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Ref. No.: 10-0154 

Dear Mr. Hausmann: 

This responds to your letter regarding the number and type of UN marking which may be placed on a 
combination packaging, UN4G or UN4GV box, in accordance with the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Your questions are paraphrased and answered as 
follows: 

You provided the following examples: 

Example 1: 	 One box tested and marked "UN4GVIX12" and "UN4GY20", containing 4 one liter 
glass bottles and 8 one quart plastic bottles, respectively. 

Example 2: 	 One box tested and marked "UN4GIX35" and "UN4G/Y26", containing one large 
explosive cartridge and 4 one gallon plastic bottles, respectively. 

Example 3: 	 One box tested and marked "UN4GN27" and "UN4G/Z37", containing 4 four liter 
glass bottles. 

Example 4: 	 One box tested and marked "UN4G/Y28, "UN4G/X26", UN4GVIX15", and 
UN4G/Z35, containing 4 one gallon glass bottles, 4 one gallon metal cans, 4 one quart 
glass bottles and 4 one gallon plastic bottles, respectively. 

Example 5: 	 One box tested and marked with eight different markings: 

A: 	 "UN4G/x28" and "UN4G/Y42", containing 4 one gallon glass bottles; 
B: 	 "UN4G/x26"and "UN4GN40", containing 4 one gallon plastic bottles or 4 

one quart glass bottles; 
C: 	 "UN4GV/Xl 5", containing 4 one quart glass bottles; 
D: 	 "UN4GV/x8", containing 4 eight ounce glass bottles; and 
E: 	 "UN4G/Y30" and "UN4G/Z45", containing 4 one gallon plastic bottles. 



You also asked if the end user would have to cover up the marking that was not used for the 
respective shipment. 

Where a packaging conforms to more than one UN standard or DOT specification, the packaging 
may bear more than one marking, provided the packaging meets all the requirements of each standard 
or specification, and documentation must be maintained by the packaging manufacturer. Where more 
than one marking appears on a packaging, each marking must appear in its entirety. Therefore, 
mUltiple package markings are not prohibited on a packaging, such as a UN4G box containing a 
variety ofinner packagings (See §178.3(c». The conditions for use would have to be clearly set forth 
in the notification to users required by § l78.2( c). However, to avoid potential confusion and/or 
possible violation of the HMR, the non-applicable marking should be covered or obliterated during 
transportation. 

I hope this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us. 

Sincerely, 

~~~ 
Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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I am looking for clarification of the number and type of United Nations marking 
which may be placed on a single 4G or4GV box. In each example listed below 
all ratings marked on the box completed the United Nations testing. 

Is it appropriate to mark an outer corrugated box with two different test reports? 
By way of example, is it appropriate to put two markings on one box if the box is 
tested and marked with a 4GV/X12 for 4 one liter glass bottles and a 4GIY20 
marking for 8, one q4art plastic t;)Qttles. If so, wauls:! the end user have to cover 
upJhe.marking whlch:wasnotus.edfor'thes.hip>ni~ht? ,e' "'"" " " , 
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(ested a(ldma(k~d with aAG/X35 for one large explpsl,ve cartndgeand a4GIY26 
marking for 4 one gallon plastic bottles. l(so;woU'ld'the' end us'erhavefo GOVer' 
up the marking which was not used for the shipment? 

By way of example, is it appropriate to put two markings on one box if the box is 
tested and marked with a 4G/Y27 for 4 four liter glass bottles and a 4G/Z37 
marking for 4 four liter glass bottles. If so, would the end user have to cover LIP 
the marking which was not used for the shipment? 

Is it appropriate to mark an outer corrugated box with four different test reports? 
By way of example, is it appropriate to put four markings on one box if the box is 
tested and marked with a 4GIY28 for 4 one gallon glass bottles and a 4G/X26 
marking for 4 one gallon metal cans and 4GVI X15 for 4 one quart glass bottles 
and 4G/Z35 for 4 one gallon plastic bottles. If so, would the end user have to 
cover up the ma~king which was not used for the shipment? 

Is h app~opriate to mark,~n outer 'corrugated t~ox with.~ight':different test reports? 
By way of exarnpl,e, is it a pprop.riate to' put 'eight JT,larkings,<;>none box if th.ebox is 
tested and marked with a 4G/X28 and 4GIY42 fO'r 4 one gallon glass ts6tties and 
a 4G/X26 and 4GIY40 marking for 4 one gallon plastic bottles and 4GV/X15 for 4 
one quart glass bottles and 4GV/X8 for 4 eight once glass bottles and 4GIY30 
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and 4G/Z45 for 4 one gallon plastic bottles. If so, would the end user have to 
cover up the marking which was not used for the shipment? 

Please list the section in the CFR 49 which allows United Nations boxes to be 
marked with more than one marking and how the end user is to handle the 
shipment of such marked boxes. If more than one marking is allowed on the 
outer box why wouldn't more than two markings be allowed? How many 
markings would be the maximum allowed, could a box be marked with 10, 15 or 
20 different markings? 

Your time and consideration in this matter are greatly appreciated and I look 
forward to your response. 

Rezectful~ 
C=::Z_ ~ 

Gonald H. 'HaUSmam1 --­




