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RG7 4PR Berkshire 
United Kingdom 

Ref. No. 10-0171 

Dear Mr. Cocks: 

This letter responds to your e-mail inquiry requesting clarification of the approval process under 
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to foreign­
manufactured explosives. Specifically, you ask whether a new explosive approved by a foreign 
(i.e., non-U.S.) competent authority must also be approved by the Competent Authority of the 
United States prior to U.S. import. 

The answer is yes. Section § 173.56(1) of the HMR states in part that, the Associate 
Administrator may approve a new explosive on the basis of an approval issued for the explosive 
by the competent authority of a foreign government. Once reviewed, a reciprocal approval is 
issued by the Associate Administrator, in writing, acknowledging whether the new explosive 
may be transported in commerce to, through, or from, the United States. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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Drakeford, Carolyn (PHMSA) ~lLpJ05i tie:? 
From: Betts, Charles (PHMSA) 

Sent: Friday, September 03, 2010 11:46 AM JD-OI71 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Cc: Singh, Harpreet (PHMSA) 

Subject: FW: Shipment of UK Explosives Substance for US Testing 


Importance: High 

Carolyn, 

Please enter this in as a new request for interpretation and assign for proper handling. 

Thanks, 

Charles 


-----Original Message----­

From: Singh, Harpreet (PHMSA) 

Sent: Friday, September e3, 2ele 9:51 AM 

To: Betts, Charles (PHMSA) 

Subject: FW: Shipment of UK Explosives Substance for US Testing 

Importance: High 


Hi Charles- I think the response to below request pertaining to the regulations regarding 

the transportation of UK explosives into the US and the transportation on US roadway should 

be handled by your office. Please let me know if not. 


Thanks, 

Harpreet 


-----Original Message----­
From: Carr, Kevin [mailto:KCarr@doeal.gov] 

Sent: Friday, September e3, 2ele 9:15 AM 

To: David.A.Cocks@awe.co.ukj Singh, Harpreet (PHMSA) 

Cc: Ratchner, Christina; Watson, Spencer (PHMSA) 

Subject: Shipment of UK Explosives Substance for US Testing 

Importance: High 


Good morning David, 

I appreciate the inquiry for the shipment of KD/5 - TATB type B, Viton-A to LANL and LLNL 

utilizing the current UK flights into Kirtland AFB, NM. As the US DOE Primary Hazard 
Classifier, I only have the authority to issue IHC authority for US DOE articles and 
substances. 
Substances created within the UK to be received in the US cannot be approved within the US 
DOE since I only have authority within the US. As you are aware, our competent authority 
within the US is the Department of Transportation who I have cc'd on this email. It is my 
understanding from discussion with Ms. Singh from the DoT that an EX number is required for 
UK explosives being received into the US for transportation on US roadways. I suggest that 
you also contact the US DoT through UK protocols to ensure proper approval is coordinated in 
advance of this shipment. Please feel free to contact me if you need any additional 
information regarding this issue. 

Ms. Singh, 
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I would greatly appreciate any DoT guidance that you are able to provide regarding the 
correct protocol regarding the receipt of UK explosives into the US and transportation on US 
roadways. Primarily~ is an EX number required if the UK transports a UK manufactured 
substance to the US on a UK military transport? I feel confident that I can issue a DOE IHC 
to allow for public roadway shipment of the explosive 
substance from the airport to LANL and LLNL for testing. 

Thank you for your support on this issue, 

Kevin Carr, NN-4, DOE Civilian 
NNSA/SC/OSHD 
505-845-4888 

-----Original Message----­
From: David.A.Cocks@awe.co.uk [mailto:David.A.Cocks@awe.co.uk] 
Sent: Friday, September 03, 2010 5:29 AM 
To: Carr, Kevin 
Cc: Ratchner, Christina 
Subject: Request for Assistance 
Importance: High 

Dear Mr Kevin Carr, 

First I would like to introduce myself. I am the AWE Hazard Classification Officer (UN Class 
1). My role is to obtain Hazard Classifications for AWE on behalf of the UK Ministry of 
Defence. I am also the point of contact for all Class 1 Shipments into and out of AWE. 

I apply for Competent Authority Classifications for UN Class 1 consignments through the UK 
Competent Authorities for shipments to AWE 
on behalf of US Shippers and the UK Ministry of Defence. 

AWE on Behalf of the UK Ministry of Defence have a need to ship some UN Class 1 Substance 
(KD/5 - TATB type B, Viton-A) to LANL and LLNL for Test and Evaluation and I was hoping to 
utilise the RAF Flight in early November (Military Aircraft). 

UN Test Series 3 or equivalent data is available and the material has been assessed as safe 
for transport. 

I am exploring the options and was hoping that you may be able to assist. The material will 
be shipped under the 1958 Mutual Defence Agreement. 

If you need confirmation of my role and position please contact Christina Ratchner. In the 
past I have spoken to Alan Herbach on these type of issues. 

In the past shipments I believe may have been achieved in the following 
ways: 

* Using UK Competent Authority Classification with mirrored US DOE 
IHC 

* Using UK Competent Authority Classification with mirrored US DOT 
EX 

* Using UK Competent Authority Classification and US Government / 
Military Transport with no IHC or EX 
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I understand that the subject may already been discussed with you and that you have advised 

that we must obtain US DOT Classification and EX number prior to shipment. 


I understand that this is the standard requirement, but was hoping that other options may be 

available to use. 


Your advice and guidance would be appreciated. 

With thanks 

Kind Regards 

David Cocks 
AAO 
Direct: 0118 982 7030 
AWE, Aldermaston, Reading, RG7 4PR 

The information in this email and in any attachment(s) is commercial in confidence. If you 
are not the name addressee(s) or if you receive this email in error then any distribution, 
copying or use of this communication or the information in it is strictly prohibited. Please 
notify us immediately by email at admin.internet(at)awe.co.uk, and then delete this message 
from your computer. While attachments are virus checked, AWE pIc does not accept any 
liability in respect of any virus which is not detected. 

AWE PIc 
Registered in England and Wales 
Registration No 02763902 
AWE, Aldermaston, Reading, RG7 4PR 
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