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Ref. No.: 10-0199 

Dear Mr. Britton: 

This is in response to your September 3, 2010, letter requesting clarification of requirements in the 

Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to design-type testing 

of lithium ion batteries. You describe a single lithium ion battery comprised of electrically 

connected cells weighing approximately 650 lbs and a watt-hour (Wh) rating of 28,000 Who 

Additionally, you state that the component cells will pass each of the applicable tests outlined in the 

5th revised edition of the UN Manual ofTests and Criteria. Specifically you ask if the battery 

described in your letter must additionally pass each of the applicable tests outlined in the UN 

Manual ofTests and Criteria. 


In accordance with the UN Manual of Tests and Criteria, a lithium battery assembly in which the 

aggregate lithium content of all anodes, when fully charged, is more than 500 g, or in the case ofa 

lithium ion battery, a Watt-hour rating ofmore than 6,200 Watt-hours is comprised ofelectrically 

connected batteries that have passed all applicable tests does not need to be tested if it is equipped 

with a system capable of monitoring the battery assembly and preventing short circuits, or over 

discharge between the batteries in the assembly and any overheat or overcharge of the battery 

assembly. 


The provision described above applies to a battery assembly composed of electrically connected 

batteries that have passed all applicable tests. Since the battery described in your letter is assembled 

from individually tested cells and not individually tested batteries, the battery described in your 

letter must meet all of the applicable tests in the UN Manual of Tests and Criteria. While each of 




the cells that form the battery described in your letter may pass each of the applicable design type 
tests, there is no evidence of the ability of the battery to pass the applicable tests. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this office. 

Sincerely, 

~ 
Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 



Leari{ 
BRITTON §n3./ft'S
-&- 13a-Hey-{e~

ASSOCIATES sc ICJ"'C q
TELEPHONE: 414-273-29

LARRY J. BRlTTON ATTORNEYS AT LAW FALX: 414-273-2905
E-MAIL: Ijb@britton-law.com 
WEBSITE: www.britton-law.com Est. 1913 

September 3,2010 
0 0 
enOffice of Hazardous Materials Special Permits and Approvals rq 

CJ 
._1 

.......:
Energetic Materials -0 :'::"1 
(..()ATIN: Mr. Don Berger 0 V »1200 New Jersey Avenue -0 "­

East Building, 2nd Floor ~-.. 
N..PHH-30 
~ (f)Room# E21-406 Ul 

Washington, DC 20590 

Sent in Duplicate via Electronic Mail to: Specialpermits@dot.gov 

RE: Request for Clarification 

: ,<,'Dear Mr. Berger: 
~ •• .~, ~.f, t: , ;.. _:;·..";;,:.~_f': ,,'I ';>~:..:a ..)..;.-: :'~,~,:,,:,~ ~~~lJ./;,N'". 

Johnson Controls-Saft Power Solutions, LLC, ("JCS") is a manufacturer of lithium~ion batteries. 
By regulation, lithium-ion batteries are to be subjected to the,te~ng.prptocols present in the UN 
Test Manual. The 5th edition of the UN Test Manual contains the following language:, ' . 

< 

38.3.3 WHEN A CELL OR BATTERY TYPE IS TO B.E TESTED UNDER THIS SUB­
SECTION, THE NUMBER AND CONDITION OF· CELLS AND BATTERIES. OF EACH 
TYPE TO BE TESTED ARE AS FOLLOWS: 

When batteries that have passed all applicable tests are electrically connected to 
form a battery assembly in which the aggregate lithium content of all anodes, 
when fully charged, is more than 500g, or in the crute.of \he lithium-ion battery, 
with a watt-hour rating of more than 6200WH, that battery assembly does not 
need to be tested if it is equipped with a system capable ofmonitoring the battery 
assembly and preventin,g :short circuits, or over discharge between the batteries in 
the assembly and any overheat or overcharge of the l?attery assembly~~, ,_: " I., . ' 
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In other words, the 5th edition of the uN testing protocol does not require testing for very' large 
batteries which, are comprised of smaller batteries where those smaller batteries pass all 
applicable tests. This exemption recognizes the physical limitations of testing very large 
batteries. 
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Johnson Controls-Saft will soon manufacture a very large battery for electric vehicles that 
weighs approximately 650 pounds, containing approximately 4,000 g of lithium content with a 
rating of 28,000 Watt-hours (the "EV Pack"). While the EV Pack easily exceeds the 500 g/6,200 
Watt-hour criteria, it is not an assembly of small batteries. Instead, the BV Pack consists of cells 
which are connected electrically with a battery monitoring system, and each of the cells will pass 
the testing specified in the UN Test Manual (5th edition). 

JCS believes that the aforementioned exemption should apply to its EV Pack. The exemption is 
based on the fact that very large batteries cannot be easily tested due to their size and weight, but 
the exemption is only available where the components making up the very large batteries 
successfully pass the applicable tests. In other words, the exemption for very large batteries is 
essentially an exemption from re-testing assembled components that have themselves already 
passed the applicable tests l before assembly into a very large battery pack. 

The cells used in the JCS EV Pack will pass all safeguards and safety requirements set forth in 
the UN testing procedure. JCS requests confirmation from PHMSA that the exemption for very 
large batteries, which would eliminate the need to re-test JCS's EV Pack, applies to its 
manufacturing process of connecting cells to form a battery assembly in which the aggregate 
lithium content of all anodes, when fully charged, is more than 500 g or in the case of a lithium 
battery, with a Watt-hour rating of more than 6,200, so long as it is equipped with a system 
capable of monitoring the battery assembly in preventing short circuits or overcharge between 
the cells in the assembly and any overheat or overcharge of the battery assembly. In other 
words, JCS believes that the aforementioned exemption to testing should apply to both a battery 
assembly made up of cells and a battery assembly made up of smaller batteries so long as all 
other testing provisions have been met. 

I would appreciate your immediate confirmation on this issue to determine our packaging and 
transportation requirements for the JCS EV Packs. 

Sincerely, 

BRlTTON & ASSOCIATES, S.c. 

•.. ...)-(j)~ 
La J. Britton 
LJB.SMT.mmk 

I Johnson Controls-Saft is authorized to test lithium ion batteries in accordance with the amendments in Section 38.3 
of the UN Manual of Tests and Criteria pursuant to Approval CA2010030026. 


