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Dear Ms. Burke: 

This responds to your January 11, 2011 letter regarding the exception applicable to materials 

corrosive to aluminum or steel only found in 49 CPR 173.154 (d) of the Hazardous Materials 

Regulations (HMR; 49 CPR Parts 171-180). Your questions are summarized and addressed 

below: 


Ql: If a bulk packaging is lined or coated with a material that prevents contact of the 

corrosive material with the steel, can the exception in § 173.154(d) be used? 


AI: 	 The answer is no. The intent of § 173.154(d)(2) is to provide an exception to bulk 

packaging constructed of materials that will not react dangerously with, or be degraded 

by the corrosive material. This office does not believe that placing liner's inside a steel 

bulk container would be in line with the intent of this exception. 


Q2: 	 The exception for materials corrosive to steel in § 173.154( d)(2) applies just to bulk 

packagings, while the exception for materials corrosive to aluminum in § 173.154(d)(1) 

does not specify packaging size. Is this discrepancy intentional, and if so, why would 

only bulk packagings be excepted from the regulations for materials corrosive to steel, 

while both bulk and non-bulk packagings would be excepted from the regulations for 

materials corrosive to aluminum? 


A2: 	 As you stated, section 173.154(d)(2) applies only to bulk packagings, while 

§ 173.154(d)(I) applies to both bulk and non-bulk packagings. Typically, non-bulk 

packagings would be shipped on trailers with other containers that may be made of steel 

(possibly more so than aluminum). This office believes that in the event of a breach of 

the corrosive material, other containers in the trailer could be damaged. 


Q3: 	 Does "bulk packagings" in § 173.154(d)(2) mean that the exception applies to any 

packages meeting the DOT definition of bulk (i.e. rail tank cars, cargo tanks, IBCs, and 

portable tanks)? 




A3: 	 The answer is yes. The exception in § 173.154(d)(2) would apply to any containers 
meeting the definition of a bulk packaging as defined in § 171.8. 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



The Dow Chemical Company 
Midland, MI 48674 

U,S,A, 

January 11, 2011 

Via E-Mail 

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
Attention: Office of Hazardous Materials Standards 

Office of Hazardous Materials Technology 
U,S, Department of Transportation 
East Building, 1200 New Jersey Avenue, SE, 
Washington, DC 20590-0001 

Subject: Interpretation Request 49 CFR 173.154 (d) 

Dear Ms. Freeman and Mr. Andrews: 

The Dow Chemical Company respectfully requests an interpretation of the language in 49 CFR 
173.154 (d). I am coming to you both directly as I understand you have been in discussions with 
Mr, Kevin Blackwell from FRA on this topic, 

49 CFR 173.154 (d) reads: 
(d) Materials corrosive to aluminum or steel only. Except for a hazardous substance, a hazardous 
waste, or a marine pollutant, a material classed as a Class 8, Packing Group III, material solely 
because of its corrosive effect­
(1) On aluminum is not subject to any other requirements of this subchapter when transported by 
motor vehicle or rail car in a packaging constructed of materials that will not react dangerously 
with or be degraded by the corrosive material; or 
(2) On steel is not subject to any other requirements of this subchapter when transported by 
motor vehicle or rail car in a bulk packaging constructed of materials that will not react 
dangerously with or be degraded by the corrosive material, (emphasis added) 

Our questions are specifically around (d) (2), as highlighted above. 

• 	 If the bulk packaging is lined or coated with a material that prevents contact of the corrosive 
material with the steel, can this exception be used? 

o 	 Our understanding, consistent with many in industry, is that if the steel is 
protected against the corrosive effects of the material by a lining or a coating that 
prevents contact between the corrosive material and the steel, and does not 
react with the corrosive material, this meets the definition of "a bulk packaging 
constructed of materials that will not react dangerously with or be degraded by 
the corrosive materiaL" 

• 	 The exception for materials corrosive to steel applies just to bulk packagillgs, while the 
exception for materials corrosive to aluminum does not specify packaging size, Is this 
discrepancy intentional, and if so, why would only bulk packagings be excepted from the 
regulations for materials corrosive to steel, while both bulk and non-bulk packagings would be 
excepted from the regulations for materials corrosive to aluminum? 
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The Dow Chemical Company 
Midland. MI 48674 

U.S.A. 

Does "bulk packagings" in (d) (2) mean that the exception applies to any packages meeting 
the DOT definition of bulk (i.e. rail tank cars, cargo tanks, IBes, and portable tanks)? 

Your help in clarifying this section of the regulations would be most appreciated. If I can provide 
any other information or clarification of my questions, please do not hesitate to contact me. 

Sincerely, 

Cherry Burke 

Cherry Burke 
Global Transportation Safety and Risk Management Leader 
The Dow Chemical Company 
2020 Dow Center 
Midland. MI 48674 USA 
Phone: (989) 638-5578 Fax: (989) 638-8227 Mobile: (302) 530-6891 
E-mail: caburke@dow.com 
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