
U.S. Deportment of Transportation 1200 New Jersey Ave, SE 

Pipeline and Hazardous Materials Washington, D.C. 20590 

Safety Administration 

OCT 20 2010 

Mr. Jim La Porte 
AT&T 
1670 Axtell 
Troy, MI 48084 

Reference No. 10-0127 

Dear Mr. La Porte: 

This is in response to your letter requesting clarification of certain requirements under the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Part 171-180) applicable to the transportation of "Gasoline," 
UN1203. Your questions are paraphrased and answered below. 

Ql. 	 Are shipments of Gasoline, UN1203 that are transported in packages greater than 8 gallons 
required to be marked on one side of the package with "Gasoline, UN1203"? 

AI. 	 Non-bulk packages are required to be marked on one side of the package with the proper 
shipping name (Gasoline) and identification number (UNI203) (see § 172.301). Non-bulk 
packages have a maximum capacity of 450 L (119 gallons) or less as a receptacle for a liquid 
(see § 171.8 for non-bulk packaging definition). 

Bulk packages are required to be marked on each side and each end if the packaging has a 
capacity of 3,785 L (1,000 gallons) or more, and on two opposing sides if the packaging has 
a capacity of less than 3,785 L (1,000 gallons) for a liquid (see § 172.302). Bulk packages 
have a maximum capacity greater than 450 L (119 gallons) as a receptacle for a liquid (see § 
171.8 for bulk packaging definition). 

Q2. 	 Is the package required to be labeled with a Class 3, flammable liquid label? 

A2. 	 As specified in § 172.400, the following packages are required to be labeled: (1) A non-bulk 
package; (2) A bulk packaging, other than a cargo tank, portable tank, or tank car, with a 
volumetric capacity of less than 18 m3 (640 cubic feet), unless placarded in accordance with 
subpart F of this part; (3) A portable tank of less than 3785 L (1000 gallons) capacity, unless 
placarded in accordance with subpart F of this part; (4) A DOT Specification 106 or 110 
multi-unit tank car tank, unless placarded in accordance with subpart F of this part; and (5) 
An overpack, freight container or unit load device, of less than 18 m3 (640 cubic feet), which 
contains a package for which labels are required, unless placarded or marked in accordance 



with § 172.512 of this part. Exceptions from the labeling requirements are specified in 
§ 172.400a. 

Q3. 	 Are shipping papers required to be transported along with a material safety data sheet 
(MSDS) for gasoline? 

A3. 	 Unless otherwise excepted, shipments of hazardous materials must be accompanied by 
documents meeting the shipping paper requirements as specified in Subpart C of Part 172 of 
the HMR. An MSDS is not required by the HMR and is a Department of Labor's 
Occupational Safety and Health Administration (OSHA) requirement. However, shippers 
may use the MSDS to satisfy certain HMR requirements, such as the shipping paper 
requirements and the emergency response information requirements in § 172.602. If the 
information on the MSDS meets the HMR requirements for shipping papers, including that 
the required information must be either entered first, entered in a clearly contrasting color, or 
identified by an "X" placed before the basic shipping description in a column captioned 
"HM" (see § 172.201), the MSDS may be used to satisfy those requirements. As defined in 
§ 171.8, a shipping paper means a shipping order, bill of lading, manifest, or other shipping 
document serving a similar purpose and prepared in accordance with Subpart C of Part 172 
of the HMR. 

Q4. 	 When is the driver of a hazardous materials shipment required to obtain a commercial drivers 
license (CDL) with a hazardous materials endorsement? 

A4. 	 DOT's Federal Motor Carrier Safety Administration (FMC SA) issues the regulations that 
require a driver who transports hazardous material shipments to obtain a hazmat endorsement 
on a CDL, however, the requirement for a hazmat endorsement applies only to shipments for 
which a placard is required under the HMR. CDLs and hazardous materials endorsements 
are regulated by FMC SA in 49 CFR Part 383. Questions regarding FMCSA regulations 
should be directed to the appropriate FMCSA field office. A list of FMCSA field offices and 
contact information is available at 
http://www.fmcsa.dot.gov/about/contact/offices/displayfield 
roster.asp. or you may contact them at their headquarters offices in Washington, D.C. at 202­
366-6121. 

Q5. 	 Is a vehicle that is transporting Gasoline, UN1203 required to be placarded? 

AS. 	 Unless otherwise excepted from the placarding requirements, the answer is yes. Placarding 
requirements can be found in Subpart F of Part 172. In § 172.504(e), Table 2 specifies a 
flammable placard for Class 3 materials. Section 172.504( c) provides an exception from 
placarding for Table 2 materials for shipments of non-bulk packages under I,OOllbs (454kg) 
transported by highway or rail, however, the appropriate placard may be displayed regardless 
of the exception. 

Q6. 	 Must "transporters" complete DOT hazardous materials training? 

http://www.fmcsa.dot.gov/about/contact/offices/displayfield


A6. 	 As specified in § 172.702, a hazardous materials employee that performs any function 
subject to the HMR must meet the training requirements. You are not specific with your use 
of the word "transporters," but a detailed definition of "Hazmat employee" may be found in § 
171.S and includes a person who operates a vehicle used to transport hazardous materials. 

07. 	 What packagings are authorized for Gasoline, UN1203? 

A7. 	 The HMR sections that authorize packagings for Gasoline, UN1203 may be found in the 
§ 172.101 Hazardous Materials Table (HMT) under the entry for Gasoline, UN1203 in 
Column (SB) for non-bulk packagings (§ 173.202), Column (SC) for bulk packagings 
(§ 173.242) and Column (SA) for packaging exceptions (§ 173.150). 

I hope this information is helpful. Please contact this office if you need additional information. 

Sincerely, 

r-7~ 
T. Glenn Foster 

Chief, Regulatory Review and Reinvention 

Office of Hazardous Materials Standards 




Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: LA PORTE, JAMES J (ATTSI) [j17454@att.com] 

Sent: Wednesday, May 12, 20109:38 AM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Cc: Boothe, Deborah (PHMSA) 

Subject: RE: Section 173.220, portable generators request for letter of clarification 


Carolyn, 

You have been a big help. I have another item I would like to submit as a question with a written answer. 


Gasoline 


For ground transport of gasoline the following conditions would apply. 


Gasoline carried in quantities per container greater than 8 gallons per container must comply with the following: 


1. The package/container must be marked on one side as follows: Gasoline, UN1203 


2. The package/container must be labeled with a class 3, flammable liquid label. 


3. Shipping Papers must be carried along with an MSDS sheet for gasoline. 


Gasoline carried in excess of 119 gallons must comply with items 1-3 above as well as the following: 


1. The driver must obtain a Commercial Drivers License with a hazardous materials endorsement. 


2. The vehicle must be placarded with the appropriate placard. 


Additionally transporters must complete DOT HAZMAT training. What container specification exist? 

Please advise. 

Jim La Porte 
AT&T 
1670 Axtell 
Troy, MI48084 

From: carolyn.drakeford@dot.gov [mailto : carolyn .drakeford@dot.gov] 
Sent: Thursday, July 02, 2009 2:26 PM 
To: LA PORTE, JAMES J (ATTSI) 
Cc: deborah.boothe@dot.goY 
Subject: FW: Section 173.220, portable generators request for letter of clarifcation 

From: Boothe, Deborah (PHMSA) 
Sent: Thursday, July 02, 20092:19 PM 
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
Subject: FW: Section 173.220, portable generators request for letter of clarifcation 
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