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U.S. Department of Transportation
Pipeline and Hazardous Materials
Safety Administration

DEC 15 2010

Mr. Monte Shaw
Executive Director
Iowa Renewable Fuels Association

5505 NW 88™ Street, #100
Johnston, 1A 50131
Ref. No.: 10-0206

Dear Mr. Shaw:

1200 New Jersey Ave, SE
Washington, D.C. 20590

This responds to your September 24, 2010 letter requesting clarification of the pre-transportation
functions under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You indicate
that one of your ethanol and biodiesel member producers receives methanol in a tank car, unloads the
methanol, closes the valve or lid, and returns the placarded tank car containing a possible residue of
the methanol. Specifically, you ask if closing the valve or lid, as described above, is considered
“securing a closure” under § 171.1(b)(4) or if it means sealing the package to prevent tampering.

As used in § 171.1(b)(4), the phrase “securing a closure” would apply to a person who closes the
valve or lid on a package or container containing a residue of hazardous material. It does not refer to

sealing a package to prevent tampering.

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,
7]

(2>

Ben Supko

Acting Chief, Standards Development Branch

Standards and Rulemaking Division
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U.S. Department of Transportation 10 - 0 20
PHMSA Office of Hazardous Materials Standards G
Attn: PHH 10
East Building
1200 New Jersey Avenue, SE
Washington, DC 20590
Dear Sir or Madam:

We are writing to request a letter of interpretation on the meaning of the term, “securing a closure,” as
found in 49 CFR 171.1(b)(4). This request stems from recent confusion and disagreement that has
arisen in regards to the proper application of this term.

The Iowa Renewable Fuels Association (IRFA) is the largest trade association representing lowa’s
ethanol and biodiesel producers Recently, employees from one of our producer members (an Iowa

was reqmred to, regrster as a hazardous matenal foerer Tl:us pmclamatlpn came as qu1te a shock to
these- perscnnel ‘because a}he products their ‘faprl}ty manufactures and ships. (bzoglflesel and glycenn) are
not hazardous; do not require placards, and are-generally. regardcd as safe. Appgreqtly, the issue in-
qucstmn 1stelated to the occasronal rq11 tan,k cars of methanol thlS faplhty recerves and unloads for use
in its process: - These workers were; told by M that allqvwng any empty- rarl car, wﬂh placards and
possible chemical, resldue to- leave yhelr property m,ade the;n an. pffere of hag,ardous mq;enals

Afterreading the:Hazgrdous Materials Regulations (HMR), specifically 49 CFR 171.1, this biodiesel
producer’s staff ﬁelt;tha; &miacrlzty s activitigs wers restricted fo those which are plear}y exempted
from the HMR in 171. (d)(2,3 & 4). However, these personnel were referred to an intgrpretation .
letter (see Attachment 1) which indicated that a consignee who participated in any of the pre- shrpment
functions listed in 171.1(b) would be considered an “offerer,” and would be forced to register with the
Department of Transportation usmg Form F 5800.2. While these employees felt their facility was able
to answer- “NO”rto allr the points in;171 l(b), |there was some; COI}ﬁlSlOI;), as to, wh:@.t was meant by
“securing, aclosure” in 171 1@)(4) B T LI Y A B
In our.understanding of general industry: tesms; a,closure,is “secured”; when it is Jocked, blacked, or
sealed in.some way that prevents tampering with the lcad Srmply ,closmg thc yalve or hd would not
be considered: “secured ”. However, ﬂqs hlodresel reﬁnexy § staff. was tqld by‘_an FRA oﬁ,icral that ;
PHMSA m;erprcted “seﬂu,nng a, closure to mean §unply;shutt1lng avalve, closlgg a,l|1d or screwing
on a cap orplug,, Obvioysly, this mns sounter to,our histarical understandmg of this term. We have
heen unable to ﬁnd any docmnemed ev;depce ,rhal; cleaxly defmes the.act of “secunng agclgsure a:nd
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Since this matter is one of serious imporfance to our member biodiesel refineries (not to mention other
similar industrial settings in which empty rail cars with hazardous chemical residue are allowed to
leave a private siding), we would appreciate your prompt response to the following question:

Could you please provide a letter of interpretation to clarify the meaning of the term, “securing a
closure,” as found in the Hazardous Materials Regulations at 49 CFR 171.1(b)(4), specifically in
regards to an empty rail car which still contains residue of a hazardous chemical and whether simply
closing a lid or shutting a valve on an empty railcar is considered “‘securing a closure™?

We appreciate your time and attention to this matter, and we eagerly await your response. Please
contact me at (515) 252-6249 or mshaw@iowarta.org if you have any questions or need any
additional information in order to provide the interpretation.

/_

Sincerely, /

Monte Shaw
Executive Director
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ATTACHMENT 1
PHMSA Interpretation #06-0043

May 8, 2006
PHMSA Response Letter
May 8, 2006

Mr. David Hiromura Reference No. 06-0043
NRS Logistics, Inc.
10 Bank St. Suite 1110
White Ptains, NY 10606

Dear Mr, Hiromura,

This is in response to your letter dated February 16, 2006, and subsequent telephone conversation with a member of my
staff requesting clarification of the terms “hazmat employer” and “offeror” under the Hazardous Materials Regutations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). You describe a scenario in which hazardous materials are delivered to your facility in a

~ portable tank. Upon delivery, the driver disconnects from the trailer chassis, leaving the portable tank to be unloaded by
your employees. The carrier then returns to pick up the portable tank for return shipment to its original offeror. Your
questions are paraphrased and answered below.

Q1. Are you an offeror for purposes of the HMR when your employees contact a carrier to pick up a portable tank
containing the residue of a hazardous material?

Al. As provided in § 171.8, an “offeror” is any person who: (1) performs, or is responsible for performing, any pre-
transportation function required under the HMR for transportation of a hazardous material in commerce; or (2} tenders or
makes the hazardous material available to a carrier for transportation in commerce. Pre-transportation functions are
functions specified in the HMR that are required to assure the safe transportation of a hazardous material in commerce,
including, but not limited to: (1) determining the hazard class of a material; (2) selecting a packaging; (3) filling a
packaging; (4) securing the closures on a filled or partially filled packaging; (5) marking and labeling a package; (6)
preparing a shipping paper; (7) providing and maintaining emergency response information; and (8) certifying that a
hazardous material is in proper condition for transportation in conformance with HMR requirements. If your employees
perform any pre transportation functions to prepare the portable tank containing the residue of a hazardous material for
transportation in commerce, then you are an offeror for purposes of the HMR.

Note that if you contract with the carrier to perform all pre-transportation functions related to the residue shipment,
including securing the closures on the portable tank, preparing the shipping paper, providing emergency response
information, and certifying the shipment is in proper condition for transportation in conformance with HMR requirements,
then you are not considered an offeror for purposes of the HMR.

Q2. would your company be responsible for: (1) providing hazardous materials training to your employees; (2)
implementing a security plan; and (3) registering with the Department of Transportation as a person who offers or
transports hazardous materials?

A2. Generally, empty packagings containing a residue of a hazardous material must be transported in the same manner
as when they previously held a greater quantity of the material. If your employees perform any pre-transportation
functions to prepare the residue shipment for transportation in commerce, then those employees must be trained in
accordance with requirements in Subpart H of Part 172 of the HMR. Further, persons who offer for transportation or
transport certain hazardous materials in commerce are required to register with PHMSA in accordance with 49 CFR Part
107, Subpart G and to develop and implement a security plan in accordance with Subpart 1 of Part 172. See the discussion
under Al above.,

I hope this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us.

Sincerely,

Edward Mazzullo, Director
Office of Hazardous Materials Standards
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