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Electrochem Solutions 

670 Paramount Drive 

Raynham, MA 02767 


Ref. No.: 09-0303 

Dear Mr. Sweetland: 

This responds to your December 4, 2009 letter requesting clarification of the Hazardous 

Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the transport of a lithium 

battery powered device. Specifically you ask if the design features described in your letter 

adequately prevent accidental operation of the device during transport. 


In accordance with § 173.185, electrical devices with lithium batteries installed are required to 

be packed to prevent short circuits and unintentional activation during transport. According to 

your letter, this device utilizes a single connector that must be manually installed in order to 

activate. During transport, a red connector is installed in the device to maintain its waterproof 

design and ensure the device will not activate. When the device is ready for operation, a 

technician will remove the red connector and install the green connector. You further state the 

device can only operate when the green connector is installed. 


The HMR do not prescribe specific means to meet the requirement to prevent accidental 

activation. However, the method described in your letter appears to meet the intent of this 

requirement. 


I hope this answers your inquiry. If you have further questions, please do not hesitate to contact 

this office. 


$~~lbjfb 
(~?arleS E. Betts 

,hief, Standards Development 

O~of Hazardous Materials Standards 
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December 04, 2009 

OCf- 0.303 
U.S. DOT 
PHIVISA Office of Hazardous Materials Standards 
Attn: PHH-l0 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE. 
Washington, DC 20590-0001 

Dear Sir, 

I am writing this letter on behalf of a customer of ours with a lithium battery 
pack shipping inside the device it's meant to power. In regards to 49CFR 
173.185 Lithium Cells and Batteries, we would like a review of section 
173.185(c) Lithium cells or batteries contained in equipment to make sure 
we are cpmplying correctly with the intent of the rule, 

We have a series of three Li-primarY"battery modules all connected together 
in the device. There are several ,protection devices designed into the product 
including pack level protection on each string, diode protection and thermal 
cutoffs as well. To ensure that the device will not operate there is a single 
connector jumper that must be manually installed to power up the device. 
There is a red jumper installed during shipment to maintain the waterproof 
design of the device, and keep the unit powered off. Before operation a 
technician removes the sealed red jumper and installs the sealed green 
jumper to power up the device. The device will not power up with the red 
jumper or with no jumper installed. Only the green jumper will power the 
unit. 

Is this design, as described above considered adequate steps to prevent 
accidental operation during transport ? 

Please contact me if you have any questions about the details of this design 
or request. 

Regards. 

Todd Sweetlahd 
Product Engineering Manager - Secondary 
& Battery Compliance Engineer ' , 

670 Paramount, Drive Raynham, MA.02767 
Ph. 78,1-575-0800 Fax 781-575-1545 '.'. . 
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