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Pipeline and Hazardous Materials Washington, D.C. 20590
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Mr. Robert J. Ten Eyck
Director, Technical Services
TEN-E Packaging Services, Inc.
1666 County Road 74

Newport, MN 55055

Ref. No. 10-0092

Dear Mr. Ten Eyck:

This responds to your letter dated, requesting clarification of the inner packaging quantity
limitations for nitric acid under § 173.158(b)(2), (d)(1), (d)}(2), (e), (D)(2), (E)(3), (h)(1) and (h)(2)
of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask
whether the “not over 2.5 L” inner packaging quantity limitation as specified in the

above referenced paragraphs of the § 173.158 packaging instruction for nitric acid refers to
overflow capacity or nominal capacity while recognizing the latter to infer a certain amount of
outage manufactured into the packaging when necessary.

Nitric acid of 70% or less concentration offered for transport by rail, highway, or water may be
packaged in certain combination packagings with plastic, glass, or earthenware inner packagings
not over 2.5 L capacity each. The term “not over” as used in § 173.158 means that you may not
use an inner packaging with a maximum capacity greater than 2.5 L (i.e., overflow capacity).

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division
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April 21, 2010

Susan Gorsky

U.S. DEPARTMENT OF TRANSPORTATION

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
Office of Hazardous Materials Standards, PHH-10

1200 New Jersey Avenue

SE Building, 2™ Floor

Washington, DC 20590

Dear Susan:

TEN-E Packaging Services, Inc. is writing to request a clarification concerning maximum capacity for
2.5 liter glass and plastic bottles referenced in Sections 173.158(b)(2), (d)(1), (d)}(2).(e), (F}(2), (F)(3),
(h)(1) and (h)(2) of Title 49 CFR. Does the statement “not over 2.5 L” used in these sections mean
overflow capacity or nominal capacity with a recognition for the latter that a certain outage can be
built into the packaging?

TEN-E Packaging Ser\)ices would appreciate having the agency’s viewpoint on this capacity matter.

Sincerley,
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obert J. mﬁﬁ& §¢) )
Director, f rvices

TEN-E Packaging Scrvices, lne.

TEN-E Packaging Services, Inc.
1666 County Road 74
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Phone: 651-459-0671
Fax: 651-459-1430
Email: info@ten-e.com
Web: www.len-e.com

UNITED STATES - MN


http:www.ten-e.com
mailto:info@ten-e.com



