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Dear Ms. Jarman: 

This is in response to your letter requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 
49 CFR Parts 171-180) applicable to the retention of closure instructions. Your inquiries pertain to the 
requirements prescribed in § 178.2( c)(1 )(ii) for retaining closure instructions for hazardous materials 
(hazmat) packagings, which became effective on October 1, 2010, in two final rules issued under 
Docket No. PHMSA·06-25736 (HM-231) (2/2/10, 75 FR 5376; 9/30/1 0, 75 FR 60333). We 
paraphrased your questions and answered them in the order you provided. 

Q I. If a recipient of a completed hazardous materials package reoffers it in commerce in the same 
manner that he or she received it, i.e., without ever opening or modifying the package, does the 
requirement prescribed in § 1 78.2(c)(l)(ii) to retain closure instructions for this package apply to 
this shipment? 

AI. As specified in § 178.2(c)(i)(A), closure instruction notification is required to inform the user ofa 
hazardous materials packaging of all the requirements the packaging does not meet at the time of 
transfer. A completed package that is properly closed meets all the requirements contained in its 
closure instruction notification at the time it is offered for transportation. The reuse provisions in 
§ 173.28(a) require that all packagings and receptacles used more than once be in such condition 
that they conform in all respects to the HMR. Therefore, provided the package is not opened and 
continues to meet its performance standard, the HMR does not require the person who received the 
package and is re-offering it for transportation to retain its closure instructions. 

Q2. The recipient of a product wishes to reuse the packaging that previously held the product to ship 
waste material for disposal or recovery. Section 173.12(c) states this reused packaging is not 
subject to the reconditioning and reuse requirements prescribed in § 173.28 and 49 CFR Part 178. 
Does this exception from 49 CFR Part 178 also extend to the requirement to retain the 
manufacturer's closure instructions for a period of 365 days as prescribed in § 178.2(c)(l)(ii)? 

A2. The exception in § 173.12(c) applies only to the reuse and reconditioning requirements for 
packagings prescribed in § 173.28 and 49 CFR Part 178 and not to the packaging closure 
instructions prescribed in § 178.2(c). These closure instructions apply to all 49 CFR Part 178 



packagings, except as specifically provided in §§ 178.337-18 and 178.345-10, that must be closed 
before being offered for transportation. A previously authorized hazardous materials package that 
was closed and then re-opened has been altered. To meet its performance standard, the packaging 
must be properly closed in conformance with its closure instructions. See § 1 78.2( c). Whoever 
performs this closure action must obtain and retain these closure instructions for 12 months for a 
single or composite packaging and every 24 months for a combination packaging from the date the 
package is offered for transportation and must make this document available for inspection by a 
representative of the Department of Transportation. 

I hope this satisfies your request. 

Sincerel~// 

r~t~~ 
T. Glenn Foster 

Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 

Standards and Rulemaking Division 
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November 10, 2010 

Mr. Charles E. Betts 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOTIPHMSA (PHH-1O) 
1200 New Jersey A venue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Betts: 

I am writing to you with regards to the new requirement for the retention of manufacturer's 
closure instructions that became effective October 1, 2010. Per a conversation with Mr. 
Arthur Pollack on November 3,2010, we have already received a verbal clarification for 
these questions, however a formal written interpretation is needed. 

It is clear from the February 2, 2010 Final Rule (75 FR 5376) that copies of each 
manufacturer's closure instruction must be retained for at least 365 days from the date that 
the package is offered to the transporter. However, it is unclear under which circumstances 
this retention requirement applies. 

My questions are as follows: 

t) Ifa recipient of a completed package reoffers the package for transportation in 
commerce exactly as they received it, without ever having opened it or modified the 
package, does the requirement to retain closure instructions for the package apply to this 
shipment? 

2) The recipient of a product wishes to reuse the packaging that previously held their 
product to ship a waste material for disposal or recovery. Per 49 CFR §173.12(c), the reuse 
of such packaging is not subject to the reconditioning and reuse provisions contained in 
49 CFR § 173.28 and Part 178. Would this exception from Part 178 also extend to the 
requirement to retain the manufacturer's closure instructions for a period of365 days as set 
out in 49 CFR §178.2(c)(I)(ii)? 

Thank you in advance for your assistance. I look forward to your response. 

Sincerely, 

~'lLr~ 
Erin N. Jarman 
Environmental Scientist 
URS Corporation 
1600 Perimeter Park Drive, Suite 400 
Morrisville, NC 27560 
Tel: 919-461-1478 
Erin _Jarman@urscorp.com 
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