
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave. SE 

Pipeline and Hazardous Materials 
Washington. D.C. 20590 

Safety Administration 
February 16, 2011 

Mr. James La Porte 
1670 Axtell 
Troy, MI 48084 

Reference No. 10-0270 

Dear Mr. La Porte, 

This is in response to your e-mail inquiry requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the transportation of portable 
generators containing gasoline. Specifically, you ask whether gasoline may remain in portable 
generators being transported via ground if the fuel tank is securely closed and, if so, whether the 
amount of gasoline in the generator must meet the quantity limitations in § 173.6 pertaining to 
the material of trade (MOT) exceptions. You also ask whether any other HMR requirements 
must be met. You reference a previous letter issued to you from this Office on July 28,2009 
(#09-0145) responding to similar questions for portable generators containing [diesel] fueL 

The modal exceptions in § 173.220(b)( 4) apply to flammable liquid fuels and the answer to 
your questions above are the same as provided in the July 28, 2009 response. As explained in 
that letter, a portable generator containing more than 17 ounces of liquid fuel is excepted from 
the HMR provided the requirements in § 173.220(b)(4) are met. This also applies to portable 
generators containing gasoline. Therefore, for transportation by motor vehicle or rail car, 
provided the fuel tanks are securely closed as specified in § 173 .220(b )( 4 )(i), a portable 
generator containing gasoline is excepted from all other HMR requirements (see § 173.220(g», 
which includes the 440-pound weight limit for MOTs shipments. 

I hope this information is helpful. Please contact this office should you have additional 

questions. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: Mcintyre, Joan (PHMSA) -pu y t-Q..b l--e.. ben-eY'Gttvv­
Sent: Tuesday, November 30,20105:39 PM 
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) ID- 0210Subject: FW: Another Question 
Attachments: DOT Letter - MOT.pdf 

Carolyn, 

I am going to reply to Mr. La Porte that you will be logging this in as an interp - OK? (I 
will copy you.) .It should be 173.220. I will be glad to have it as my next assigned letter 
if you like. 

Joan 
54e/286-0523 

·····Or1g1na1 Message····· ~ ~~ 
From: LA PORTE, JAMES J (ATTS ) Jmailto: jl7454@att.com],\ 

Sent: Tuesday, November 30, 201 .13 PM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA); McIntyre, Joan (PHMSA) 

Subject: Re: Another Question 


Carolyn/Joan, 

My questions relates to gasoline in a standby portable generator ~at is being transported in 

or on trailer via ground transport (truck or trailer). I had submitted and received a letter 

for diesel fuel ( «DOT Letter - MOT.pdf» ). 


My questions relates to whether gasoline can remain 1n a stand by generator that is 

transported by ground on a truck or in a trailer and if the gasoline is subject, to the HMR 

rules including the DOT MOT regulations. Under 49 CFR 173.220(b)(4) it states that: 


(4) Modal exceptions. Quantities of flammable liquid fuel greater than 50e mL (17 ounces) may 
remain in self-propelled vehicles and mechanical equipment only under the following 
conditions: (i) For transportation by motor vehicle or rail car, the fuel tanks must be 
securely closed. 

In this case, could a stand-by gasoline generator (a piece of 
mechanical) equipment be transported in a trailer or on a truck via ground transport if the 
tank is securely closed. If so, does the quantity of gasoline subject to the DOT MOT 
regulations. 

I would like a written response if possible. 

Regards, 

Jim La Porte 
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mailto:jl7454@att.com


1200 New Jersey Ave., SE 
U.S. Department Washington, DC 20590 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

Jut 28 2009 

Mr. James La Porte 
1670 Axtell 
Troy, MI 48084 

Ref. No. 09~0145 

Dear Mr. La Porte: 

This responds to your June 17, 2009 inquiry concerning requirements applicable to the 
transportation of portable generators containing fuel under the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if portable generators that 
contain fuel are excepted from the HMR under § 173.220(b)(4). 

The answer is ye§,,~Ihaccordance with provisions in §§ I 73.220(b)(4) and I 73.220(g), a 
portable ge:rtemfor containing more than 17 ounces of liquid fuel that is transported by 
high~.;M5r rail is excepted from HMR requirements provided all the conditions listed in 
paragraph (b)(4) arc met. 

You also ask whether the 440~pound weight limit in the materials of trade (MOTs) exception 
in § 173.6 applies to the shipment of your portable generators containing fuel. A portable 
generator transported in accordance with § 173 .220(b)( 4) is excepted from all other HMR 
requirements. Thus, the 440-pound weight limit for MOTs shipments docs not apply. 

I hope this answers your inquiry. 

Sincerely, 

'~~ f::;:~ 

Chief, S landards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 




