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Ana Wauthion-Melgar 
BP West Coast Products LLC 
Environmental Department 
Campus One 
2350 E. 223 rd 

• Street 
Carson, CA 90810 

Ref. No. 10-0004 

Dear Ms. Wauthion-Melgar: 

This responds to your January 19,2010 request for clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if you need a special permit 
to transport solid hazardous wastes in an intermodal bin with a custom made bladder bag/liner. 

According to your letter, you want to use custom made bladder bags as liners inside intermodal 
bins to contain the waste materials, "RQ Hazardous Waste, solid, n.o.s., 9, NA3077, PG III" for 
railroad transport. The materials to be transported are classed as solids, but contain moisture that 
during transportation could be released to the surface as a result of vibration during transport. 

The answer is no. A special permit is not required. The packaging you describe conforms to the 
packaging requirements in § 173.240, which authorizes the use of sift-proof, closed bulk 
packaging, such as a closed or tarp-covered bulk bin or intermodal container. The addition of a 
bladder bag as a liner inside an intermodal container is permitted. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office on 
202-366-8553. 

Charles E. Betts 
Chief, Standards Development 

ofHazardous Materials Standards 
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~q
~.~~_ke_~~o~~, Carolyn (PHMSA) -----.-f~~I~8_S_f Pac.lc. Ct3e.r 
From: 	 INFOCNTR (PHMSA) /0 ~OOOf 
Sent: 	 Tuesday, January 19, 2010 4:26 PM 

To: 	 Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Cc: 	 Lavalle, Diane (PHMSA); Supko, Ben (PHMSA) 

Subject: 	 FW: Guideance needed re: use of bladder bags as supplemmental packaging - testing 

requirements 


Attachments: 	1723__001.pdf; 1726_001.pdf; 1722_001.pdf 

Carolyn, 

Attached is a request for a written interpretation of the regulations. I discussed the issue with Ana but she 

insisted on having a written interpretation of the issue. Please let whomever get aSSigned the letter know they 

can contact me or Ana directly with any questions. 

Thanks, 

Rob 


From: Special Permits (PHMSA) 

Sent: Tuesday, January 19, 2010 1:30 PM 

To: INFOCNTR (PHMSA) 

Subject: FW: Guideance needed re: use of bladder bags as supplemmental packqging - testing requirements 


I hate to do this to you but Ana has a packaging question that is not really related to a special permit. She is 

concerned that her solid material has the potential to become liquid during transportation. 

Can you help please? 

Thx, 

Diane 


From: Melgar, Ana [mailto:Ana.Melgar@bp.com] 

Sent: Tuesday, January 19, 2010 12:52 PM 

To: Special Permits (PHMSA) 

Subject: Guideance needed re: use of bladder bags as supplemmental packaging - testing requirements 


Ms. Dianne Labelle 
Department of Transportation 
Office of Hazardous Materials Special Permits Units and Approvals 

Ms. Labelle, 

Per our conversation on the phone today, I need to make a determination related to testing of 
inner packaging bags to transport RQ Haz Waste, solid, n.o.s. 9. NA3077 PG III. 

I am having a hard time reaching a determination on this issue due to the fact that the 
materials although classified as solids contain moisture that during transportation would have 
the potential to release liquids to the surface of the load due to continuous vibration of the 
containers during transport. Due to the potential to release liquids to the surface of the loads, 
looking at the regulations, I need to follow requirements for solids that have the potential to 
become liquids during transportation. 

1/1912010 

mailto:mailto:Ana.Melgar@bp.com
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I am considering the use of custom made bladder bags that would be used as liners inside 
intermodal bins to contain the materials for railroad transport (see attached PACTEC spec 
sheet and Transpac bladder bag design brochure). Requirements for solids that have the 
potential to become liquids are listed in 49CFR173.24 and furthermore, 49 CFR 173 App B 
comprises general testing requirements that I am unsure how to apply to the liners if these are 
to be considered inner packagings. 

These liners would go inside of intermodal containers for an application similar in kind to the 
one Transload of North America presented to request guidance from Mr. Delmer Billings in 
2007. In accordance to the letter from Mr. Billings, the materials I am referring to, would go 
out in sift proof, close bulk containers, such as close top intermodal bins. 

My specific question is, can this package combination (intermodal bin + liner/bag) also be 
considered supplemental packaging; therefore be exempted from special permit? If these are 
not to be considered supplemental packagings, how should I classify them to ensure that I am 
conforming to the requirements of 49CFR173.24? 

I have attached a copy of the Transload of North America determination letter and a copy of 
the PACTEC bags specs and design that I need feedback for. Your assistance to obtain 
guidance on this matter will be highly appreciated; feel free to reach me at the number listed 
bellow. 

Regards, 

Ana 

«1723_001.pdf» «1726_001.pdf» «1722_001.pdf» 

Ana Wauthion-Melgar 
BP West Coast Products LLC 
Environmental Department 
Campus One 
2350 E. 223rd. Street 
Carson, CA 90810 
Direct (310) 847-5656 
Fax: (310) 847-5780 

~ Pl.!ase consider the environment before printing 

1119/2010 
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