
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave. SE 

Pipeline and Hazardous Materials 
Washington. D.C. 20590 

Safety Administration 

AUG 26 2010 

Mr. Jianke Wang. PH D, PE 
Senior Project Engineer 
National Oilwell Varco 
2800 N. Frazier Street 
Conroe, TX 77303 

Ref. No. 10-0137 

Dear Mr. Wang: 

This responds to your July 1,2010 request for clarification of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask whether an intermediate bulk container (lBC) 
is authorized for repeated offshore use "IN OPEN SEAS". 

According to your letter, you have IBCs and UN/DOT Portable tanks that require certification for 
offshore transportation in open seas (dynamic lifting for offshore oil exploration). You state that 
the transporting liquid is diesel. You further state that your !BCs are UN tanks, but, they are not 
UN Portable tanks which are also designed and constructed in accordance with the International 
Maritime Dangerous Goods (IMDG) Code's "Guidelines for the Approval of Containers Handled in 
Open Seas" (MSC/Circ.860). 

The design, testing, and use ofoffshore containers are not addressed in the HMR. IBCs, portable 
tanks, or other container types designed for multi-modal transportation ofhazardous materials in 
accordance with the IMDG Code or the HMR are generally not considered suitable as offshore 
containers unless they are also specially designed to withstand dynamic lifting and impact forces 
likely to be encountered during open sea operations. If your IBCs meet the additional requirements 
as contained in MSC/Circ.860, then they may also be suitable for open sea operations. If you have 
any additional questions regarding offshore containers or offshore operations, please contact the 
U.S. Coast Guard, Office of Operating and Environmental Standards (CG-522), 2100 2nd Street, 
SW, Washington, DC 20593-7126, Ph: (202) 372-1401, Fax: (202) 372-1926. 

I hope this answers your inquiry. If you need further assistance, please contact this office. 

Sin~ ~ 


Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development 
Office ofHazardous Materials Standards 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 
Sent: Thursday, July 01, 20104:26 PM 
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
Cc: DerKinderen, Dirk (PHMSA) 
Subject: FW: Request for Formal interpretations to the Questions about UN IBC & Portable Tanks for 

Offshore Diesel Transportation in Open Seas. 

Carolyn, 

Could you assign this for a written interpretation of the regulations. 

Rob 

From: Wang! Jianke [mailto:Jianke.Wang@nov.com] 

Sent: Friday! February 12! 2010 11:41 AM 

To: INFOCNTR (PHMSA) 

Subject: Request for Formal interpretations to the Questions about UN !BC & Portable Tanks for Offshore Diesel 

Transportation in Open Seas. 


Completed via email by RB on 2/12 @ 1217 pm 

Dear Sir/Madam, 

We have some UN/DOT IBC tanks and some UN/DOT Portable tanks that need to be certified for offshore 
transportation in open seas (dynamic lifting for offshore oil exploration). The transporting liquid is diesel. 

As I am reading the Dot CFR 49 code, I have some questions about the UN/Dot Tanks going offshore IN OPEN 
SEAS. 

IBCs are UN tanks. But they are not UN Portable tanks. The UN Portable tanks, which are also designed and 
constructed in accordance with the "Guidelines for the Approval of Containers Handled in Open Seas" 
(MSC/Circ.860) specified in the IMDG Code, are suitable for repeated offshore use. This is specified in Section 
178.274. It also says: for open seas operations, "the words 'OFFSHORE PORTABLE TANK' must be marked 
on the identification plate." 

However, in Dot CFR 49 code, I could not find any recommendations for the offshore application of IBC in 
open seas. 

Is IBe (Intermediate Bulk Container) suitable for repeated of1:.,hore use IN OPEN SEAS? If yes, could you 
please tell me which section of CFR 49 deals with this specific application? 

Thanks in advance for your helps. 

Best regards, 

.Hanke Wang, Ph.D., P.E. 
Senior Project Engineer 
National Oilwell Varco 
2800 N Frazier St 
Conroe, TX 77303 
Tel: 936-523-2634 
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Fax:936-523-2788 
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