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Ref. No. 09-0307 

Dear Mr. Lovitz: 

This responds to your letter requesting clarification of the criteria used to select the 
appropriate proper shipping name or names (PSN) for multiple compatible waste 
hazardous materials of various hazard classes and divisions contained within one outer 
package under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). 
You ask whether one generic PSN from the § 172.101 Hazardous Materials Table may be 
used to describe all the different materials contained in the package or if the PSN must 
first be detennined based on the Precedence of Hazard Table in § 173.2a(b). 

According to you letter, the waste materials are compatible and comingling of the 
materials in transportation would not result in a dangerous evolution of heat, flammable 
or poisonous gases or vapors or corrosive materials (§ 173.21 (e»). 

You may package inner containers of different compatible hazard classes in the same 
outer packaging. The materials must be described separately using the PSN, UN 
identification number, and hazard class for each material contained in the outer 
packaging. Thus, the outer package must display the PSN, identification number and 
hazard label, as appropriate, for each hazardous material contained therein. See 
§§ 172.301 and 172.404. Additionally, all descriptions must be described in the same 
manner on a shipping paper, if one is required. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

Hattie L. Mitchell 

Chief, Regulatory Review and Reinvention 

Office of Hazardous Materials Standards 




U.S. DOT 
PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 
Attn: PHH-l0 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE. 
Washington, DC 20590-0001 

December 10, 2009 


Re: 	Proper Packaging of Different Hazard Classes of Waste Pharmaceuticals 


Dear Directori 

I am inquiring about the proper guidance in properly packaging waste pharmaceuticals. 


In 49 CFR 173.21(e) it identifies that "A material in the same package, freight container, or 
overpack with another material, the mixing of which is likely to cause a dangerous evolution of 
heat, or flammable or poisonous gases or vapors, or to produce corrosive materialsH is forbidden 
from transport. 

Assuming through generator knowledge, all inner container materials within a single outer 
package, regardless of hazard class, would be conSidered to be compatible and would NOT create 
.....a dangerous evolution of heat, or flammable or poisonous gases or vapors, or to produce 
corrosive materialsu

• 

Is it permissible to package inner containers containing materials of different hazard classes (In 
this case pharmaceuticals or other medical debris/waste (Non-Infectious, Non-Biohazardous» into 
the same outer packaging? 

And, if so, is it permissible to use: 
1. 	 The Proper Shipping Name (PSN) - UN3248, Waste Medicine, Liquid, Flammable, Toxic, 

N.O.S., 3 (6.1), PG II (Proper technical descriptors); or, 
2. 	 Should we assign the PSN by identifying the two highest priority hazard classes per the 

Precedence of Hazards table in 49CFR 173.2a? If so, would we need to identify the 
remaining hazard classes in the shipping description? 




