
1200 New Jersey Ave, SE
U.S. Department of Transportation Washington, D.C. 20590 
Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

APR 22 2010 

Mr. Christopher J. Widman 

ATK 

7480 Flying Cloud Drive 

Minneapolis, MN 55344 


Ref. No.1 0-0053 

Dear Mr. Widman: 

This responds to your March 3, 2010 request for clarification of requirements in the Hazardous 

Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180.) applicable to the shipper certification. 

Specifically, you ask for clarification of § 172.204(a)(1) and our interpretation (Ref. No. 06-0053, 

dated April 11, 2006) regarding using abbreviations in the certification statement. 


In the letter you reference, we state: "The certification statement specified in § I 72.204(a)(1 ) 

must be written as specified and may not be modified. Therefore, use ofthe abbreviation 'DOT' 

in lieu of'Department of Transportation' in the shipper's certification statement is unacceptable." 

You note that the HMR define "DOT" to mean "the Department of Transportation" and ask why 

the abbreviation may not be used in the certification statement. 


Section 172.204 requires a shipper to certify that a hazardous material is offered for transportation 

in accordance with the HMR using the certification statement in paragraph (a)(l) of that section. 

The certification is the shipper's legally binding statement of compliance. For clarity and 

consistency, the certification must appear on the shipping paper exactly as it appears in 

§ 172.204(a)(1) or (a)(2). Use of the abbreviation "DOT" in lieu of "Department of 

Transportation" in the shipper's certification statement is unacceptable. 


I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this Office. 

Charles E. Betts 

Chief, Standards Development 


ffice ofHazardous Materials Standards 
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U.S. DOT 
PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 
Attn: PHH-10 
East Building 
1200 New Jersey Ave, SE 
Washington, DC 20590-0001 

Dear Standards: 

Alliant Techsystems Inc. (ATK) is requesting an interpretation of 49 CFR §172.204 (1) 
Titled Shippers Certification & PHMSA Interpretation #06-0053; published on April 
11th 2006. 

ATK wishes to clarify your ruling that a shipper may not use the abbreviation DOT in 
the certification statement on a shipping paper. 

Your #-6-0053 interpretation states: 

The certification statement specified in § 172.204(a) (1) must be written as 
specified and may not be modified. Therefore, use of the abbreviation "DOT" 
in lieu of "Department of Transportation" in the shipper's certification 
statement is unacceptable. 

§171.8 Definitions 

The HMR definition of DOT as currently contained in §171.8 is: 

DOT or Department means U.S. Department of Transportation 

Q1: Why does the HMR define DOT as Department of Transportation yet not 
authorize the use of the abbreviation DOT as part of the shippers' certification? 

If you have any questions regarding the above request, please contact me at (952) 
351-5506, or by email atchristopher.widman@atk.com. 

Thank you for taking the time and resources to review. 

Sincerely, 

Christopher J. Widman 
Corporate DOT Haz Mat Transportation SpeCialist 
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