
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, SE 

Pipeline and Hazardous Materials AUG 18 2010 
Washington, D.C. 20590 

Safety Administration 
Mr. S.C. Watkins 
Currie Associates, Inc. 
10 Hunter Brook Lane 
Queensbury, NY 12804 

Ref. No. 10-0113 

Dear Mr. Watkins: 

This responds to your May 19, 2010 letter regarding transportation of consumer commodity, 
ORM-D material under the terms ofa special permit authorized by the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask whether used containers of 
refrigerant gas that are partially full or have an unknown quantity remaining may be shipped 
back to the manufacturer as a consumer commodity, ORM-D material. 

According to your letter and through information shared during a telephone conversation with a 
member ofmy staff, the containers of refrigerant gas are (1) manufactured, marked, and 
authorized for sale and use under special permit DOT-SP 14188; (2) used to recharge motor 
vehicle air conditioning systems; and (3) required to be recycled under a new California state 
regulation. Under the state regulation, retailers will be required to collect used containers from 
consumers and return them to the original manufacturer for recovery and recycling of the 
refrigerant gas. You are concerned that retailers do not have the expertise or equipment to 
determine if a used container is empty, and thus, not subject to the HMR or partially full at an 
internal pressure such that the contents remain subject. You believe, however, that the retailers 
are still allowed to offer for transport the partially full containers back to the manufacturer as 
"Consumer commodity, ORM-D" material in accordance with § 173.156. 

Your understanding is correct. The partially full containers may be transported as "Consumer 
commodity, ORM-D" material under provisions of § 173.156 in accordance with the terms of 
the special permit. DOT -SP 14188 stipulates that the containers may be reoffered for 
transportation by a person who is not a holder of the special permit provided no modification or 
change is made to the packaging (Le., the container). Discharge of the refrigerant gas is not 
considered a modification or change. Thus, retailers may ship partially full or empty containers 
as "Consumer commodity,.ORM-D." 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this office. 
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CURRIE ASSOCIATES, INC. 
THE GLOBAL COMPLIANCE PROFESSIONALS 

May 19, 2010 

Mr. Edward Mazzullo 
Director 
Office Hazardous Mat Standards, USDOT 
1200 New Jersey Ave, SE Second Floor (PH) 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Mazzullo: 

On behalf of a major supplier of a Consumer Commodity ORM-D product, we are 
requesting a Letter of Interpretation. 

Background 
The California Air Resources Board (ARB) adopted a regulation to reduce refrigerant 
gas emissions from DO-IT-YOURSELF servicing of motor vehicle air conditioning 
systems (MVAC), such as those in automobiles and pickup trucks. The regulations, 
which include a mandatory recycling program for containers of automotive air 
conditioning refrigerant gases, became law in the State of California on October 1, 
2009. 
The recycling program involves consumers, retailers, wholesale distributors and 
manufacturers. A $10 deposit is required for each container of automotive refrigerant 
gas at the time of purchase. Containers are required to be returned within 90 days with 
a valid, retailer's proof of purchase for refund of the deposit. Retailers will be required to 
collect all used small containers from consumers and return them to the original 
manufacturer for recovery and recycling of the contents. The containers are 
manufactured, marked and authorize for sale and use under several special Permits 
issued by the U.S. Department of Transportation, Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration. 

The primary concern is when these containers are returned from the customer to the 
retailer in an empty or partially full condition. Retailers do not have the expertise or 
equipment to determine if the container is empty or partially full where only a portion of 
the total product has been used and the internal pressure within the container may 
remain greater than 40.6 psia. 
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It is clear that an empty container containing only a residue of an ORM-D material is not 
subject to the regulations as provided at 49 CFR §173.29 (b)(2)(iv)(A) and (8). 

Our request for interpretation pertains to those partially full containers where only a 
portion of the total product has been used and the internal pressure within the container 
remains greater than 40.6 psia. PHMSA letters of interpretations #02-0212 dated Jan. 9, 
2003 and #08-0073 dated May 20,2009 allows the Consumer Commodity ORM-D 
classification for waste products being sent to a disposal site. We believe 49 CFR 
§173.156 would also allow the Consumer Commodity ORM-D classification when the 
product is sent back to the manufacturer for recycling. 

Question 
Are we correct in our assumption that small containers previously filled with a refrigerant 
gas and authorized to be classified as Consumer Commodity, ORM-D per Special 
Permits, which are partially full and may contain an unknown quantity of refrigerant gas 
with an internal pressure greater than 40.6 psia are allowed to be shipped back to the 
manufacturer for recycling as a Consumer Commodity ORM-D? 

Due to the fact that the new law in California will have an imminent impact on commerce 
your prompt response is appreciated. 

Sincerely, 

S. (3, 'Drde '3f/~ 
S.C. "Duke" Watkins 
Technical Consultant 
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