
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, SE 

Pipeline and Hazardous Materials Washington, D.C. 20590 

Safety Administration 
JUN 2 9 2010 

Mr. Ed Stroud, Health Physicist 
Compliance Lead 
Radioactive Mat.erials Unit 
Colorado Department of Public 

Health and Environment 
4300 Cherry Creek Drive South 
Denver, Colorado 80246-1530 

Ref. No.1 0-0063 

Dear Mr. Stroud: 

This responds to your letter requesting validation of a clarification issued by this office on May 
l7, 2002 (Reference Number 02-01(6), regarding the definition of an overpack under the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask whether 
an overpack as currently defined under the HMR is an enclosure used by a single consignor to 
provide protection or convenience in the handling of a package or to consolidate two or more 
packages. Additionally, you ask for confirmation that the overpack definition does not include 
transport vehicles. 

The answer to both of your questions is yes. An overpack is one or more packages placed in a 
protective ouler packaging such as a box or crate. An overpack must meet the definition in 
§ 171.8 and does not include a transport vehicle, also defined in § 171.8 of the HMR. Thus, our 
previous clarification on this matter remains valid. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 



Plessas, Karen (PHMSA) 

From: Ed Stroud [estroud@smtpgate.dphe.state.co.us] c§ }13 I Z-f 
Sent: Tuesday, February 23, 2010 1:03 PM 
To: Plessas, Karen (PHMSA) OverptMt~
Subject: Re: Overpack Question 

~O~OO ~3 
Thanks. That would help. BTW, Randy Erickson from NRC forwarded a copy of Mr. Delmer Billings 

(USDOT) letter dated 5/17/02 regarding overpacks. In that letter to Ms. Shelly Espinoza, Mr. 

Billings seems to support the idea that compartments and containers, which are permanently 

attached to the vehicle, are part of the vehicle and not overpacks. I wonder if this 

interpretation is still correct? 

-Ed 


»> <Karen.Plessas@dot.gov> 2/23/2010 10:32 AM »> 

Ed, 

I am on travel this week, but when I get back to the office, I will try to find out the 

status on it for you. 


Karen 


----- Original Message ---- ­
From: Ed Stroud <estroud@smtpgate.dphe.state.co.us> 

To: Plessas, Karen (PHMSA) 

Sent: Tue Feb 23 10:19:09 2010 

Subject: RE: Overpack Question 


Hello Karen, . 

Have you heard anything about my question concerning overpacks? As I mentioned in my prevlols 

email, we have a radiography licensee who is transporting Yellow III packages in a built-in 

compartment of a truck, and is calling the compartment an overpack. The information we've 

received from DOT in the past has always maintained that an overpack is a package and not 

part of the vehicle (like the trunk of a car). If DOT has changed this interpretation, please 

let me know. 

Thanks, 

Ed Stroud, Health Physicist, 

Compliance Lead 

Radioactive Materials Unit 

Colorado Department of Public Health and Environment 


»> <Karen.Plessas@dot.gov> 2/3/2010 7:59 AM »> 

Ed, 

I don't see anything in our regulations that denies the use of a cabinet as an overpack as 

long as it is properly marked and labeled. However, I am going to send this email to our 

technical people to see if they know of any objections and we will get back to you. 

Karen 


Karen Plessas 

Radioactive Materials Program Manager 

Office of Hazardous Materials Enforcement Pipeline and Hazardous Materials Safety 

Administration 

202-366-5267 


-----Original Message----­
From: Ed Stroud [mailto:estroud@smtpgate.dphe.state.co.us] 
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Plessas, Karen (PHMSA) 

From: Plessas, Karen (PHMSA) 

Sent: Wednesday, February 03, 2010 10:00 AM 

To: 'Ed Stroud' 

Cc: Simmons, Scott (PHMSA); Boyle, Rick (PHMSA); Williams, James (PHMSA); Conroy, Michael 


(PHMSA) 
Subject: RE: Overpack Question 

Ed, 
I don't see anything in our regulations that denies the use of a cabinet as an overpack as 
long as it is properly marked and labeled. However, I am going to send this email to our 
technical people to see if they know of any objections and we will get back to you. 
Karen 

Karen Plessas 
Radioactive Materials Program Manager 
Office of Hazardous Materials Enforcement Pipeline and Hazardous Materials Safety 
Administration 
2132-366-5267 

-----Original Message----­
From: Ed Stroud [mailto:estroud@smtpgate.dphe.state.co.us] 
Sent: Tuesday, February 132, 213113 4:213 PM 
To: Plessas, Karen (PHMSA) 
Subject: Overpack Question 

Hello Karen, 
Randy Erickson from NRC gave me your contact information. 
I have a transportation question I was hoping you could help with. 
Today I observed an industrial radiography licensee that regularly ships Yellow II and Yellow 
III packages. For security reasons, they decided to use a cabinet within the darkroom on the 
truck to store the package during shipment. They would like to classify this cabinet, which 
is built into and attached to the truck, as an overpack for transportation purposes. DOT 
markings and labels would be attached to the outside of the cabinet. Can a cabinet as 
described above be considered an overpack? 
Thanks, 
Ed Stroud, Compliance Lead 
Radioactive Materials Unit 
Colorado Department of Public Health and Environment 

1 

mailto:mailto:estroud@smtpgate.dphe.state.co.us



