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Dear Ms. Zutshi: 

This responds to your e-mail requesting guidance on Part 172, Subpart I, of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically you ask questions regarding overlapping 
security plan requirements that are applicable to both shippers and carriers. Your questions are restated 
and answered as follows: 

Ql. 	 Does PHMSA expect a carrier to do a threat assessment on the shipper's facility and a shipper to 
do a threat assessment on the carrier's route? 

A1. 	 No. In the situation you describe, the carrier is responsible for assessing risk for transportation 
activities which it controls, as is the offeror. 

Q2. 	 What methodology should be used when conducting risk assessments? 

A2. 	 The security plan must include an assessment oftransportation security risks. For an example of 
the methodology that should be used when conducting risk assessments, we direct you to the "Risk 
Management Self-Eva,luation Framework (RMSEF)" on our website. The framework illustrates 
how risk management methodology can be used to identify points in the transportation process 
where security procedures should be enhanced within the context ofan overall risk management 
strategy. The RMSEF is posted on our website at the following URL: 
http://www.phmsa.dot.gov/hazmatlrisklnnsef. 

Other risk assessment tools are equally valid. We do not require persons subject to the security 
plan requirement to use a specific risk assessment tool to meet the risk assessment requirement. 

Q3. 	 Do they rely on national threat levels? 

http://www.phmsa.dot.gov/hazmatlrisklnnsef


A3. 	 The security plan provisions in Subpart I ofPart 172 ofthe HMR require each person who offers 
for transportation or transport certain hazardous materials in commerce to implement a security 
plan. The security plan must include an assessment ofpossible transportation security risks and 
appropriate measures to address the assessed risks. The security plan requirements are not 
directly tied to the national threat level. However, specific measures put into place by the plan 
may vary commensurate with the level ofthreat at a particular time. The security plan must, at a 
minimum, address personnel security, unauthorized access, and en route security. 

I hope this information is helpful. Ifwe can be of further assistance, please contact us. 

BenSupko 
Acting Chief, Standards Development Branch 
Standards and Ru1emaking Division 
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Drakeford. Carolyn (PHMSA) Secun~ Plqns 
From: Supko, Ben (PHMSA) 

Sent: Wednesday. September 22.20101 :13 PM to -02..05 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Cc: Betts, Charles (PHMSA); Solomey, Joe (PHMSA) 

Subject: FW: Inquiry Re: 49 CFR Part 172 


From: Shaykher, Anjali [mailto:Anjali.Shaykher@nnsa.doe.gov] 
Sent: Tuesday, September 07, 2010 1:41 PM 
To: Samaras, Amelia (PHMSA) 
Cc: Tynan, Douglas; Urie, Matthew; Tensmeyer, Peter 
Subject: Inquiry Re: 49 CFR Part 172 

Amelia, 

Thank you for agreeing to provide written guidance. As I mentioned to you, I am interested in receiving DOT's interpretation of 
updated regulation 49 CFR 172.800. Specifically, I am concerned about how to implement a security plan's threat assessment 
requirements. Accepting that when a shipper and carrier are not the same entity, there can be an overlap in the security plan, there 
remains some very basic questions: 

a. 	 How does DOT expect a carrier to do a threat assessment on the shipper's facility and 
b. 	 A shipper to do a threat assessment on the carrier's route 
c. 	 What does DOT expect the shipper and carrier to assess, in the way of threat, for the "enroute threat assessment," e.g., 

must it be done for every shipment, or can a carrier rely on LLEA on authorized hazmat routes? 
d. 	 Do they rely on the national threat levels (see the last paragraph of page 7 in the attached) 

I have attached guidance (that was released before the revision) which should shed more light on my concerns. The threat 
assessment process described there is very basic, but at least is a process a layman can use; to what effect is another question. Any 
insight you can share regarding all the aforementioned would be greatly appreciated. 

Thanks, 
Anjali 

Anjali Shaykher Zutshi 
General Attorney 
National Nuclear Security Administration 
U.s. Department of Energy 
1000 Independence Ave SW I(NA-3.1) I 
Washington DC! 20585 
Phone: 202.586.3975 
Fax: 202.586.0419 
an jaIi .shaykher@hq.doe.gov 
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