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Ref. No.: 10-0164 

Dear Mr. Edgcomb: 

This responds to your letter dated July 23, 2010 regarding the requirements for shipping a 

"Consumer commodity, ORM-D" material in accordance with the Hazardous Materials Regulations 

(HMR; 49 CFR Parts 171-180). According to your letter, your client is a pharmaceutical 

distributor, and proposes to unitize products classified as "Consumer commodity, ORM-D" into 

securely fastened, plastic boxes ("totes") for delivery from its distribution centers to its customers 

by contract carrier. On occasion the contract carrier delivers the unitized products to a cross-dock 

under exclusive use by the motor carrier or your client where the unitized products are transferred to 

mUltiple smaller private carriers to be delivered directly to the customers. You ask, would the 

exception from marking in § 173.156(b)(1) apply to these ORM-D materials. 


Consumer commodity, ORM-D materials may be transported utilizing the exceptions in 

§ 173.156(b)( I), including the exception from the marking requirements of Subpart D of Part 172 

(i.e., "ORM-D" marking), provided the material is (1) unitized in cages, carts, boxes, or similar 

overpacks; (2) offered for transportation or transported by rail, private or contract motor carrier; or 

common carrier in a vehicle under exclusive use for such service; and (3) transported to or from a 

manufacturer, a distribution center, or a retail outlet, or transported to a disposal facility from one 

offeror. The exception in § 173.1 56(b)(1) applies to ORM-D material provided all of the conditions 

are satisfied. The exception may be used when unitized ORM-D products are transferred from one 

transport vehicle to another at a cross-dock location, provided both carriers qualify for the exception 

in accordance with condition (2) above, and the materials remain unitized in accordance with 

§ 173. I 56(b)(1),(i.e. , the material is not removed from the unitized boxes and totes when transferred 

to the smaller carriers at the cross-dock location). 


I hope this information is helpful. If we can be of further assistance, please contact us. 

Sincerely, 

~5~· 
Ben Supko 

Acting Chief, Standards Development 

Office ofHazardous Materials Standards 




115 Sansome Street, Suite 700 
San Francisco, California 94104 

415.399.1555 direct 
415.399.1885 fax 

jedgcom b@edgcomb-law.com 

BY OVERNIGHT MAIL 
July 23, 2010 

Mr. Edward T. Mazzullo 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-I0) 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590-0001 

Re: Request for Interpretation of 49 C.F.R. § 173.l56(b) 

Dear Mr. Mazzullo: 

I write to request your guidance regarding the applicability of the exception to the 
marking requirements for ORM-D materials provided in 49 C.F.R. § 173.156(b) to a specific 
scenario. 

Section 173.1 56(b)(1)(ii) and (iii) state, in relevant part, that the ORM-D marking 
exception applies when a package is transported by "[p]rivate or contract motor carrier" and 
"[t]ransported to or from a manufacturer, a distribution center, or a retail outlet." 

Our client, a large pharmaceutical distributor, unitizes products classified as ORM-D 
(consumer commodity) materials into boxes/plastic totes for delivery to its customers. Our client 
contracts with a dedicated motor carrier, which sometimes delivers these boxesl plastic totes to a 
cross-dock under exclusive use by the motor carrier or by the client itself. At the cross-docking 
location, the totes are then separated into individual local routes on smaller dedicated private 
carriers to be delivered directly to customers. Thus, the boxes/totes remain under the control of 
the dedicated motor carriers or our distributor client until ultimately delivered to our client's 
customers. 

We seek your confirmation that in this cross-docking factual scenario, the exception to 
the ORM-D marking requirement described in § 173.156(b)(1) still applies. 

Thank you for your attention to this request. We look forward to your response. 
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