
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, SE 
Pipeline and Hazardous Materials Washington, D.C. 20590 
Safety Administration 

NOV 24 2010 
Mr. Jeff Tocci 
CSE Corporation 
600 Seco Road " 
Monroeville, P A 15146 

Ref. No. 10-0177 

Dear Mr. Tocci: 

This responds to your August 19,2010 email and subsequent telephone conversation with a 
member ofmy staff regarding the transportation of a chemical oxygen generator (COG) under 
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you request 
clarification of the approval requirement and authorized packaging under § 173.168. Your 
questions are paraphrased and answered as follows: 

QI. Our company held a competent authority approval to offer for transportation a COG. Our 
company manufactures the COG. It is our understanding that because of the incorporation of 
§ 173.168 of the HMR, a renewal of our approval is not needed? 

AI. Your understanding is correct. Aspects of COG approvals associated with shipment ofa 
COG were incorporated into the HMR under final rule HM-224B (72 FR 4442; January 31, 
2007) and specifically focused on safety controls, packaging, and marking, thus, eliminating the 
need for shipment approvals including the approval held by your company. However, a 
classification approval is still necessary for manufacturers of a COG (See HM-224B; 72 FR 
4452). Therefore, based on your indication that your company manufactures a COG, your 
company must obtain a classification approval in accordance with § 173.168(a) of the HMR. 

Q2. Further, it is our understanding that a COG that uses an explosive means of initiation 
attached must obtain an approval as an explosive. Our COG design uses a non-explosive means 
of initiation. Thus, we believe our COG is excluded from the requirement to obtain an EX 
number. Is this correct? 

A2. Your understanding is not "correct. The requirement under § 173.l68(a) to obtain an 
approval applies to a COG with either an explosive or non-explosive means of initiation 
attached. Although the COG must be classed and approved following the same procedures used 
for the classification and approval of an explosive under § 173.56, it does not follow that the 
COG will be classed as an explosive. However, the COG may still be assigned an EX approval 
number. EX approval numbers are not necessarily tied to explosives. 

Q3. Is Packing Group (PG) II performance level packaging the proper packaging for ground 
transport ofa COG? 



----------------

Drakeford, Carol 

From: Foster, Glenn (PHMSA) 
Sent: 

To: 

Cc: 

Subject: 


Importance: 

Sensitivity: 


Thursday, August 19, 2010 1:33 PM 

Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Betts, Charles (PHMSA); Billings, Delmer (PHMSA); Supko, Ben (PHMSA) 

FW: CSE Corp. request for Letter of Interpretation 49CFR173.168 - Oxygen Generator, 

Chemical UN3356, Div. 5.1 Domestic Ground Transportation Packaging 


High 

Confidential 


From: Relerford, Darra I (PHMSA) 
sent: Thursday, August 19, 2010 1:15 PM 
To: Burger, Donald (PHMSA); Paquet, Ryan (PHMSA); White, Nancy (PHMSA); Foster, Glenn (PHMSA) 
Cc: Boyd, Felicia (PHMSA) 
Subject: FW: CSE Corp. request for Letter of Interpretation 49CFR173.168 - Oxygen Generator, Chemical UN3356, Div. 
5.1 Domestic Ground Transportation Packaging 
Importance: High 
Sensitivity: Confidential 

Please. see email from Mr. Tocci below. 

Regards 

~/.d~pr4 
Special Permits and Approvals PHH-31 

Office of Hazardous Materials Safety 

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 

U.S. Department of Transportation 

1200 New Jersey Avenue, S.E. Building, Room E23-418 

Washington, D.C. 20590 

Tel: 202-366-0260 

Fax: 202-366-3308 ---....--.-----..~----.---

From: Jeff Tocci [mailto:jgt@csecorporation.com] 
sent: Thursday, August 19, 2010 11:59 AM 
To: Relerford, Darral (PHMSA) 
Subject: CSE Corp. request for Letter of Interpretation 49CFR173.168 - Oxygen Generator, Chemical UN3356, Div. 5.1 
Domestic Ground Transportation Packaging 
Importance: High 
Sensitivity: Confidential 

Dear Darral: 

An Interpretation of DOT Regulation is requested regarding: 
1) Renewal of our Competent Authority CA1999120010 
2) Classification of our CSE SR100 Self-Contained Self-Rescuer (SCSR) 
3) Packaging requirement for domestic ground shipments of our products 

As discussed, pertaining to our request for a renewal of our Competent Authority Approval (CA1999120010), we 
understand that a renewal is no longer required for the CSE SR100 SCSR. 

Further, we understand COGs that utilize an explosive starting device must now obtain an approval as an explosive. 
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CSE Corporation SR100 SCSR's starting mechanisms design does not require a means of ignition. The CSE Corporation 

COG starting mechanism utilize an non-expLosive DOT-39 NR exempt (49CFR 173.306) Oxygen CyLinder. Therefore, we 

wouLd respectfully request an interpretation that the CSE SR100 SCSR is excluded from the requirement of obtaining 

an EX number. 


Since the change in the PHMSA regulation (HM-224B), all CSE SR100 SCSR products shipped by domestic a/or 

international air cargo are shipped in the new super packaging in compliance with Part 173.168(d). Our remaining 

question involves the Packing Group requirement for domestic ground shipments of our CSE SR100 SCSR. 


49 CFR 173.168 (d) Packaging (1 )(i) references Packing Group I or II performance level. 

49 CFR 172.101 Hazardous Materials Table Oxygen Generator, ChemicaL UN3356, Div. 5.1, references Packing Group II. 

Upon reviewing these sections, one would come to the conclusion that Package Group II would be the proper packaging 

for domestic ground movements. 

Please advise as to the proper packing group requirement for shipping our CSE SR100 SCSR products by domestic 

ground. 

If you have any questions, please give me a call. 

Thank you for your assistance. 

Kind Regards, 

Jeff Tocci 

Purchasingl Materials Manager 

CSE Corporation 

600 Seco Road 

Monroeville, PA 15146 

(412) 856-9200 PH 
(412) 646-9973 FX 
(412) 980-4366 Cell# 
jgt@csecorporation.com 
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