordinator 
LAN CARGO 
1901 NW 66 Ave 
Miami, FL 33122 

Ref. No.: 11-0039 

Dear Mr. Ferriol: 

This responds to your e-mail requesting clarification of the applicability of the emergency 
response telephone number requirements under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 
49 CFR Parts 171-180) to shippers who are not "registered" with an Emergency Response 
Information (ERI) provider. Specifically, you ask if a shipper is required to register with an 
ERI provider if a third party uses its contract number. Further, you ask if the shipper must 
provide a contract number. 

Yes, another entity may use your emergency response telephone number by prior arrangement 
with the third-party ERI provider. The ERI provider may require evidence, such as your 
company name or registration number, indicating that your company contracted for the 
emergency response services. The shipper must ensure that the shipping papers that 
accompany the shipment include the information necessary to enable the ERI provider to 
identify the person by name, or contract number or other unique identifier. Provided that the 
ERI provider agrees, the shipper would not be required to provide its contract number on the 
shipping paper. 

I hope this information is helpful. If we can be of further assistance, please contact us. 

Sincerely,

ffk- s;:~
Ben Supko 
Chief, Standards Development 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 

Sent: Wednesday, February 09, 2011 3:23 PM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Cc: Lucas, Adam CTR (PHMSA) 

Subject: FW: Interpretation Request 172.604 


Hi Carolyn, 


We received the following request for a formal letter of interpretation at the Information Center. This caller contacted the 

Info Center and had an extensive conversation with Helen Engrum. 


Thanks, 


Victoria Lehman 


X6-1035 


Good evening 

To whom it may concern. 

I am looking forward to receive a clarification on 172.604, and how it applies to shippers who are not register with 
an Emergency Response Information (ERI) provider; thus they do not have a contract number and an emergency 
response telephone number. Indeed, USG-12 on the lATA book does not specified that only the shipper must be 
registered with an ERI provider, but any agency or organization capable of, and accepting responsibility for, 
providing the detailed information concerning the dangerous goods. 

Sometimes shippers hire a person to prepare their hazmat packages and to write the DGD in compliance with 
lATA regulations. They do it because 1) they are not qualified to prepare hazmat shipments, and 2) they are not 
registered with an ERI provider. The hazmat specialist is the one who writes down his/her contract number and 
emergency response telephone number on the DGD, as stated by USG-12. For this reason, shippers do not 
undergo the necessity to be registered with the ERI provider. 

However, are shippers been required to be registered with an ERI provider even though a hazmat speCialist, who 
prepares their dangerous goods, makes available his/her own contract number and emergency response 
telephone number on the DGD? If the answer is yes, are they required to provide their contract number and 
emergency response telephone number on the DGD as well? 

Thank you for your prompt attention in this matter 

Carlos FerrioJ! Dangerous Goods Coordinator. 

LAN CARGO i J90J NW 66 Ave Miami FL 331221 (786) 265-6150 I cfer.r.i£lJ.@];tD.9-'.i.Igg~coml 

.;, Please consider the environment before printing this e-mail 

This message is intended only for the use of the individual or entity to whom it is addressed. It may contain 
confidential or legally privileged information. If you are not the intended recipient you are hereby notified that 

1 

mailto:cfer.r.i�lJ.@];tD.9-'.i.Igg~coml


any disclosure, copying, distribution of this infonnation is strictly prohibited and may be unlawfuL If you have 
received this communication in error, please notify us immediately by responding to this email and then delete 
it from your system. LanCargo is neither liable for the proper and complete transmission of the infonnation 
contained in this communication nor for any delay in its receipt, or any viruses contained in the message. 
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