
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, SE 
Washington, D.C. 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

~~AY 13 2010 

Mr. WesPace 
Director, Hazmat Compliance 
Landstar Transportation Logistics 
13410 Sutton Park Drive, South 
Jacksonville, FL 32224 

Ref. No. 10-0075 

Dear Mr. Pace: 

This responds to your April 14, 2010 request for clarification of the Hazardous Materials Regulations 

(HMR; 49 CFR Parts 171-180). Your scenario involves a flatbed trailer with mUltiple pallets ofnon­

bulk packages (e.g., 5 gallon pails) that have been individually shrink wrapped and properly secured 

to a transport vehicle. Specifically, you ask whether the requirements in § 172.516 are met if the 

required placards (adhesive backed) are placed on the shrink wrapped pallets so that the placards are 

visible from all four sides of the transport vehicle. 


The required placards may be attached or affixed to the load of packages instead of the truck itself. 

However, the shipment must conform to all the display and visibility requirements. Each placard 

must be readily visible from the direction it faces except when the vehicle is attached to another 

motor vehicle (§ 172.516(a». The required placards must be securely attached or affixed to the load 

of packages, and they must be located clear of appurtenances and devices (e.g. ladders, pipes, doors, 

and tarpaulin). The placards must also be affixed to a background of contrasting color or have a 

dotted or solid line outer border which contrasts with the background color (§ 172.516(c). 


I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this Office. 

Sincerely, 

~~ 
Charles E. Betts 


. ef. Standards Development 

Office ofHazardous Materials Standards 
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U.S. DOT 

PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 

Attn: Mr. Edward Mazzullo 

East Building 

1200 New Jersey Avenue, SE. 

Washington, DC 20590-0001 


Mr. Mazzullo, 

Please except this letter as my request for an interpretation of49CFR 172.516 (Visibility and Display of 
Placards). Specifically, I'm requesting clarification on the use of placards on shrink wrapped pallets of 
non-bulk packages on a flat bed to meet the transport vehicle placard requirements. 

The scenario is, a flatbed trailer with multiple pallets of non-bulk packages (5 gallon pails for example) 
which have been individually shrink wrapped and are properly secured on the transport vehicle. Would 
the requirements of 172.516 be met ifthe required placards (adhesive backed) were placed on the shrink 
wrap of pallets in a manner where placards are visible from all four side of the transport vehicle? 

There is no specific reference to this scenario in 172.516 (c) and it would seem as though the intent of the 
rule would be met when a transport vehicle had been placarded in the method described. 

Your assistance is greatly appreciated. 

Sincerely, 

Wes Pace 
Director, Hazmat Compliance 
Landstar Transportation Logistics 
(904) 390-4815 

wpace[al,landstar.com 


Providing Supply Chain Solutions and Complete Global &Domestic Transportation Services 


http:wpace[al,landstar.com



