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Ref. No.: 10-0200 

Dear Mr. Woods: 

This responds to your September 17, 2010 email requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). In your email and subsequent telephone conversation 
with a member of my staff, you request clarification of the applicability of § 178.601(g)(2) to a 
combination package containing ethanol. Your questions are paraphrased and answered as follows: 

Q1) Is § 178.601 (g)(2) referenced in the Hazardous Materials Table (HMT; § 172.101) for non-
bulk packagings of liquid hazardous materials? 

AI) No. Section 178.601 (g)(2) is not directly referenced in the HMT. Part 178, pertaining to 
specifications for packagings, is referenced in the non-bulk specification packagings for liquid 
hazardous materials in §§ 173.201 (Packing Group I), 173.202 (Packing Group II) and 173.203 
(Packing Group III). Sections 173.201, 173.202, and 173.203 are referenced in Column 8B of the 
HMT, as applicable. 

Q2) Maya combination packaging for ethanol consisting of a 4G fiberboard box and inner plastic 
receptacle tested according to § 178.601(g)(2) be used for liquid hazardous materials? 

A2) With respect to ethanol, the answer is yes. The listings for ethanol in the HMT indicate that 
non-bulk packaging must comply with either § 173.202 or § 173.203 based on the Packing Grou~ 
assigned.· Both sections authorize outer 4G fiberboard boxes with inner plastic receptacles. The non­
bulk performance-oriented packaging standards for fiberboard boxes are provided in § 178.516 and 
the testing requirements are provided in Part 178, Subpart M. Section l78.601(g)(2) applies when 
packagings are different only in minor respects from a tested packaging. It allows for an outer 
packaging to be used with different inner packagings. provided that it has been successfully tested in 
accordance with § 178.603 with fragile inner packagings containing liquids at the Packing Group I 
drop height and the combined gross mass of the inner packagings does not exceed one-half the gross 
mass of the inner packagings used to perform the drop test. 



It should be noted that combination packages consisting of4G fiberboard boxes and inner plastic 
receptacles are not authorized for aU liquid hazardous materials. To determine the authorized 
packaging for any hazardous material, you must first tind the proper shipping name in the HMT and 
then refer to Column 8, which lists the section in Part 173 containing the authorized packaging for 
that particular hazardous material. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us ifwe can be of further assistance. 

Sincerely, 

.~ 
Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carol 

From: INFOCNTR (PHMSA) 

Sent: Friday, September 17,20102:50 PM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Cc: DerKinderen, Dirk (PHMSA) 

Subject: FW: Request for formal letter of interpretation 


Hi Carolyn, 

We received the following for a formal letter of interpretation at the Info 
Center. 

Thanks, 

Victoria Lehman 
202-366-1035 

From: Woods, Harry [mailto:HWoods@sandiego.gov] 

Sent: Friday, September 17, 2010 1:09 PM 

To: INFOCNTR (PHMSA) 

Subject: Request for formal letter of interpretation 


To whom it may concern: 


I have been researching the DOT standards for transporting hazardous materials. Specifically a combination package 4G 

with liquid hazardous materials and I want to know if my interpretation is correct. 


First I looked at 49 CFR 178.601 that applies to hazardous materials, from there I went to (4) (iv) that describes 

packagings that conform to paragraph (g). I then went to testing of combination packaging variation 2. And finally (i) 

that says that the outer packagings must have been successfully tested in accordance with 178.603 with fragile (e. g. 

glass) inner packagings containing liquids at the packing group I drop height. When does this apply? 


I understand that this applies to variations, but you have to have the original package first. Then you can put almost 

anything in it. 

Does 49 CFR 178.601 apply to all packagings that carry hazardous materials? If not please tell me why not. Can they 

use the regular inner packagings for hazardous materials? If so when? 


In other words should the package be a 4GV package if it has liquid hazardous materials in it? If you have any questions 

please call me. 


Thank You 


Sincerely, 


Harry Woods, 

Fire Prevention Supervisor 
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