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Mr. Sarathi Chilukuri 
Cusco Fabricators, Inc. 
305 Enford Road 
Richmond Hill, ON LAC 3E9 
Canada 

Reference No.: 11-0036 

Dear Mr. Chilukuri: 

This responds to your email concerning the definition of a "Portable Tank" as defined by 
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you 
ask if the roll-on/roll-off units you describe in your letter can be defined as portable tanks 
under the HMR. 

In your letter you describe your roll-on/roll-off units as tanks that can be moved on and off 
of a truck chassis or trailer bed using a detachable lifting system. These units you describe 
are equipped with a hoisting system that utilizes chains and binding straps to move the 
unit. These units are not permanently attached to any mobile system. Based on the 
description you provided for your roll-on/roll-off units, these units appear to meet the 
definition of a portable tank. However, in your letter you also state that it is a widespread 
industry practice to build and certify these roll-on/roJl-off units to DOT 407 and DOT 412 
specifications. It should be noted that DOT 407 and DOT 412 are specifications for cargo 
tanks therefore, if the units you describe are built to these specifications they are 
considered a cargo tank. 

As specified in § 171.8, a portable tank means a bulkpackaging (except a cylinder having 
a water capacity of 1,000 pounds or less) designed primarily to be loaded onto, or on, or 
temporarily attached to a transport vehicle or ship and equipped with skids, mountings, or 
accessories to facilitate handling of the tank by mechanical means. It does not include a 
cargo tank, tank car, multi-unit tank car tank, or trailer carrying 3AX, 3AAX, or 3T 
cylinders. 

The specifications for portable tanks are found in Subpart H of Part 178 of the HMR. 
Portable tanks not meeting a specification found in Subpart H of Part 178 of the HMR 
would be considered a non-specification bulk container. In accordance with §173.22( a )(2) 



it is the shipper's responsibility to determine that the packaging or container to be used is 
an authorized packaging, including part 173 requirements, and that it has been 
manufactured, assembled, and marked in accordance with part 178. 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

( 

:1f1 
i\T. Glenn Foster 
b Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 


Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 

Sent: Monday, February 14, 2011 3:58 PM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Hazmat Information Center Feedback: Highway (Sections 177.800 &ndash; 177.870) 

Hi Carolyn, 

We received the following request for a letter of interpretation at the Info Center. 

Thanks, 
Victoria 

Victoria Lehman 
Hazmat Information Center (HMIC) 
Pipeline & Hazardous Materials Safety Administration 1200 New Jersey Avenue, SE, 
E21-119 Washington, D.C. 20590 
http://phmsa.dot.gov/hazmat/info-center 
(202) 366-1035 

-----Original Message----­
From: PHMSA-Feedback [mailto:PHMSA-Feedback] 

Sent: Monday, February 14, 2011 11:42 AM 

To: PHMSA HM InfoCenter; PHMSA Webmaster 

Subject: Hazmat Information Center Feedback: Highway (Sections 177.800 &ndashj 177.870) 


Background: 


Roll-On-Roll-off units are the tanks that are rolled off and on from a truck chassis or 

trailer bed or some form of transport system using a detachable lifting system. They are 

neither permanently attached to any mobile system nor dedicated to any such system but are 

secured to the hoisting system using chains or binding straps. They have been in Hazardous 

Material service for over 20 years. Most of them are vacuum loaded. 

me definition of Portable tanks, vide clause # 171.8 that reads "Portable Tank means a bulk 

packaging (except a cylinder having a 1000-pound or less water capacity) over 110 USG 

capacity and designed primarily to be loaded into or on or temporarily attached to a 

transport vehicle or ship and equipped with skids, mounting or accessories to facilitate 

handling of the tank by mechanical means. It does not include a cargo tank, tank car, multi­

unit tank car tank, or trailer carrying 3AX, 3AAX, or 3T cylinders" 


My understanding is that these Roll-On-Roll-off units meet the definition of portable tanks. 

However there is no specification under the category of portable tanks that addresses these 

Roll-On-Roll-off Units. Possibly because of this lack of clarity in the regulation, it has 

been the practice across the industry to build and certify these tanks to DOT 407 / 412 that 

are cargo tanks. 


Some of the manufacturers of these Roll-On-Roll-off units are not having license to build the 

portable tanks. 

How does DOT classify these units? Are they Cargo Tanks or they are portable tanks? 


Request an interpretation. 


Regards, 

Sarathi Chilukuri 
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Name: Sarathi Chilukuri 
Organization: Cusco Fabricators, Inc. 
Email: csarathi@Wasteguip.com 
Address: 395 Enford Road, 
City: Richmond Hill 
Zip Code: L4C 3E9 
Phone: 995-883-1214 ext. 229 
Country: Canada 
FAX: 995-883-1778 
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