
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, SE 
Washington, D.C. 20590 Pipeline and Hazardous Materials 


Safety Administration 


DEC 1 7 2010 
Mr. W. Eugene Sanders 
Manager 
W.E. Train Consulting 

8710 W. Hillsborough Ave #112 

Tampa, FL 33615 


Ref. No.: 10-0246 

Dear Mr. Sanders: 

This responds to your November 2, 2010 letter requesting clarification of the Hazardous 

Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You state that in a previous letter of 

interpretation issued by PHMSA (06-0016), we permitted the use of an authorized single 

packaging, which was tested and marked for liquid hazardous materials, to contain inner 

receptacles that were compatible with the lading provided the inner receptacles would not 

adversely impact the level of performance of the packaging. Specifically, you ask whether this 

interpretation of the HMR continues to be in compliance. 


The answer is yes. An authorized single packaging which is tested and marked for liquid 

hazardous materials may contain inner receptacles that are compatible with the lading provided 

the inner receptacles do not adversely impact the level of performance of the packaging. This 

configuration continues to comply with the HMR. Furthermore, the packaging would remain 

marked as a single packaging and be to subject to all requirements of the subchapter as a single 

packaging. 


I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

r---7~~?'&~~--
T. Glenn Foster 

Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 

Standards and Rulemaking Division 
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CONSULTING 

02 November 2010 

John A. Gale 
Chief, Standards Development 
Office of Dangerous Goods Standards 
PHMSA, U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Gale, 

This letter seeks further clarification of the regulatory requirements related to your letter of 
interpretation, Ref. No. 06-0016, attached. 

A dangerous good intended for international air shipment is placed in an authorized, non-bulk, single 
packaging, but as per the aforementioned letter of interpretation, the dangerous good is further 
contained in compatible inner receptacles. The package remains marked as a single packaging, again 
per the letter of interpretation. Please confirm that, consistent with the specification package markin& 
the package is still a single package, subject to the single package air shipment limits and Packing 
Instructions (PI), and when described on shipping documents may declare the single package PI. 

We are aware of a counter-argument, with which we do not agree, that says the configuration is not a 
single package, but a combination package. Please be aware that a determination that the shipping 
documents must declare a combination package PI will almost certainly be noted by carriers as a conflict 
with the single package specification mark, and result in rejection of the shipment. 

::~re~iL... 
W. Eugene Sanders III 
Manager, W.E. Train ConSUlting 
8710 W. Hillsborough Avenue #112 
Tampa, FL 33615 USA 
Gene@WEtrainConsultlng.com 
(412) 779-5151 
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