
U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 

1200 New Jersey Ave, SE 
Washington, D.C. 20590 

Safety Administration 

AUG 11 2010 

Mr. Cliff Bartley 
Horizon Lines, LLC 
Blount Island 
5800-1 William Mills Street 
Jacksonville, FL 32226 

Ref. No.: 10-0140 

Dear Mr. Bartley: 

This responds to your June 30, 2010 letter requesting clarification ofthe requirements in the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to shipping papers. 
Specifically, you ask if the shipping description for a hazardous material on a shipping paper 
may be hand-written in cursive writing. You provided an example of a basic description hand­
written in cursive. 

The HMR require the shipping description on a shipping paper to be legible and printed 
(manually or mechanically) in English (see § 172.201). There is no restriction on the use of 
cursive handwriting when creating a shipping paper, as long as the text is legible and meets the 
requirements of § 172.201. Please note that the legibility of handwritten basic descriptions can 
vary significantly due to human factors. As a result, some written descriptions may not satisfy 
the legibility requirements of the HMR. Therefore, we recommend that shipping descriptions 
are printed mechanically, whenever possible, to avoid unnecessary delays or compliance issues. 

I hope this answers your inquiry. If you have further questions, please do not hesitate to contact 
this office. 

Sincerely, 

Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development 
Office ofHazardous Materials Standards 



___________tl~~~~~~ 


Tuesday, June 30, 2010 

Mr. Ed Mazzullo 

Director, Office of Hazardous Materials Standards 

U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 

East Building, 2nd Floor 

Mail Stop: E21-317 

1200 New Jersey Ave., SE 

Washington, DC 20590 

Dear Mr. Mazzullo, 

I am writing to your department to request a formal interpretation of 49CFRl72.201(a)(2) as it pertain 

to the requirement that the hazardous material shipping paper be "legible and printed (manually or 

mechanically) in English". 

I have a few customers who prepare their hazardous materials documentation on a printed form but the 

hazardous information is recorded in cursive writing. I have had a policy of accepting this type of 

documentation since the cursive writing is legible and clear. In passing the information on to other 

parties in the transportation chain, there have been some reservations to the documentation stating 

that 'it was not in "English". The parties stated that, liThe other attachment is handwritten and in cursive 

so the USCG won't accept that". 

There does not seemto be a problem with the legibility of the text but the issue seems to be the cursive 

writing. 

Please confirm that c:'ursive English text is appropriate for the dangerous goods deelaration. An eXi;lmple 

oftheactual document is as follows. 

Thank you·for your time attentiQn to this matter.. 

Sincerely, 

f!4I6/~;
~Iiff Bartlev,·\L/?/' 

Horizon Lines, llC 
Manager Hazardous Materials 

Horizon Lines. Blount Island. 5800-1 William Mills Street. Jacksonville, FL 32226. 904.757.8266. wwwhorizon-linescom 




