
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave. SE 

Pipeline and Hazardous Materials 
Washington. D.C. 20590 

Safety Administration 

OCT 28 2011 

Mr. Jim Poulsen 
Supervisor 
Oak Point Service 
272 Oak Point Hwy 
Winnipeg, MB R2R IVI 

Ref. No.: 10-0189 

Dear Mr. Poulsen: 

This responds to your letter regarding the requirements under the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR 171-180) applicable to cargo tank: motor vehicle (CTMV) linings, 
emergency discharge control equipment and a "dated signature" required on an inspection 
report. Your questions are paraphrased and answered as follows: 

Q1. Do the requirements regarding CTMV linings and coatings specify that any "coating" 
which is 15 mils or more is considered a lining, and which must be inspected using a 
"spark tester?" 

AI. 	 The answer is no. In accordance with the HMR, cargo tank motor vehicle linings must be 
inspected as specified in § 180.407(f). The integrity of the lining on a1llined cargo tanks, 
when lining is required, must be verified at least once each year. Rubber (elastomeric 
material) linings must be tested for holes. The equipment used to test rubber linings must 
consist ofa high frequency "spark tester" capable ofproducing sufficient voltage to 
ensure proper calibration. Linings made ofother than rubber must be tested using 
equipment and procedures prescribed by the lining manufacturer or lining installer (See 
§ 180.407(f)(1) and (f)(2». 

Q2. 	 In a C or A train configuration, is the passive shutdown system (more specifically the 
Smart Hose) as described in § 173.315(n)(2) required to be carried on each lead trailer 
and the pup trailer even though only "one" trailer is unloaded at anyone time or will one 
smart hose suffice? 

A2. 	 The answer is yes. In a C or A train configuration (Le., a truck tractor pulling more than 
one trailer connected by "A" or "C" dolly), each cargo tank motor vehicle (CTMV) in 
liquefied compressed gas service is required to have an emergency discharge control 
capability. A CTMV in other than metered delivery service must have a means to 
automatically shut off the flow ofproduct without the need for human intervention within 



20 seconds of an unintentional release caused by a complete separation of liquid delivery 
hose (passive shut down capability). 

If a CTMV operating in both metered and non-metered delivery service is equipped with 
a passive means of shut down that meets the requirements in § 173.315(n)(2) and 
functions for both types ofdeliveries, then it need not also be equipped with an off-truck 
remote means of shut down. However, if the passive means ofshutdown only function 
for non-metered deliveries, then the CTMV must also be equipped with an off-truck 
remote shutdown system. 

Q3. 	 In § 180.417 (b)(2)(x), it states that each inspection report must have "dated signature" of 
the registered inspector and the cargo tank owner. Can a representative (employee) ofthe 
cargo tank owner date and sign the inspection reports? 

A3. 	 The answer is yes. A test and inspection report must include the information specified in 
§ 180.4l7(b) and/or (c), as appropriate, including the location ofdefects found; method 
ofrepair; and dated signatures ofboth the Registered Inspector and the cargo tank owner. 
An owner means the person who owns a cargo tank motor vehicle used for the 
transportation ofhazardous materials, or that person's authorized agent (See §180.403). 
A representative (employee/authorized agent) of the cargo tank owner may date and sign 
the inspection reports on behalf of the cargo tank owner. 

Thank you for the information that CGA Technical Bulletin TB-2 (Guidelines for Inspection and 
Repair ofMC-330 and MC-331 Cargo Tanks) referenced in §§ 180.407 and 180.413 is being 
Replaced by CGA P-26. 

I hope this information is helpful. Ifwe can be of further assistance, please contact us. 

Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development 
Standards and rulemaking Division 
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August 13, 2010 

U.S. DOT 
PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 
Attn: PHH-10 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590-0001 

To whom it may concern: 

I recently attended your DOT workshop in Denver Colorado on August 4th and 5th and 
have a few questions which require clarification. 

1. A speaker from one of the lining manufacturers attended the workshop and 
provided some input on linings and coatings. He mentioned that any "coating" which is 
15 mils or more is considered a lining and requires to be inspected with a spark tester. I 
can't find anywhere in CFR49 which defines linings and coatings. Will you please 
clarify. 

2. In a C or A train configuration, is the passive shutdown system (more specifically 
the Smart Hose) as described in §173.315(n)(2), required to be carried on each the lead 
trailer and the pup tr;.liler eVf~n though only one trailer is unlo:idec at anyone time or will 
one smart hose suffIce? 

3: Where ever CGA Technical Bulletin TB-2 is referenced in CFR49, note that it has 
been replaced by CGA P-26 so that correction should be made. 

4: In l80.4l7(b)(x) it states that each inspection report must have "dated signature of 
the registered inspector and the cargo tank owner". Can a representative (employee) of 
the cargo tank owner date and sign the inspection reports? 

Sincerely, 

!?~ 
Jim Poulsen 
Supervisor 


