
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, SE 
Washington, D.C. 20590Pipeline and Hazardous Materials 

Safety Administration 

OCT 1 3 2010 

Mr. Dan Wieten 
Enviro,nmental Hazmat & Safety Group 
Legal and Corporate Responsibility Department 
Toyota Motor Sales, USA, Inc. 
19001 South Western Avenue 
Torrance, CA 90501 

Reference No. 10-0042 

Dear Mr. Wieten: 

This is in response to your e-mail requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to labeling requirements. Specifically, you state that you 
receive packages from overseas that may stay in inventory for long periods of time and reoffer the 
packages (in this case, packages containing batteries) into transportation. The labels on the 
packages display the word "Corrosive" in both English and Japanese. You refer to interpretation 
letter, Reference No. 98-0235, and state that your understanding of the letter is that the packages 
may be reoffered into transportation with the Japanese wording on the labels. You ask whether 
your understanding is correct. 

Your understanding is correct. Except for materials poisonous by inhalation, labels conforming to 
specifications in the UN Recommendations on the Transport ofDangerous Goods may be used in 
place of the corresponding label under the HMR (see §§ 1 72.401(c) and 172.407(f). These labels 
may contain text indicating the hazard in the language of the country from which a shipment 
originates and may continue to be displayed when they are reoffered into transportation, regardless 
of the length of time the packages are held in inventory. With respect to English wording on labels, 
for Classes 1,2,3.4,5,6, and 8 hazardous materials (see § 172.405(a», text indjcating a hazard 
(for example, "Corrosive") is not required on a primary or subsidiary label, but it too may continue 
to be displayed when the package is being reoffered into transportation. 

I hope this information is helpful. Please contact this office should you have additional questions. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: Mitchell, Hattie (PHMSA) 

Sent: Thursday, February 25,201012:28 PM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Interpretation Request 
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From: Dan_ Wieten@Toyota.com [mailto: Dan_ Wieten@Toyota.com] 

Sent: Tue 2/16/2010 5:40 PM 

To: Mitchell, Hattie (PHMSA) 

Cc: Pollard, Terry (PHMSA); Boehne, Kevin (PHMSA) 

Subject: Interpretation Request 


Ms Mitchell, 


I'm not sure if you remember me or not, but I work in the Environmental, Hazmat and Safety Group at Toyota Motor Sales 

(TMS) in Torrance CA I'm writing to request your assistance in clarifying an interpretation that was given to TMS some 

years ago. A recent visit from your agency to our Kansas City parts distribution has brought this issue to the forefront and 

your review of the situation would be greatly appreciated. The background is detailed below: 


TMS receives and distributes parts from various domestic and overseas suppliers. We have a network of warehouses 

throughout the US that receive packaged hazmat parts such as air bags, seat belt pretensioners and batteries, warehouse 

and ship them to our dealer network. These parts come individually packaged, marked and labeled from the supplier. 

These parts in the supplier packaging may remain in inventory for many months, and in some cases years, before they 

are shipped out again. TMS may on rare occasions repackage or relabel one of these individually packaged service parts, 

if the packagingllabeling is suspect, but mostly these parts pass through our facilities as received from the supplier. Back 

in 1998 TMS sent an interpretation request to RSPA on hazard class labels. The request asked if it was permissible to 

include "Japanese characters on the label". The response we received (Ref. No. 98-0235 from Del Billings) stated that 

'These labels may contain text indicating the hazard in the language of the country from which a shipment originates". 

Our Japan suppliers have continued to ship similar labels (the interp was for 2.2 compressed gas labels) since that time. 


Last week an Investigator from your Des Plaines IllinOis Office, Steve Pollard, visited our facility in Kansas City. Looking 

though the exit briefing it appears the hazmat program at the facility was in good order with no violations or no probable 

violations noted (Report Control #10438001). The facility did receive one "Quality Control Item" to correct within 30 days. 

The item related to our Battery Package Class 8 Corrosive Labels from our supplier in Japan which have the word 

"Corrosive" written in both English and Japanese. As a short term countermeasure the KC facility has begun relabeling 

the battery packages with a new corrosive label that has no verbiage (English or Japanese) on it. 


I talked this over with Kevin Boehne from the Des Plaines office today. I explained that my understanding of the 

interpretation letter was that we could reoffer the package with the Japanese verbiage label through our supply chain ( we 

stock this part at not only the KC facility but 10 others across the US). Steve Pollard and Kevin Boehne's opinion is that 

the letter of interpretation allows us to import these parts with the Japanese verbiage labe', but not to reoffer them from 

our facilities without relabeling them. Kevin and I agreed that the best tack would be to get a clarification from you on this 

issue before we move forward with a corrective action. 


Your review and response with your opinion on the is issue is greatly appreciated. If I can further clarify anything for you 

please email or call me. Thank you for your support. 


Dan Wieten 

Environmental Hazmat & Safety Group 

Legal and Corporate Responsibility Department 

Toyota Motor Sales, USA, Inc. 

Tel: 310-468-7605 

Cell: 310-291-4061 
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