
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Ave, SE 

Pipeline and Hazardous Materials Washington, D.C. 20590 
Safety Administration 

~:AY 28 2010 

Mr. George Jantzen 
US Dynamics Corporation 
425 Bayview Avenue 
Amityville, New York 11758 

Ref. No. 10-0087 

Dear Mr. Jantzen: 

This responds to your April 9, 2010 letter requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You state that your company purchases a small 
explosive device from your supplier. It comes with the suppliers approval number (Le., EX­
number). Your company then installs the unaltered part into a gyroscope prior to shipment. 
Specifically, you ask if you must apply for a separate explosive approval number (i.e., EX­
number) for the assembled gyroscope even though you have not altered the explosive 
component in any way. 

The answer is yes. By installing a previously approved explosive device into a new article, you 
have altered the design. As a result, the proper shipping name and class may no longer be 
appropriate, depending on how the explosive device is installed, the overall size and the 
packaging. Thus, the article is a new explosive as defined in § 173.56(a) and must be examined, 
classed, and approved in accordance with § 173.56. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this office. 

Sincerely, 

~~ 
harles E. Betts 


ChI , tandards Development 

Office of Hazardous Materials Standards 
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Drakeford, Carolyn (PHMSA) t=-X=p l o~,' Ve5 

From: INFOCNTR (PHMSA) IO-()087
Sent: Friday, April 09,20109:58 AM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Hazmat Information Center Feedback: Hazardous Materials Table, Special Provisions, 


Hazardous Materials Communications 

Carolyn, 

This Gentleman would like an official written request of interpretation. 

Thanks, 

Rob 


-----Original Message----­
From: PHMSA-Feedback [mailto:PHMSA-Feedback] 

Sent: Friday, April 09, 2010 8:19 AM 

To: PHMSA HM InfoCenter; PHMSA Webmaster 

Subject: Hazmat Information Center Feedback: Hazardous Materials Table, Special Provisions, 

Hazardous Materials Communications 


Completed via phone by VL on 4/9 @9:3~ left vm 

WE US DYNAMICS CORPORATION PURCHASE A SMALL EXPLOSIVE DEVICE FROM EAGLE PICHER OUR SUPPLIER. 
IT COMES WITH THE SUPPLIERS EX NUMBER. EE DO NOT ALTER THIS PART IN ANY WAY. WE INSTALL IT IN 
OUR ASSEMBLY AND SEND THE GYROSCOPE TO RAYTHEON . I HAVE CALLED NUMEROUS TIMES AND HAVE BEEN 
ON QUITE A FEW HAZMAT WEBSITES AS WELL AS TALKED TO YOUR HAZMAT PEOPLE. MY QUESTION AND FROM 
WHAT I AM TOLD IS WE DO NOT ALTER THS PART IN ANY WAY HOWEVER WE ASSEMBLE IT IN OUR ASSEMBLY 
AND SHIP IT UNDER OUR PART NUMBER. DO WE US DYNAMICS NEED OUR OWN EX NUMBER IF WE ARE NOT 
ALTERING THIS PART IN ANY WAY? IF WE DO HOW DO I GO ABOUT GETTING THIS DONE?THANK YOU 

Name: GEORGE JANTZEN 
Organization: US DYNAMICS CORPORATION 
Email: GJANTZEN@USDYNAMICSCORPORATION.COM 
Address: 425 BAYVIEW AVENUE 
City: AMITYVILLE 
Zip Code: 11758 
Phone: 631-842-5627 
FAX: 631-842-5247 
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