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Ref. No. 10-0001 

Dear Ms. Willaford: 

This responds to your email dated December 30, 2009 requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to placarding requirements for 
Class 7 (radioactive) materials. You request clarification of a letter of interpretation that was 
issued November 24, 2009 (Ref. No. 09-0231). Your questions are summarized and answered as 
follows: 

Ql) The PDF file on the PHMSA website did not include the complete incoming letter from Mr. 
Rodney Johnson requesting clarification. Can you please provide a complete copy of the 
incoming request from Mr. Johnson? 

AI) 	 The complete incoming letter from Mr. Rodney Johnson along with our response (Ref. No. 
09-0231) is attached. In addition, we have updated our website to include the complete 
incoming letter. 

Q2) Please clarify the statement in your letter, "Thus, the package or unpackaged Class 7 
(radioactive) material must display either the Class 7 (radioactive) placards or the 
appropriate labels to comply with the placarding requirements ofSubpart F ofPart 172." I 
interpret this statement to mean that "appropriate labels" are the required labels. Section 
173.427(a)(6)(vi) provides for an exception to package labeling when the package is marked 
as required. Therefore, no labels are required when LSAISCO shipments are conducted as 
"exclusive use" shipments in accordance with § 173.427(a)(6)(vi). 

A2) 	 LSA and SCO shipments consigned as "exclusive use" in accordance with § 173.427(a)(vi) 
are excepted from the requirement to label the packages. The shipper is not required to take 
advantage of this exception; and, in some circumstances may apply labels in place of 
placards (see § 172.514(c)) to satisfy the placarding requirements in Subpart F of Part 172. 



Q3) 	 Section 172.514(a) requires placards to be affixed as specified for the material in §§ 172.504 
and 172.505. Section 172.504 requires placards for Class 7 materials only under two 
conditions: 

I. 	 When a shipment contains a packaging that is required to bear a Radioactive 
Yellow III label; or, 

2. 	 LSNSCO shipments transported as "exclusive use" in accordance with 
§§ 173.427(b)(4) and (5) or (c). 

My understanding is that § I 73.427(a)(6)(vi) excepts LSNSCO shipments conducted under 
"exclusive use" provisions from labeling. Section 173.427 requires vehicles carrying 
LSAISCO as "exclusive use" in accordance with § 173.427(a)(6) to bear placards. Since 
labels are not required on radioactive materials packagings properly prepared as specified in 
§ 173.427(a)(6), a placard is not required on the packaging. However, the transport vehicle 
must be placarded. Is this interpretation correct? 

A3) 	 No. Section 172.504 (Table I, Footnote 1) requires placards to be applied to bulk packages 
and transport vehicles containing LSNSCO transported as "exclusive use" in accordance 
with §§ I 73.427(b)( 4) and (5) or (c). Thus, placards are required on the packages for such 
shipments whether or not labels are required. Placards must also be affixed to the transport 
vehicle, however, § 172.516 provides that the requirement to placard a motor vehicle may be 
met by the placards displayed on a freight container or portable tank loaded on a motor 
vehicle. For other types of bulk packages, placards must also be displayed on the motor 
vehicle. 

Q4) 	 Could you clarify the statement in your letter that specifies placarding "unpackaged 
material"? I cannot find any requirement in Part 172 that addresses placarding unpackaged 
material. 

A4) 	 Section I 72.504(e), Table I (Footnote 1) requires Radioactive placards for "exclusive use" 
shipments of LSA/SCO transported in accordance with § 173.427(c). Section 173.427(c) 
authorizes LSA-I and SCO-I to be transported "unpackaged". Thus placards are required for 
unpackaged LSA-I and SCO-I transported as exclusive use in accordance with § I 73.427(c). 

I hope this answers your inquiry. If you need further assistance, please contact this office at 202­
366-8553. 

Si;r~ 
Charles E. Betts 
Chief, Standards Development 
Office ofHazardous Materials Standards 

[Attachment] 



U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Avenue, SE 
Washlngtan. OC 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

NOV 24 2009 
Mr. Rodney Johnson 
Manager Nuclear Licensing 
Fermi 2 
200TAC 
6400 N. Dixie Hwy 
Newport, MI 48166 

Ref. No.: 09-0231 

Dear Mr. Johnson: 

This is in response to your letter dated October 8, 2009 requesting clarification of the 
Hazardous Material Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the hazard 
communication requirements for Class 7 (radioactive) material. In your letter you 
describe the material as "UN2913, Radioactive material, surface contaminated object 
(SCO-II), 7" transported as "exclusive use" in accordance with § 173.427(a)(6). The 
material is offered for transportation and transported in a bulk container that has a 
volumetric capacity of96 cubic feet (2.7 cubic meters). Your questions are summarized 
and answered as follows: 

Q1) Must the container be placarded on all 4 sides? 

AI) No. A package with a volumetric capacity ofless than 18 cubic meters (640 cubic 
feet) may be placarded on two opposing sides or, alternatively, may be labeled instead of 
placarded in accordance with Part 172. Subpart E. See § 172.514( c). 

Q2) Can the container be labeled: Class 7, Radioactive White-I, Yellow-II or Yellow-III 
as appropriate, instead of placarded in accordance with § 172.514(c). 

A2) Yes. See At. 

Q3) Can this package be marked '·RADIOACTIVE·SCO" without being placarded or 
labeled? 

A3) No. Packaged or unpackaged LSA or SCO containing less than an A2 quantity of 
Class 7 (radioactive) material is excepted from marking and labeling requirements of the 
HMR provided the surface ofeach package or unpaclcaged Class 7 (radioactive) material 
is stenciled or otherwise marked "RADIOACTIVE-LSA" or "RADIOACTIVE-SCO" as 
appropriate. See § 173.427(a)(6)(vi). However, this exception does not provide relief 



from the placarding requirements in Subpart F of Part 172. While labels may be displayed 
instead ofplacards in accordance with § 172.514(c), this is only an alternative method of 
satisfying the placarding requirements ofSubpart F of Part 172. Thus, the package or 
unpackaged Class 7 (radioactive) material must display either the Class 7 (radioactive) 
placards or the appropriate labels to comply with the placarding requirements ofSubpart F 
ofPart 172. 

I trust this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us. 

Charles E. Betts 
.eft Standards Development 

o ofHazardous Materials Standards 
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Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: Betts, Charles (PHMSA) 


Sent: Monday, January 04,20103:33 PM f-tc he-Yl laMlJ 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
 ?s l{3·4~1 
Subject: FW: Questions regarding Letter of Interpretation 09-0231 C» f 72". 614­
Importance: High 

1>laCtlyd,-'j I ~AJl1Attachments: 090231.pdf 

JD- 0001From: Willaford, Dana M [mailto:WillafordDM@oro.doe.gov] 

Sent: Wednesday, December 30,20098:03 AM 

To: Betts, Charles (PHMSA) 

Cc: Boyle, Rick (PHMSA) 

Subject: Questions regarding Letter of Interpretation 09-0231 


Mr. Betts: 

I am requesting clarification regarding your interpretation letter, 09-0231 (attached) regarding placarding 
for LSA/SCO shipments. The interpretation addressed the requirements in 173.427(a)(6)(v). 

The PDF file on your interpretations website did not include the full letter that was submitted by Mr. 
Rodney Johnson. We maintain a reference file on various interpretations. Is it possible for you to provide 
the full letter? 

Also, could you please clarify the statement in your letter, "Thus, the package or unpackaged Class 7 
(radioactive) material must display either the Class 7 (radioactive) placards or the appropriate labels to 
comply with the placarding requirements ofSubpart F ofPart 172. '? I interpret this statement to mean 
that "appropriate labels"are the required labels. 173.427(a)(6)(vi) provides for an exception to package 
labeling when the package is marked as required. Therefore, no labels are required when LSA/SCO 

shipments are conducted as exclusive use shipments in accordance with 173.427(a){6)(vi). 

Section 172.514(a), Bulk Packagings, requires placards to be affixed as specified for the material in 
172.504 and 172.505. Section 172.504 requires placards for Class 7 materials only under two conditions: 

when a shipment contains a packaging that is required to bear a Radioactive Yellow III 
label 

LSA/SCO shipments, when transported in accordance with 173.427(b)(4), (5) or (c). 

Each of these sections in 173.427 provides for the shipment to be conducted under 
exclusive use provisions. 

My understanding is that 173.427(a)(6)(vi) excepts LSA/SCO shipments conducted under exclusive use 
provisions from labeling. 173.427(a)(6){v) requires exclusive use LSA/SCO shipments to have placarded 
Y~Nc.J~~. Since labels are not required on radioactive materials packogings properly prepared as specified in 
173.427(a)(6), a placard is not required on the packaging. however, the_trc:!n.s..Rortv.~hic.J~ must be placarded. 
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Additionally, could you clarify the statement in your letter that specifies placarding unpackaged material? I 
cannot find any requirement in Part 172 that addresses placarding unpackaged material. 

Respectfully, 

Dana M. Willaford 

Department of Energy, Oak Ridge 

Dana M. Willaford 
Packaging & Transportation Safety 

A\liation Manager/Safety Officer 

DOE/ORO,SE-31 
Phone: 865-576-5338 
Fax: 865-576-3725 
"Achieving mission success by utilizing breakthrough strategies in providing matrix core competency support. " 
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