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Ref. No. 10-0133 

Dear Mr. Vance: 

This responds to your request for clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 

CFR Parts 171-180) applicable to shipper's responsibility. Specifically, you state that your 

company manufactures and ships containerized product to locations specified by its customers. 

Your customers will occasionally reship those products using a different carrier and by multiple 

modes of transport to various locations worldwide. Additionally, your customer requests that 

you provide them with documentation for the subsequent transportation by vessel to the 

containerized product's final destination. Your questions are paraphrased and answered as 

follows: 


Ql. 	 Who is responsible for providing dpcumentation for the above scenario, the manufacturer 

(original shipper) or the customer who offers the containerized product to a vessel 

operator? 


Al. 	 The customer is responsible for providing the documentation required to ship the 

container to the port and subsequent vessel transportation. The customer may, however, 

rely on information provided by the manufacturer (or previous offeror) and consider it 

direct knowledge, unless that offeror knows or a reasonable person acting in the 

circumstances and exercising reasonable care would know that the information provided 

is incorrect. 


Q2. 	 Is a cargo consolidator required to create new shipping papers that consolidates 

individual consignments or is he or she allowed to offer the shipment with the shipping 

papers that were prepared by the original offerors? 


A2. 	 The HMR do not require that a cargo consolidator create new shipping papers. If the 

individual shipping paper documents are still active (Le., the shipment has not reached its 

intended destination as shown on the shipping papers), they are still acceptable. 

However, jf the cargo consolidator creates new shipping papers they may rely on the 




previous certification when recertifying the shipment unless objective factors are present 
to cause the cargo consolidator to believe that the condition of the shipment has changed 
since offered by the original shipper (e.g., damage to the packages during transit, broken 
seal, etc.). 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact 
us. 

Sincerely, 

(~h'X.-~dkZ:: -­
T. Glenn Foster 

Chief, Regulatory Review and Reinvention 

Standards and Rulemaking Division 
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June 16, 2010 

Mr. Edward T. Mazzullo 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOTIPHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey A venue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Mazzullo, 

We, as a manufacturing company, ship material to different destinations worldwide. As the shipper we certify 
the material for the transport carriage we load to our destination. The question has been brought to my attention 
that one of our customers wants us to certify the material in a different carriage and to a different destination than 
we load for transportation. 

Here are the details of the situation. We were directed by our customer to ship material to Plattsburg, NY. The 
customer contracted another organization to unload the material from the trailer we loaded and placed the 
material into 20' ISO containers. The other organization then shipped the 20' ISO containers to port for overseas 
shipment. Prior to shipping it to port our customer requested that we send them a signed Dangerous Good 
Declaration (DGD) for the International Maritime Organization (IMO) for this shipment and mode. Our opinion 
is the material has reached its destination (Plattsburg, NY) and we have fulfilled our obligation to the 49 CFR and 
we have no requirement to certify the next mode of transportation, since we are not offering the material for 
transport overseas. Our opinion is based on interpretation letters reference numbers 00-0023 and 09-0064 Q2, A2. 

We need to know who should be providing and signing the DGD for the IMO. Should it be the manufacturer, the 
organization that places it into the carriage (containerizes) for the movement across sea, or the customer, who is 
listed as the shipper on the Export License? 

Thank you in advance for your response and we look forward to hearing from you. 

Sincerely, 

~~~~s---z~ 
T. Bradley Vance 
Traffic Manager 
American Ordnance LLC 
Phone: (319) 753-7408 
Cell: (319) 572-0342 
Email: bvance@aollc.biz 
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