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Dear Mr. Widman: 

This responds to your letter requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations 

(HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the requirements for testing and packaging large 

and robust explosive articles. Specifically, you ask two questions regarding the responsibility for 

ensuring Series 4 tests are successfully accomplished for unpackaged explosive articles 

prescribed in Packing Method 130 of § 173.62. Your questions are paraphrased and answered as 

follows. 


Ql. 	 Packing Method 130 of § 173.62 authorizes certain large and robust explosive articles to 

be shipped unpackaged if a negative result is achieved when Test Series 4 in the UN 

Manual of Tests and Criteria is conducted on the article. Must Test Series 4 be 

successfully conducted prior to offering for transportation or transporting an unpackaged 

article under § 173 .62( c)( 5) Packing Method 130? 


At. 	 No. Test Series 4 may be waived at the discretion of the examining laboratory with 

sufficient justification or by PHMSA where impractical. 


Q2. 	 Is it the shipper's responsibility to ensure that Test Series 4 is conducted on an 

unpackaged explosive article, if appropriate? If not, whose responsibility is it? 


A2. 	 The shipper must determine whether or not the examining laboratory will require the test 

in order to complete its evaluation of the unpackaged article. 




In accordance with § 173.56(b )(1), the person requesting approval for the explosive must 
submit a report of test results and assignment of a recommended shipping description, 
division, and compatibility group. Subsequent offerors must obtain a separate approval 
for any packaging deviations made before shipment. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincere]y, 

r-7~~~~ 
T. Glenn Foster 

Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 

Standards and Rulemaking Division 
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East Building 
1200 New Jersey Ave, SE 
Washington, DC 20590-0001 

Dear Standards: 

Alliant Techsystems Inc. (ATK) is requesting an interpretation of Packaging Instruction 
130 (PI-130) defined in §173.62 in the HMR. 

Note; because PI-130 identifies Test Series 4 criteria (which are defined in §173.57 (5) 
(b) & Titled: Acceptance criteria for new explosives), there will be a request for 
interpretation regarding this regulation as well. 

We request clarification on the Test Series 4 requirements when proposing to ship an 
article with a United Nations identification number (UN Serial Number) specifically listed 
in the HMR under "Particular Packaging Requirements or Exceptions" of PI-130. 

PI-130: First Column 

Column one of PI-130 Titled: Packaging Instruction Subtitle: Particular Packing 
Requirements or Exceptions states the following: 

Large and robust explosives articles, normally intended for military use, 
without their means of initiation or with their means of initiation containing 
at least two effective protective features, may be carried unpackaged. 
When such articles have propelling charges or are self-propelled, their 
ignition systems must be protected against stimuli encountered during 
normal conditions of transport. A negative result in Test Series 4 on an 
unpackaged article indicates that the article can be considered for transport 
unpackaged. Such unpackaged articles may be fixed to cradles or contained 
in crates or other suitable handling devices. 

Please review the first twosentences of the above paragraph and offer an interpretation 
toQl. 

Ql; If an article meets the description of either or both of the first two sentences of 
PI-130 (identified above), is the shipper required to conduct Series 4 Tests before being 
authorized to ship the article unpackaged? 
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49 CFR §173.57 (5) (b) 

49 CFR §173.57 (5) (b) defines Test Series 4 criteria and is copied below. 

(b) An explosive article, packaged or unpackaged, or a packaged explosive 
substance must be submitted to the Thermal Stability Test for Articles and 
Packaged Articles (Test method 4(a)(i)) and the Twelve Meter Drop Test 
(Test Method 4(b)(ii), when appropriate, in the Explosive Test Manual. 

Q2: Is it the shipper's responsibility to decide when it's appropriate to conduct 
(Test Series 4(a)(i)) & 4(b)(ii)) on an unpackaged article? 

If you have any questions regarding the above request, please contact me at (952) 
351-5506, or by email atchristopher.widman@atk.com. 

Thank you for taking the time and resources to review. 

Sincerely, 

Christopher J. Widman 
Corporate DOT Haz Mat Transportation Specialist 

CJW/lrs 
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