
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, SE 

Pipeline and Hazardous Materials 
Washington, D.C. 20590 

Safety Administration 

JUL 2a 20'10 

Col. D.T. Erickson 
Defense Cooperation Attache 
Canadian Defense Liaison Staff 
501 Pennsylvania Ave., NW 
Washington, DC 20001 

Ref. No.: 10-0110 

Dear Colonel Erickson: 

This responds to your May 3,2010 letter requesting clarification ofthe approval of explosives 
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you 
request infonnation on the process to obtain approval to transport explosives within the United 
States and whether Canadian Forces may use vendor issued explosive control numbers for 
subsequent transportation within the U. S. 

In your letter, you described two processes by which Canadian Forces purchase munitions. The 
first method involves a foreign military sales process approved by the Department of State and 
the Department ofDefense (DOD). The second process entails commercial sales in which 
Canadian Forces procure munitions directly from a U.S. or a foreign vendor. 

Prior to transport, Class 1 (explosives) materials must be classed and approved by the Pipeline 
and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) in accordance with § 173.56. 
PHMSA will assign an EX number specific to that explosive and prescribe a suitable packing 
method. An explosive that has been examined and classed by the DOD in accordance with 
§ 173.56(b )(2), may only be transported by the DOD. Explosives examined and classed by the 
DOD and subsequently sold through the foreign military sale process require approval by 
PHMSA prior to transport in the U.S. 



Previously approved explosives not examined and classed by the DOD with a valid EX approval 
issued by PHMSA may be subsequently transported in the U.S. provided you have not made any 
changes to the explosive and you comply with all of the requirements outlined in the approval. 
If there is no previous vendor approval, the Canadian Defense Ministry may provide its own 
classification document together with supporting technical information (e.g. drawings, chemical 
composition) and request an EX approval. 

I hope this answers your inquiry. If you have further questions, please do not hesitate to contact 
this office. 

Sincerely, 

tl~Bef?U 
Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 



Lea{~
' National Defense 4/73.~~1+." Defence na1ionaJe 

Canadian Defence Etat-major de liaison des 4rla~ivesLiaison Staff Forces canadiennes 
(Washington) (Washington) 
501 Pennsylvania Ave., N. W. 10'- 0 II 0Washington. D.C.. U.S.A.• 20001 

3 May 2010 

Mr. Edward T. Mazzullo 

Director, Office of Hazardous Materials Standards 

U.S. DOTIPHMSA (PHH-lO) 

1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 

Washington, DC 20590 


Dear Mr Mazzullo, 

On 23 April 2010, I hosted a meeting that was attended by members of the Department 

of Defence, Ms Harpreet Singh and Mr Brian Vos of the Department of Transport and 

representatives from the international defence community at the Embassy of Canada in 

Washington, D.C. It was a great opportunity to discuss issues related to the 

implementation of Country Specific Explosives Control numbers. One issue that 

required additional Clarity was the policy relating to the customer's use of vendor­

issued'Explosives Control numbers. We were asked to submit a request for 

interpretation letter to PHMSA. 


The Canadian Forces buy munitions using two processes. The first, through the Foreign 

Military Sales (FMS) process as approved by the Department of State and the 

Department of Defence. We area,ware that the Director Security Cooperation Agency 

is in the process of working with you to develop clear instructions as to how to obtain a 

Cdlintry Specific Explosive Control Number when munitions are purchased through an 

FMS Case. ' 


The second method is Direct Commercial Sales where we procure directly from a 
vendor in the USA or from another country. Could you confirm that the protocol that 
the Canadian Forces should use and in particular, can we use the explosive control 
number as issued by the vendor for subsequent transport back into the USA? 

Thanks in advance for your support and if you or your staffs have questions, please 

contact me at 202-682-7771 '01' bye-mail atdavid.erickson@forces.gc.ca: . 


. /J ; r ;., 

( ~:: ' _.', .­

.~ ;"", 
, :.: 

J: ".,.,,:1,. 

f} ,
" 

mailto:atdavid.erickson@forces.gc.ca


C.C. 

LtCol Brad Tannehill, CJCS J4 DoD 
Dr Jerry Ward, DDESB DoD 
Mr Todd Hughes, DoD 
Mr Ryan Paquet, DoT 
Ms Harpreet Singh, DoT 
Mr Brian Vos, DoT 
Mr Duane Pfund, DoT 




