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Ref. No. 10-0129 

Dear Mr. Steinwurtzel: 

This responds to your June 14,2010 letter regarding the transportation requirements for wet 
(electric storage) batteries under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 
171-180). You ask for clarification of the requirements for exception from regulation as Class 8 
corrosive materials for "wet batteries under § 173.1 59(e) of the HMR. Specifically, you ask for 
clarification ofprocedures that satisfY the requirement of § 173. 159(e)(2) that batteries must be 
loaded or braced to prevent damage and short circuits in transit. 

According to your letter, the Battery Council International (BCI) has published procedures on 
how to package used wet batteries on pallets (see Used Battery Stack and Wrap Flyer available 
at www.batterycouncil.org). The procedures include: 

(1) Pallet specifications (e.g., a maximum of three layers of batteries per pallet); 
(2) Instruction to place cardboard (waffieboard) between the pallet and layers of 
batteries to prevent damage, short circuits, and sliding; 
(3) Instruction to orient battery terminals in such a manner to prevent short circuits; and 
(4) Instruction to stretchwrap the batteries to the pallet to secure the batteries and prevent 
them from falling off the pallet. 

Additionally, you indicate an industry practice of loading a motor vehicle by placing pallets 
tightly against each other front to back and using standard load locks and/or straps at the front 
and rear of the load to secure the pallets from shifting forward or rearward on the motor vehicle. 
Depending on the configuration of the pallets, there may be void space between the pallets and 
the walls of the motor vehicle trailer. You request clarification that the combination of the BCI 
packaging procedures and industry loading practice satisfies the requirement of § 173 .159( e )(2). 

It is the opinion of this Office that the method of loading the wet batteries on a motor vehicle 
described in your letter satisfies the requirement of § 173.1 59(e)(2) so long as no damage or 
short circuit occurs in transit. However, this requirement is a performance standard, so that if 
the batteries are capable of shifting to the extent ofcausing damage or short circuit, this method 
ofloading would not comply with § 173. 159(e)(2). 

http:www.batterycouncil.org


Note that motor carriers may be subject to additional requirements to protect against shifting 
and falling of cargo under the Federal Motor Carrier Safety Regulations in 49 CFR Part 393, 
Subpart 1. 

I hope this information is helpfuL If you have further questions, please contact this office. 

since:l ~ 
harles E. Betts 

ief, Standards Development 
o ofHazardous Materials Standards 
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June 14,2010 

VIA CERTIFIED MAIL, RETURN RECEIPT REQUESTED 

Mr. Edward T. Mazzullo 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOTIPHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Ploor 
Washington, DC 20590 

Re: 	 Transportation of Wet Batteries Pursuant to 
49 C.P.R.§ 173. I 59(e)(2) 

Dear Mr. Mazzullo: 

On behalf of the Association of Battery Recyclers, Inc. (ABR), this letter 
requests clarification of the requirements for transportation of wet batteries under the 
Hazardous Materials Regulations. 

The ABR represents the lead recycling industry including all the secondary lead 
refining and smelting capacity in the United States. In addition to secondary lead 
smelters, ABR members include battery manufacturers and other lead users such as 
solder and chemical manufacturers. Spent lead-acid batteries represent the principal 
feedstock for the smelter members; therefore, the application and interpretation of rules 
relating to the shipment of such batteries is critical to the industry. 

Specifically, I am writing with respect to the exception found in 49 c.P.R. § 
173 .lS9(e) (2) which states that "batteries must be loaded 2!..braced so as to prevent 
damage and short circuits in transit." Notwithstanding the clear language ofthe 
exception, we have learned that one state interprets the regulation to require that batteries 
be loaded and braced. This state requires all voids inside the truck to be filled with 
empty pallets, no matter how well the load of batteries is packaged. Apparently, the state 
is relying upon Interpretation # 0 t -00S4R where it states in part: :'There are a number of 
other loading methods that will satisfy the performance standard, including the use of 
non-conductive caps that entirely cover the terminals; utilizing card board, paper, wood 
or similar materials to separate the batteries and cover the terminals; the use of friction 
mats or wooden pallets to secure the batteries against movement; or a combination of 
measures that will prevent damage and short circuits in transit." The ABR understands 
this interpretation to mean that the use of additional wooden pallets is only one example 
of how batteries can be secured to satisfy the exception. It is also the ABR's 
understanding that this interpretation assumes the load is not already packaged so as to 
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prevent damage and short circuits in transit and thus would not meet the exception of 
173.159(e). 

The Battery Council International (BCI), an international trade association that 
represents manufacturers of lead-acid batteries, has published instructions on how to 
package batteries on pallets. 

1. The Department of Transportation (DOT) specifies that junk batteries are 
to be stacked on pallets in good condition. A piece of card board must be placed 
on an empty pallet before stacking the first layer of batteries. 

2. A piece of card board must be placed between each layer and on top. 
Batteries should not be stacked over three layers high. 

3. Arrange batteries so that terminals cannot touch and lead to short circuit. 

4. Load batteries two layers high, then shrink wrap. Wrap tightly three to 
four times around, making sure to catch top of pallet to help anchor load. 

5. Load third layer and place card board on top. Then shrink wrap entire 
package wrapping tightly an additional three to four times, over lapping bottom 
layers including the pallet itself. 

BCI submitted the above procedures to your office in a letter dated October 6, 
2009. Your office responded to that correspondence in a letter dated January 10, 2010, 
but that interpretative letter did not explicitly approve the above procedures. In your 
opinion, does the above method meet the performance standard for securing batteries to 
wooden pallets in order to satisfy the language of the exception? 

After securing the batteries in the above manner, it is industry practice to place 
the pallets tightly against each other, and then use standard load locks and or straps at the 
front and rear of the load to secure pallets from shifting forward or rearward. That is, if 
the batteries are loaded to avoid damage during transit or short circuit, then there is no 
obligation to place wooden pallets to fill the voids that could exist between the loads or 
may otherwise exist inside the truck. In your opinion does this load meet the 
performance standard to satisfy the exception of Section 173.159 (e)? 

Your immediate response to this inquiry is greatly appreciated. 

ainCere,y, 
·41.~~"'"I---

Counsel to the Association of 
Battery Recyclers, Inc. 

cc: ABR Board of Directors 

N73402969.2 

http:bingham.com

