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Dear Ms. Kennan: 

This is in response to your letter and subsequent telephone conversation with a member of my 
staff concerning radiation detectors your organization receives annually for recalibration from a 
number of clients and returns back to them. You state the detectors, some of which are 
permanently sealed, contain air or "UN 1008, Argon, compressed, 2.2 (non-flammable)" gas in 
an internal chamber or cylinder at a pressure that meets or exceeds 40.6 psia (25.9 psig or 1.8 
atm) with no release device. You also state some clients ask if these detectors are unregulated 
when transported by motor vehicle or rail transport. You further ask at what pressure the 
detectors are regulated as a non-flammable compressed gas under the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). 

This agency previously authorized radiation detectors containing pressurized gas to be 
transported in Department of Transportation (DOT) specification and non-specification cylinders 
under the terms of a special pennit and in conformance with §§ 173.302 or 173.306. We revised 
the HMR, effective October 1,2010, to permit radiation detectors that contain Division 2.2 gas 
to be transported in non-specification packagings and, unless transported by aircraft, excepted 
from the hazard communication labeling and placarding requirements provided the devices are 
designed, packaged, and transported in accordance with the provisions prescribed in new 
§ 173.310. (See Docket No. PHMSA-2009-0289 (HM-233A; 75 FR 27205)). Specifically, 
§ 173.310 requires the radiation detectors to: 1) be single-trip, hennetically-sealed, welded, 
metal inside containers that will not fragment upon impact; 2) have a design pressure of4.83 
MPa (700 psig) or less and a capacity of 641 cubic inches (355 fluid ounces) or less; 3) have a 
burst pressure that is three times the design pressure or more if equipped with a pressure relief 
device and four times the design pressure or more if not equipped with a pressure relief device; 
4) be shipped in a strong outer packaging capable of withstanding a 1.2 meter (4 foot) drop test 
without breaking the radiation detector or rupturing the outer package; and 5) be packed in a 
strong outer packaging or in equipment that provides a level of protection equivalent to that of a 



strong outer packaging when shipped as part of other equipment. In addition, § 173.310 requires 
that each shipment of radiation detectors must be accompanied by emergency response 
information, and respondents at each emergency response telephone number for these devices 
must identifY the receptacles that are not fitted with a pressure relief device and provide 
appropriate guidance on how to manage these devices when exposed to fire. 

If the provisions of § 173.310 are not appropriate for the radiation detectors, the detectors must 
meet the DOT specification packaging requirements for the hazardous material they contain or 
meeting the Division 2.2 hazard class must be properly described, packaged in DOT 
specification packagings authorized for the hazardous material they contain, and marked and 
labeled in conformance with the requirements prescribed in the HMR for a non-flammable gas 
when intended or offered for transportation in commerce. Section 173 .1IS(b) defines a Division 
2.2, non-flammable, non-poisonous compressed gas as a liquefied or cryogenic gas that exerts in 
a packaging a gauge pressure of200 kPa (29.0 psig/43.8 psia) or greater at 20°C (68 OF). 
Radiation detectors that do not meet the definition of a DOT hazard class under the HMR are not 
regulated as a hazardous material. 

I hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

r4/~
T. Glenn Foster 

Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 

Standards and Rulemaking Division 
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MEDICAL RADIATION RESEARCH CENTER 

6100Z WIMR 1111 HIGHLAND AVE MADISON, WI 53705-2275 

TEL: 608.262.6320 FAX: 608.262.5012 uwmrrc.wisc.edu 

January 29,2010 

U.S. DOT PHMSA 
Office ofHazardous Materials Standards 
Attn: PHH-lO East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590-001 

I just finished the FedEx Dangerous Goods Shipper's Seminar. While there, I asked for 

clarification on a shipping issue, and the instructor suggested I contact Patrick Oppenheimer, 

Senior Manager-Safety Programs at FedEx Express. 

He delegated my question to a Senior Federal Express Hazardous Materials Manager, 

Thomas Leech. 


His interpretation follows with a caveat: 


"In accordance with the Hazardous Materials Regulations (HMR 49 CFR 
Part 173.22), it is the shippets responsibility to properly. classify and 
describe. haz~dous_ I)lat~n$.ls7d.~g~.rous gp94s... ff9~eve.t, based on the 
information provided, your interPretation is correct. Radiation' detectors 
are subject to Class 2, Division 2.2 requirements when the pressure in the 
tube or chamber exceeds 300kPa (43.5 psia). " 

I am asking for your interpretation on this matter. 
" , , . ,,~. ­

Our laboratory receives8;I).clships ou~ i~~~~ents u~e4~~ detect and measure radiation. 
Some of these instruments aieperinaiiently sealed ahd cdntain either airor Argon under 
pressure. 

We have followed 49CFR173.115 to define which instruments must be shipped as dangerous 
goods. As we understand it, an instrument which contains air or Argon under a pressure of 
40.6 psia (25.9 psig or 1.8 atm) or more should be shipped as a dangerous good. [I have 
included the conversion to atmospheres because most ofthe manufacturers of these devices 
report pressure in atmospheres. We follow the information we can obtain from 
manufacturers regarding the pressure of these instruments.] 
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Again. these instruments are designed to hold the gas they contain-there is no release device. 

Could you please help either confirm that we are shipping these devices correctly, or explain 
what we should be doing? 

Thank you very much, 

Wendy 

Wendy S. Kennan 
Brachytherapy Calibrations 
University of Wisconsin Radiation Calibration Laboratory 
Accredited Dosimetry and Calibration Laboratory 
B1002 Wisconsin Institutes for Medical Research 
1111 Highland Avenue 
Madison WI 53705-2275 

PH 608/265-9748 
FAX 6081262-5012 
wskennan@wisc.edu 
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