
U.S. Department ofTransportation 1200 New Jersey Ave, SE 

Pipeline and Hazardous Materials Washington, D.C. 20590 

Safety Administration 
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Senior Project Engineer JW' ('\ 9 2011 
National Oilwell Varco 
2800 N Frazier St. 
Conroe, TX 77303 

Reference No. 10-0195 

Dear Dr. Wang: 

This is in response to your e-mail requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR) applicable to UN portable tank design criteria. Specifically, you 
ask for the definition of "design margin of 1.5" as it is used for determining the safety tactor 
in § 178.27 4( c )(2). You state that it is your understanding that a design margin of 1.5 could 
result in a safety factor of 2.5 (1.5+1=2.5). 

Sections 178.274( c)(2)(i) and (c)(2)(ii) state that the safety factor under each of the forces 
specified in paragraph § 178.274(c)(1) must be: 

(i) For metals having a clearly defined yield point, a design margin of 1.5 in relation to 
the guaranteed yield strength; or (ii) For metals with no clearly defined yield point, a 
design margin of 1.5 in relation to the guaranteed 0.2% proof strength and, for austenitic 
steels, the 1 % proof strength. 

The term "design margin of 1.5" is the safety factor to which the UN Specification portable 
tank must be designed by calculating the stresses resulting from acceleration loads applied to 
the tank. The two terms are used interchangeably in the HMR (design margin § 178.274 
(c)(2)) and UN Model Regulations (Volume 1 Section 6.7.3.2.10) to determine the minimum 
ratio between the yield strength of the material and the design stress. In § 178.274 (c)(2) the 
design margin is equal to 1.5; therefore, the minimum ratio is 1.5. Additionally, please note 
that an approval agent must evaluate the design and calculations for UN Specification portable 
tank as required by § 178.273(b). 

I hope this information is helpful. Please contact this office should you have additional 
questions. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 

http:6.7.3.2.10


Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 

Sent: Monday, September 13, 2010 10:26 AM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Cc: DerKinderen, Dirk (PHMSA) 

Subject: FW: Request for Formal interpretation to the "Design Margin" in Section 178.274 (c)(2) for UN 


portable tank design criteria 

Hi Carolyn, 

We received the following request for a formal letter of interpretation at the Info 
Center. 

Thanks, 

Victoria Lehman 
202-366-1035 

From: Wang, Jianke [mailto:Jianke.Wang@nov.com] 
Sent: Friday, September 10, 2010 4:23 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: Request for Formal interpretation to the "Design Margin" in Section 178.274 (c)(2) for UN portable tank design 
criteria 

Dear Sir/Madam, 

In Section 178.274 (c )(2) for UN portable tank design criteria, there are 

"(2) Under each of the forces specified in paragraph (c}ll) of this section, the safety factor must be as follows: 

(i) For metals having a clearly defined yield point, a design margin of 1.5 in relation to the guaranteed yield strength; or 

(ii) For metals with no clearly defined yield point, a design margin of 1.5 in relation to the guaranteed 0.2% proof strength and, for austenitic steels, the 1 % proof strength. 

" 

What is the definition of the "design margin of 1.5"? 

To my knowledge, a "design margin of 1.5" could result in a safety factor of 2.5 (1.5+ 1 =2.5). 

Your response will be appreciated. 

Best regards, 

Jianke Wang, Ph.D., P.E. 
Senior Project Engineer 
ISO Vibration Analyst IV 
National Oilwell Varco 
2800 N Frazier St 
Conroe, TX 77303 
Tel: 936-523-2634 
Fax:936-523-2788 
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