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Ref. No. 11-0024 

Dear Mr. Connolly: 

This responds to your letter of February 3, 2011 requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if the HMR 
requirement to provide closure instructions in § 178.2( c) applies to non-bulk packages that are 
sealed and closed by your company then transported to distributers who deliver the packages, 
unaltered, to customers who consume the products without any intention of reusing the 
packagings to transport hazardous material. 

The answer to your question is no. Under § I 78.2( c)( I), each person to whom a packaging is 
transferred must be notified of all requirements not met at the time of transfer and must receive 
written closure instructions. It is the responsibility of the manufacturer or other person 
certifying compliance with Part 178, and each subsequent distributor of the packaging, to 
provide the notification. In the scenario described in your letter, the "package" (packaging and 
its contents) is transferred from the shipper to the end user through a distributer. The 
packaging is not expected to be reused for the transportation of hazardous materials (Le., it is 
not being transferred to a person who is expected to open and reclose the packaging for 
transportation of hazardous material). Therefore, closure instructions are not required to be 
provided by the shipper in the scenario described in your letter. 

It should be noted that in specific scenarios the shipper may also be a "subsequent distributer of 
a packaging." In such scenarios, the shipper must provide notification in accordance with 
§ 178.2(c). For example, PHMSA issued a letter of interpretation on October 10,2006 (Ref. 



No. 06-0123; attached) applicable to a specific scenario involving the transfer of intermediate 
bulk containers (IBCs) that were intended to be reused for the transportation of hazardous 
material. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office at 
202-366-8553. 

Sincerely, 

Ben Supko 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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PHMSA 
U.S. DOT PHH·10 
Standards and Rulemaking 
Charles Betts Director, 
1200 New Jersey Avenue, SE 
East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Subject: Request clarification of the Applicability of 49CFR178.2(c)(1) to Shippers 
of Nonbulk packages filled with hazardous Materials 

Dear Mr. Betts, 

Akzo Nobel Chemicals Inc. requests clarification of the applicability of this requirement to provide 
closure instructions to persons that offer filled non bulk packages of hazardous materials. Our 
customers consume or products. Our distributors do not open the package prior to subsequent 
delivery of small volume orders to other customers. 

It is my interpretation that this requirement to provide closure instructions to subsequent 
distributor of the packaging does not apply to shippers of packages containing hazardous 
materials. This is based upon the DOT definition of packaging vs a package: 
In accordance with 49CFR171.8 
Packaging" ... Means the receptacle and any other components or materials necessary for the 
receptacle to perform its containment function in accordance with the minimum packing 
reqUirements. 
Package "means a packaging plus its contents ... 

Based upon the above definitions, the requirement to provide closure instructions applies to 
persons that offer non bulk packaging which does not contain hazardous materials. 

If a person chooses to provide closure instructions for packages containing hazardous materials 
to customers or distributors, they may do so, but are not required by DOT regulations. 

Your assistance providing clarification is appreCiated. 

Sincerely, 

~~,d~. 

Mark A. Connolly 
Manager, Transportation Regulations and Security 
Tel (312) 544-7177 
Tel (312) 544-7087 
Email: mark.connolly@akzonobel.com 

Akzo Nobel Inc. 525 W Van Buren Street Chicago, IL 60607-3823 

mailto:mark.connolly@akzonobel.com


o 

u.s. Deportment 400 SI3venth Street. S.W. 
of Transportation Washi1gton, D.C 20590 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety Administration 

OCT 10 2006 

Mr. Frits Wybenga Ref. No.: 06-0123 
Technical Director 
Dangerous Goods Advisory Council 
Suite 740 
1100 H Street, N.W. 
Washington, DC 20005 

Dear Mr. Wybenga: 

This is in response to your April 18, 2006 letter regarding 
closure notification requirements in § 178.2(c) (1) of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CPR Parts 171-180). 
Specifically, you ask this office to reconsider the 
interpretation in our March 4, 2005 letter to Ms. Rebecca 
Cernick of Bayer MaterialScience LLC (Bayer) regarding packaging 
closure notification requirements. 

In your letter you state your view that an offeror of a 
hazardous material in a package is never required to provide 
closure notification instructions to the person to whom the 
shipment is delivered, apparently based on your understanding 
that the offeror is distributing a package rather than a 
"packaging" as referred to in § 178.2(c) (1). Your understanding 
is incorrect. In the scenario provided, Bayer supplies a 
hazardous material to its customer in a bulk package 
(specifically, an intermediate bulk container or "lBC") whicn is 
to be returned, containing the residue of the material, by the 
customer to Bayer. A package, as defined in 49 CPR 171.8, 
"means a packaging plus its contents". In this scenario, Bayer 
not only offers a package for transportation but also 
distributes a packaging to its customer for return shipment to 
Bayer containing its hazardous material residue and, therefore. 
is subject to the notification provisions of § l78.2(c) (1). If,. 
in the scenario described in Ms. Cernick's letter, the rBCs were 
to be cleaned and purged prior to their return to Bayer. no 
notification would have been required. 

You suggest that, as a result of our March 4, 2005 lett'er, 
consignees could be faced with the dilemma of having to re-close 
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emptied packages from different suppliers in different ways. We 
agree that such complic~tions do exist for offerors of empty 
packagings; however, these complications result from the 
offering of multiple package designs. Such complications are 
not a result of our interpretation of the unique scenario 
described in Bayer's letter. This same scenario exists for 
offerers of full packagings. 

You indicate you see no apparent safety benefit in a supplier 
such as Bayer providing notification of closure requirements to 
its customers who will return packages. We disagree. Ensuring 
that a package is closed in a manner which precludes the release 
of a hazardous material is essential to safe transportation, 
regardless of whether the package is filled or contains only a 
residue. In accordance with § 173.29. an empty packaging 
containing only the residue of a hazardous material must be 
offered for transportation and transported in the same manner as 
when it previously contained a greater qUantity of that 
hazardous materia.1. This includes properly closing the 
packaging for transportation. 

It remains our opinion that, in the scenario described in Ms. 
Cernick's letter, Bayer provides its customers wi th IBC!~ for 
return shipment containing residue and therefore must provide 
the written notification required under § 178.2(c) (1). 
Considering the apparent misunderstanding of this requiJ~ement. 
we will try to provide clarification in futurE; rulemaking 
action. If your association has recommendations for chcmge, 
please let us know. If you have further questions, please do 
not hesitate to contact this office. 

Sincerely. 

~r1t~ 
r;ward T. Mazzull~ 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 


