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Ref. No. 10-0234 

Dear Ms. Jarman: 

This responds to your May 5, 2010 request for clarification ofthe Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you request clarification regarding the incident 
reporting requirements in §§ 171.15 and 171.16. Your questions are paraphrased and answered as 
follows: 

Q1. If a person knows that an incident occurred while another party was in physical possession of a 
hazardous materials shipment, is that person required to investigate whether an incident report was 
filed by the party that was in possession of the material? 

AI. The answer is no. As required in §§ 171.15 and 171.16, it is the responsibility of the person in 
physical possession of the hazardous material to provide notice of an incident. There is no 
requirement of a third party to ensure that the person in possession of the hazardous material provides 
notice of an incident. 

Q2. If a shipper offers a shipment ofhazardous materials to a carrier and that shipment is involved in 
an incident while in the carrier's possession, is the shipper required to follow-up with the DOT to 
ensure that the carrier properly reported the incident? 

A2. The answer is no. It is not the responsibility ofthe offeror or shipper ofthe hazardous material 
involved in an incident to follow-up with the DOT to ensure that the incident is properly reported by 
the carrier in physical possession of the hazardous material. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this Office at 202­
366-8553. 

Sincerely, 

~S~ 

Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



May 5, 2010 

Mr. Edward T. Mazzullo 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Mazzullo: 

I am writing to you with regards to the requirement for incident reporting found in 
the Hazardous Materials Regulations at 49 CFR §171.15 and §171.16. Per the 
applicability in 49 CFR § 171.15(a) and § 17 1. 16(a), "each person in physical 
possession of the hazardous material" at the time an incident occurs must report that 
incident to the U.S. DOT and in some cases also to the National Response Center. 

My questions are as follows: 

1) If a person has knowledge that an incident occurred while another party was in 
physical possession of a hazardous materials shipment, is that person required to 
investigate whether an incident report was filed by the party that was in possession 
of the material? 

2) If a shipper offers a shipment of hazardous materials to a carrier and that 
shipment is involved in an incident while in the carrier's possession, is the shipper 
required to conduct any sort of follow-up with DOT to ensure that the carrier 
properly reported the incident? 

Thank you in advance for your assistance. I look forward to your response. 

Sincerely, 

Erin N. Jarman 
Environmental Scientist 
URS Corporation 
1600 Perimeter Park Drive, Suite 400 
Morrisville, NC 27560 
Tel: 919-461-1478 
Erin_Jarman@urscorp.com 
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