
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave. SE 

Pipeline and Hazardous Materials 
Washington. D.C. 20590 

Safety Administration 

NOV 18 2010 

Mr. Tracey G. Smith 
PCS Sales USA, Inc. 
Manager, Regulatory Compliance 
1101 Skokie Blvd. 
Suite 400 
Northbrook,IL 60062 

Ref. No. 10-0190 

Dear Mr. Smith: 

This responds to your July 28,2010 request for clarification of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). According to your request, you have a gas transport trailer with 
constant volume and an occasional liquid residue that can only be loaded with a specific quantity of 
gas as provided by§ 173.301a(d)(3). You ask two questions. First, you request clarification of the 
loading temperature used to calculate loading conditions under§ 173.30Ia(d)(3). Second, you ask if 
you may disregard the liquid residue weight when filling 3AAX cylinders with a material that falls 
under§ 173.301a(d)(3). 

Section 173.301a(d)(3) clearly indicates that the pressure (developed pressure) may not exceed the 
service pressure of the cylinder at 5~C (131°F). The person responsible for filling the cylinder with 
liquefied compressed gas must consider both the temperature of the material at 5~C (131°F) and any 
residue remaining in the cylinder when calculating the filling density ofmaterial placed in the 
cylinder. This calculation ensures that sufficient outage is provided so the cylinder will not be liquid 
full at 5 s> C (131° F). 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please do not hesitate to contact 
this Office at 202-366-8553. 

Sincerely, 

~~ 

Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: Lehman, Victoria (PHMSA) 10 -O/9()

Sent: Friday, September 10, 20109:36 AM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Cc: DerKinderen, Dirk (PHMSA) 

Subject: FW: Hazmat Information Center Feedback: Shippers-General Requirements for Shipments 


and Packagings (Sections 173.1 &ndash; 173.476) 

-----Original Message----­

From: INFOCNTR (PHMSA) 

Sent: Wednesday, July 28, 2818 4:38 PM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Hazmat Information Center Feedback: Shippers-General Requirements for Shipments 

and Packagings (Sections 173.1 &ndashj 173.476) 


Hi Carolyn, 


We received the following request for a formal letter of interpretation at the Info Center. 


Thanks, 


Victoria Lehman 

Hazmat Information Center 

282-366-1835 


-----Original Message----­
From: PHMSA-Feedback [mailto:PHMSA-Feedback] 

Sent: Wednesday, July 28, 2818 4:28 PM 

To: PHMSA HM InfoCenter; PHMSA Webmaster 

Subject: Hazmat Information Center Feedback: Shippers-General Requirements for Shipments and 

Packagings (Sections 173.1 &ndashj 173.476) 


Requesting a Letter of Interpertation for 173.381a(d)(3) states. "The pressure at 55 C(131F) 

of Hazard Zone A and, after December 31, 2883 Hazard Zone 8 materials, may not exceed the 

service pressure of the cylinder. Sufficient outage must be provided so that the cylinder 

will not be liquid full at 55 C (131 F)." 


Question: Do I use my loading temperature of 185 degrees F to detemine my loading conditions 

to remain below the maximum service pressure or do I have to use 131 degrees to calculate 

conditions to remain under the stamped service pressure. 


I.E. I load at 188 degress 18,888 lbs which is below service pressure maximum allowed OR Must 
I make a calculation assuming 131 degrees loading only 8,888 to remain below the stamped 
service pressure. 

Keep in mind our process for loading would never exceed 115 degrees. 

Name: Tracey Smith 
Email: tgsmith@potashcorp.com 
Phone: 847-849-4358 
FAX: 847-849-4692 
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