
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, SE 

Pipeline and Hazardous Materials 
Washington, D.C. 20590 

Safety Administration 

SEP 22 2010 

Mr. John Edgcomb 
Edgcomb Law Group 
115 Sansome Street, Suite 700 
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Ref. No.: 10-0093R 

Dear Mr. Edgcomb: 

This responds to your letter dated April 22, 2010 and follow-up letter on July 22, 2010 regarding the 
requirements for shipping a "Consumer commodity, ORM-D" material in accordance with the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). This is a revision to our original 
response from June 14,2010. 

According to your letter, your client is a pharmaceutical distributor, and proposes to unitize 
products classified as "Consumer commodity, ORM-D" into securely fastened, plastic boxes 
("totes") for delivery from its distribution centers to its customers in their healthcare settings, 
including retail pharmacies, hospitals, physician practices, extended-care facilities, home-care 
agencies and government medical facilities. The individual totes are loaded into a contract carrier's 
motor vehicle, which is used exclusively for the delivery of the totes. Also, your client's customers 
sometimes return the totes containing similar materials using the same methods. You ask, would 
the exception in § 173.156(b)(I) apply to these ORM-D materials and whether the ORM-D marking 
is required on the "totes". 

In general, the HMR permit materials that meet the definition of a consumer commodity in 
§ 171.8 and that are packaged as provided in the appropriate limited quantity packaging section to 
be renamed "Consumer commodity" and reclassed as ORM-D. An ORM-D material is excepted 
from labeling, placarding and specification packaging, and except for shipments by aircraft, the 
shipping paper requirements, unless the materials meet the definition of a hazardous substance, 
hazardous waste, or marine pollutant. 

Consumer commodity, ORM-D materials may be transported utilizing the exceptions in 
§ 173.156(b)(1), including the exception from the marking requirements of Subpart D of Part 172 
(I.e., "ORM-D" marking), provided the material is (l) unitized in cages, carts, boxes, or similar 
overpacks; (2) offered for transportation or transported by rail, private or contract motor carrier; or 
common carrier in a vehicle under exclusive use for such service; and (3) transported to or from a 
manufacturer, a distribution center, a distribution center, and a retail outlet, or transported to a 
disposal facility from one offeror. According to your incoming letter, your clients shipping 
methods satisfy all three of these conditions. Thus, your client may take advantage of the 



exceptions provided in § 173 .156(b)( 1), including the exception from marking the box or tote 

"ORM-D". 


I hope this information is helpful. If we can be of further assistance, please contact us. 


Sincerely, 


t:S~B~~ 
Chief, Standards Development 

Office of Hazardous Materials Standards 




115 Sansome Street, Suite 700 
San Francisco, California 94104 

415.399.1555 direct 
415.399.1885 fax 

jedgcomb@edgcomb-Iaw.com 
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July 22, 2010 

Mr. Edward T. Mazzullo 
Director, Office ofHazardous Materials Standards 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-I0) 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590-0001 

Re: Request for Additional Interpretation of 49 C.F.R. § 173 . 156ili 

Dear Mr. Mazzullo: 

I write to request additional clarification regarding the applicability of the exception to 
the marking requirements for ORM-D materials provided in 49 C.F.R. § 173.156(b). 

My April 22, 2010 letter sought clarification on whether the exception in § 173 .156(b )(1 ) 
applied to "consumer commodity" ORM-D materials distributed by my client. More 
specifically, we asked whether the ORM-D marking was required when such materials were 
unitized in boxes/plastic totes and offered for transport by private, contract, or common carrier 
dedicated for such service and transported from the distributor directly to a retail outlet, 
pharmacy, hospitals, physician offices, or other healthcare facilities (the dedicated transporters 
may make multiple stops/deliveries to said healthcare facilities along their routes). 

The June 14, 20lO response I received from Charles E. Betts, Chief of Standards 
Development, contains what could be construed to be an interpretation of § 173 .156(b )(1) and 
(2) that is inconsistent with a prior interpretation issued by the Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration ("PHMSA"). Specifically, the last paragraph of Mr. Betts' June 14, 20lO 
response restates the requirements of both § 173.156(b)(1) and (2), and thus could be construed 
to suggest that the conditions described in both (b)(1) and (2) must be met under the factual 
circumstances we describe above and still require the package to be marked with the ORM-D 
marking in accordance with §172.316. We do not believe this to be correct and therefore seek a 
further clarification. 

mailto:jedgcomb@edgcomb-Iaw.com


Mr. Edward T. Mazzullo 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
July 22, 2010 

The terms of § 173.1 56(b)(2) simply provide another, separate exception to 30 kg weight 
limitation in addition to the one provided in § 173.156(b)(1). The terms of § 173.156(b)(2) apply 
only to the shipping of consumer commodities with inner packagings packed in a specified 
manner (i.e.: those set forth in sub-section (b )(2)(i)-(iv)). Thus, it is our understanding that the 
requirement of § 173.156(b)(2) to place the ORM-D mark on such packages is inapplicable to 
our factual circumstances, to which § 173 .156(b)( 1) applies, meaning that compliance with the 
ORM-D marking requirements is specifically excluded. 

Our understanding in this regard is consistent with the PHMSA's prior interpretation of 
the ORM-D marking exception provided by § 173 .156(b)( 1). In Interpretation 99-0036, issued 
on May 24, 1999, the PHMSA stated that if the requirements of § 173.156(b)(1) [alone] are met, 
then the ORM-D marking requirements in § 172.316 need not be met. See also Interpretation 
10-0030, issued on March 10,2010. 

Thus, we write to seek further clarification that a shipper whose shipment meets the 
requirements of § 173.156(b)(1) qualifies for the exception from the ORM-D marking 
requirements of § 172.316, without any regard to the terms of § 173.l56(b)(2) whatsoever. 

Thank you for your attention to this request. I look forward to your response. 
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