
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, SE 
Washington, D.C. 20590 Pipeline and Hazardous Materials 

Safety Administration 

FEB 1 4 2011 

Mr. Thomas Ziebell 

Senior Hazmat Editor 

1.1. Keller & Associates, Inc. 
P.O. Box 368 

Neenah, WI 54957 


Reference No. 10-0182 

Dear Mr. Ziebell: 

This is in response to your e-mail requesting clarification of the Hazardous Materials 

Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the requirements for Class 3 

combustible placards displaying identification numbers. You submitted three examples of 

placards and ask which one is in conformance with the HMR. Specifically, you ask whether the 

combustible placard should display a color in the outer border. You cite a 1991 letter of 

interpretation from this Office to 1.1. Keller stating that the lower inner border as shown in the 

pictorial you submitted at that time should be eliminated. You further state that you were 

informed by members of our staff in subsequent telephone conversations in 1992 that of the three 

examples of placards that you submitted to them, Example B was the correct combustible 

placard and that Example C was not correct. You ask us to confirm these responses. 


The 1991 letter of interpretation addressed rail transportation and we stated that the lower inner 

border of the combustible placard must be eliminated for transportation by rail. Section 

172.332(c)(4) specifies: 


'For a COMBUSTIBLE placard used to display an identification number, the entire 
background below the white background for the identification number must be white 
during transportation by rail and may be white during transportation by highway. ' 

Therefore, the answer given in the 1991 letter of interpretation is correct. That is, for 

transportation by rail, the authorized combustible placard must not display a lower inner border 

and it must have white as the entire background below the white background for the 

identification number. As such, the example shown in the pictorial accompanying the 1991 letter 

would require that the lower inner border be eliminated in order to be in compliance with the 

HMR for transportation by rail. 




With respect to your 1992 telephone conversations with members of our staff, you asked them 
whether color may be displayed in the outer border of the combustible placard below the white 
background for the identification number. You were told that Example B without the border was 
in compliance with the HMR and that Example C with color in the outer border was not in 
compliance. This answer is also correct. 

For your information, Example "A" is authorized if it meets the provisions of § 172.519(b)(2) or 
is used for transportation by highway (also see § 172.332(c)(4) above). Section 172.519(b)(2) 
specifies: 

'The dotted line border shown on each placard is not part of the placard specification. 
However, a dotted or solid line outer border may be used when needed to indicate the full 
size of a placard that is part of a larger format or is on a background of a non-contrasting 
color. ' 

I hope this information is helpful. Please contact this office should you need additional 
assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster, 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Division of Standards and Regulations 



Interp Ref # 10-0182 

From: Thomas Ziebell [mailto:tziebell@JJKELLER.COM] 
Sent: Thursday, August 26, 2010 11:51 AM 
To: PHMSA HM InfoCenter 
Subject: Interpretation on combustible placards 

Dear Office of Hazardous Materials Standards, 

I am requesting an interpretation on the display of an identification number on a combustible placard, as 
allowed by 172.332(c)(4). Attached are three examples of white-bottom combustible placards that 
have space for an identification number. 

A June 17, 1991, interpretation addressed the color of the border on a combustible placard below the 
white background for the identification number. It stated that for a placard, as illustrated by Example A in 
the attached, the lower inner border should be eliminated. The entire background below the white 
background for the identification number must be white for rail shipment. When the border is removed 
the placard appears as Example B in the attached. This letter of interpretation does not currently appear 
on your web site. 

In July and October 1992, I had phone conversations with Del Billings, Helen Engrum, and Jackie Smith 
about displaying color in the outer border of the placard below the white background for the identification 
number. The June 17, 1991 interpretation did not specifically address this issue. Was a placard such ~s 
Example B correct (no color in outer border) or was Example C correct (color in outer border)? The 
answer I got was that Example B was cdrrect and Example C was incorrect. 

I would appreciate a written interpretation on this issue. Is example B correct (no color in outer border) 
or is example C correct (color in outer border)? 

Thank you for your assistance. 

Tom Ziebell 
Sr. Hazmat Editor 
J.J. Keller & Associates, Inc. 
tziebell@jjkeUer.com 
920-722-2848 x2532 
Website: www.jjkeller.com 
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Refer to 4~art 172: 

Marking - Subpart D 

Labeling - Subpart E 

Placarding - Subpart F 

Emergency Response - Subpart G 




