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Reference No. 10-0051 

Dear Mr. Ritchie: 

This is in response to your e-mail and subsequent telephone conversations and faxes regarding 

the HM-206F final rule, "Revision of Requirements for Emergency Response Telephone 

Numbers" published on October 19,2009 in the Federal Register [74 FR 53413]. (A correction 

to the final rule's effective date was published on October 22,2010 [74 FR 54489].) 


Specifically, you state that trade associations, such as petroleum marketers, contract on behalf of 

their members, with Emergency Response Information (ERI) providers to supply detailed 

emergency and incident mitigation information as required by § 172.604(a)(2) of the Hazardous 

Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You state the ERI providers are capable 

of, and accept responsibility for, providing this information for individual trade association 

members. You ask whether § 172.604 requires the name of the individual petroleum company 

on the shipping paper, or would the contract number between the association and the ERI 

provider meet the requirements. Under either condition, you further indicate that the name of the 

association member is included on the shipping paper so an emergency responder can readily and 

easily identify the individual hazardous materials shipper or carrier, and that the shippers or 

carriers are transporting only the hazardous materials (i.e.; fuel oil and gasoline) for which the 

association has provided the required emergency response information. 


As specified under § 172.604(a), a person (see § 171.8 for the definition of "person") who offers 

a hazardous material for transportation must provide an emergency response telephone number, 

including the area code, or for telephone members outside of the United States, the international 

access code or the "+" (plus) sign, country code, and city code, as appropriate, for use in the 

event of an emergency involving the hazardous material. 


Section 172.604(b) specifies that the telephone number required by § 172.604(a) must be either: 
(1) the number of the person offering the hazardous material for transportation when that person 

is also the ERI provider; or (2) the number of an agency or organization capable of, and 

accepting responsibility for, providing the detailed information required by § 172.604(a)(2). 




The person who is registered with the ERI provider must ensUre that agency or organization has 
received current information on the material, as required by § 172.604(a)(2), before it is offered 
for transportation. The name of the person who is registered with the ERI provider must be 
identified by name, or contract number or other unique identifier assigned by the ERI provider, 
on the shipping paper immediately before, after, above, or below the emergency response 
telephone number in a prominent, readily identifiable, and clearly visible manner that allows the 
information to be easily and quickly found. The name of the person registered with the ERI 
provider or an identifying number, such as a contract number, that identifies the name of the 
registrant with the ERI provider, may be used to satisfy the requirement. Note that the name of 
the person registered with the ERI provider (or the identifying number) is not required to be 
entered on the shipping paper in association with the ER telephone number if the name of the 
person is entered elsewhere on the shipping paper in a prominent, readily identifiable, and clearly 
visible manner that allows the information to be easily and quickly found. 

Therefore, provided the provisions in Subpart G of Part 172 are met, the association, as registrant 
with the ERI provider, is the correct person to note, either by name or contract (identifying) 
number on the shipping paper in association with the ER telephone number. 

I hope this information is helpful. Please contact this office should you have additional 

questions. 


Sincerely, 

r-7'r#~~ 
T. Glenn Foster, 

Chief, Regulatory Review and Reinvention 

Office ofHazardous Materials Standards 




Drakeford. Carolyn (PHMSA) 

From: Mitchell. Hattie (PHMSA) Eme f9en~~e:::p:nse J.1m~y
Sent: Friday, March 05, 2010 3:15 PM 
To: Drakeford. Carolyn (PHMSA) lO-W5i 
Cc: Betts, Charles (PHMSA); susan.gorksky@dot.gov 
Subject: RE: Request for interpretation HM-206F 

Carolyn, please log in -to Joan. 

From: Ritchie, Mike (DOT) [mailto:Michael.Ritchie@state.mn.us] 
Sent: Friday, March 05, 2010 2:31 PM 
To: Mitchell, Hattie (PHMSA) 
Cc: Betts, Charles (PHMSA); susan.gorksky@dot.gov; Kudzia, Randal (DOn 
Subject: Request for interpretation HM-206F 

March 5,2010 

Hattie Mitchell 
Pipeline & Hazardous Materials 
Safety Administration 
Office of Standards-PHH-12 
1200 New Jersey Avenue 
Washington, DC 20590 

Dear Ms. Mitchell} 

On October 19, 2009} PHMSA issued HM-206F: Revision of the Requirements for Emergency Response Telephone 
Numbers. This rulemaking addresses the use of Emergency Response Telephone Information Service Providers (ERI 
providers), organizations that are capable of, and accept responsibility for} providing the detailed emergency and 
incident mitigation information required by 49 CFR 172.604 (a) (2) for individual hazardous materials shippers or 
carriers. The revised regulation requires the person registered with the ERI provider to be identified by name or contract 
number on the shipping paper next to the required emergency contact telephone number if that person is not clearly 
identified elsewhere on the shipping paper. 

Trade associations, such as petroleum marketers} contract with ERI providers, to provide that service for their individual 
member companies. The trade association provides all required emergency response information to the ERI provider. 
The member companies deliver the same products, for example fuel oil and gasoline, every day} and carry a shipping 
paper without change that identifies those products correctly} and retain records of those shipments as required in 49 
CFR 177.817 (f). That "permanentll shipping paper prominently displays the emergency contact telephone numberofthe 
service provider, but does not have the name of the individual petroleum dealer on it. It is carried in the truck} and 
accessible as required in 49 CFR 177.817 (e). 

The contract to provide emergency telephone information is between the trade association and ERI provider. Display of 
a contract number next to the emergency contact telephone number on the shipping paper} would identify only the 
trade association} not the specific hazmat shipper or carrier. The ERI provider does not have contact information for all 
trade association members. Does the revised regulation require the name of the individual petroleum company to be 
on the shipping paper} or would the contract number between the association and the ERI provider meet the 
requirements? 

Please contact me if you have any questions. 
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Yours truly, 

Michael Ritchie 
Hazardous Materials Specialist 
Minnesota Department of Transportation 
Commercial Vehicle Operations 
395 John Ireland Boulevard, MS 460 
st. Paul, MN 55155 
Michael.ritchie@state.mn.us 
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