
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave. SE 

Pipeline and Hazardous Materials 
Washington. D.C. 20590 

Safety Administration 

SfP 1 3 2010 

Mr. James V. McManus 
Sr. Project Manager 
Implant Technologies 
7 Commerce Drive 
Danbury, CT 96810 

Ref. No. 10-0167 

Dear Mr. McManus: 

This responds to your July 26,2010 request for clarification on the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). According to your letter and subsequent telephone 
conversation with a member ofmy staff, you are going to ship "UN 3383, Toxic by inhalation 
liquid, flammable, n.o.s.," using packaging authorized in §173.226. Specifically, you ask if you 
may use selective testing variation 2 in § 178.601(g)(2) to exclude testing of the inner packaging 
system as normally required in § 173.226(c)(3)(ii). 

The answer to your question is no. In accordance with 178.601 (g)(2), selective testing of 
combination packaging variation 2 provides relief from performance testing for outer packaging of 
combination packaging when inner packaging differ in minor respects from the tested pack~ging 
configuration. Variation 2 applies to inner packaging that are not themselves subject to 
performance testing. Section 173.226(c)(3)(ii) requires the inner packaging system to meet the drop 
test, leakproofness test, and hydrostatic pressure performance tests of part 178 subpart M at the 
Packing Group I performance level. Additionally, the outer packaging ofthe non-bulk combination 
packaging must also conform to the performance test requirements of subpart M of part 178 at the 
Packaging Group I performance level. As a result of the specific requirements for your packaging, 
you may not use variation 2 to exclude performance testing of the inner packaging system required 
by § 173.226(c)(3)(ii). 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this Office at 
202-366-8553. 

Sincerely, 

Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development 
Office ofHazardous Materials Standards 



'Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) -§/7Z./0/ 

Sent: Tuesday, July 27,20109:18 AM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) lesf-iY)~ 

Cc: DerKinderen, Dirk (PHMSA) 
 IO-lJJl!"Subject: FW: Request for Interpretation 

Carolyn, 

See below, yet another request for a formal written letter of interpretation. 

-Rob 


From: jmcmanus@atmi.com [mailto:jmcmanus@atmi.com] 

Sent: Monday, July 26, 2010 5:04 PM 

To: INFOCNTR (PHMSA) 

Subject: Request for Interpretation 


To Whom it May Concern: 

I request an interpretation on the following situation in order to answer the question below: 

1. The material of interest is UN3383, Toxic by inhalation liquid, flammable, n.o.s. 

2. The packaging authorization for UN3383 is CFR 49 173.226. 

3. The packaging we are using is a non-bulk combination packaging. 

4. The inner packaging system consists of: 

a. A helium leak tight 1.3 liter stainless steel container that contains the UN3383 liquid. 

b. A 5 gallon leak tight drum certified to UN1A2 is the second part of the inner packaging 
system that contains the 1.3 liter stainless steel container. 

My question pertaining to the above hazardous material and the associated packaging authorization 

is as follows: 


Can I use the Selective Testing Variation prescribed in 178.601 (g) (2) to exclude testing of the inner 

packaging system as normally required in CFR 49 173.226 (c) (2) (iv) 

if the outer packaging complies with CFR 49 178 (g) (2) (i)-(vii)? 


I note that 178.601 (g) (2) indicates "inner packagings of any type" for solids or liquids, may be 
assembled and transported without testing in an outer packaging if the outer packaging complies with 
CFR 49 178 (g) (2) (i)-(vii). 

We look forward your interpretation on the above question as we have received conflicting 
information from several sources regarding this 
question. 
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Kind regards, 

Jim McManus 

Jim McManus 
Project Manager 
Phone 203-207-9307 
Mobile 203-482-1606 

************************************************* 

This email message may contain information that is confidential and/or privileged and is intended only for use of the 
individual or entity named above. If the reader of this message is not the intended recipient, or the employee or agent 
responsible to deliver it to the intended recipient, you are hereby notified that any dissemination, distribution, or copying of 
this communication is strictly prohibited. If you have received this communication in error, please notify sender 
immediately and destroy the original message. Thank you. 
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