
1200 New Jersey Ave, SEU.S. Department of Transportation 
Washington, D.C. 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

JUl - 8 2010 

Mr. Gerald French 

Department of Ecology 

4601 North Monroe Street 

Spokane, W A 99205-1295 


Ref. No. 10-0045 

Dear Mr. French: 

This responds to your February 19, 2010 request for clarification of requirements in the 

Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to shipments of 

hazardous waste. Specifically, you ask if the marking requirements in § 172.30l(a)(2) apply to 

such shipments. 


Section 172.30l(a)(2) states that the proper shipping name for a hazardous waste need not 

include the word "waste" if the package bears the Environmental Protection Agency (EPA) 

marking prescribed by 40 CFR 262.32. In accordance with EPA requirements in 40 CFR 

262.32, before transporting a hazardous waste or offering a hazardous waste for transportation 

off-site, a generator must mark each container of 119 gallons or less used in such transportation 

as follows: "HAZARDOUS WASTE-Federal Law Prohibits Improper Disposal. If found, 

contact the nearest police or public safety authority or the U.S. Environmental Protection 

Agency. Generator's Name and Address Generator's EPA Identification 

Number . Manifest Tracking Number." 


You ask if the required EPA marking must be reproduced word-for-word on the packaging and 

whether a state or local government agency may require modifications in the EPA marking. 

Questions concerning clarification of the marking requirements in 40 CFR 262.32 should be 

directed to EPA. IfEPA permits variations in the marking requirement, such variations would 

be permitted under the HMR. 


I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this Office. 

sin:l~ 
Charles E. Betts 

Chief, Standards Development 

Office of Hazardous Materials Standards 




Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

INFOCNTR (PHMSA) 
Monday, February 22, 2010 11 :24 AM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: Interpretation of 49 CFR part 172.301 (a)(2) 

'Boothe. 
~~1Z. 301 (a) (2) 

IVi Ct VIL I nj 
Carolyn, '0-004:" 
See attached request for a formal letter of written interpretation. 
Thanks, 
Rob 

From: French, Gerald (ECY) [mailto:GEFR461@ECY.WA.GOV] 

Sent: Friday, February 19, 2010 4:47 PM 

To: INFOCNTR (PHMSA) 

Subject: Interpretation of 49 CFR part 172.301(a)(2) 


Rob, 

I am Gerald French at the Washington State Department of Ecology and work in the hazardous waste 
compliance section. Thank you for talking to me by phone on February 19, 2010 with regard to interpretation 
of 49 CFR 172.301{a)(2). I am writing this e-mail requesting clarification on 172.301(a)(2). 

172.301(a)(2) reads: 

(2) The proper shipping name for a hazardous waste (as defined in § 171.8 of this subchapter) is not required to 
include the word "waste" if the package bears the EPA marking prescribed by 40 CFR 262.32. 

40 CFR 262.32{b) reads: 

(b) Before transporting hazardous waste or offering hazardous waste for transportation off-site, a generator must 
mark each container of 119 gallons or less used in such transportation with the following words and information 
in accordance with the requirements of 49 CFR 172.304: HAZARDOUS WASTE-Federal Law Prohibits 
Improper Disposal. If found, contact the nearest police or public safety authority or the U.S. Environmental 
Protection Agency. Generator's Name and Address .Generator's EPA Identification Number 
Manifest Tracking Number __. 

Question: In order to comply with the 172.301(a)(2) non-bulk package marking requirements must the words 
in the statement "HAZARDOUS WASTE-Federal Law Prohibits Improper Disposal. If found, contact the 
nearest police or public safety authority or the U.S. Environmental Protection Agency." always be marked 
word for word on the non-bulk packaging? 

Question: If a person did not mark the hazardous waste statement word for word as required in 262.32(b) on 
a non-bulk packaging then would that be a violation of 172.301(a)(2)? 

Question: In the hazardous waste statement of 262.32(b) a police or public safety authority or the U.S. 
Environmental Protection Agency is required to be marked on a non-bulk packaging as who to contact if the 
waste is found to be improperly disposed. Can a local or state government agency require by rule its name to 
also be marked as who to contact in the hazardous waste statement in 262.32(b)? 
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Thank you for your assistance on this matter. I look forward to hearing from you. 

You may respond back to me at: 

Gerald French 


Department of Ecology 


4601 North Monroe Street 


Spokane,VVA 99205-1295 


Phone: (509) 329-3489 


FAX: (509) 329-3529 


e-mail: gefr461@ecy.wa.gov 
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