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Dear Mr. Hunt: 

This responds to your email dated December 3, 2009 requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171- t80). You describe a scenario in which a nuclear 
pharmacy ships radioactive material to nuclear medicine departments. The nuclear pharmacy 
requires the end users to ship the packaging, "ammo can and empty pigs," back to the nuclear 
pharmacy in accordance with § 173.421 (Excepted packages for Class 7 (radioactive) materials). 
Your questions pertaining to this scenario are summarized and answered as follows: 

Q 1) 	 Are licensees required to perform a survey (exposure or contamination) of "ammo cans" that 
are shipped back to a nuclear pharmacy in accordance with § 1 73.4 21 ? 

No. Section 173.421 requires that the radiation level at any point on the external surface of 
the package does not exceed 0.005 mSv/hour (0.5 mremlhr). In addition, the nonfixed 
(removable) contamination on the external surface of the package must not exceed the limits 
in § I 73.443(a). The shipper must ensure that the package is within these regulatory limits 
when offered for transportation and transported. This generally implies that it is necessary 
for the shipper to conduct a survey to ensure compliance. However, this regulation provides 
the shipper with latitude in their methods ofensuring compliance with the radiation and 
contamination limits; procedures other than measurements, such as quality assurance and 
quality control. are acceptable means of ensuring compliance. 

Q2) 	 ffthe contamination exposure of the "ammo cans" exceeds the levels in §§ t73.421 (a)(2) 
and (3) and the licensee does nothing, will the licensee be cited? 

It is the shipper's responsibility to ensure compliance with § 173.421. Therefore, if the 
"ammo cans" exceed the radiation level or contamination limits of § 173.421, they would be 
in violation of the HMR and could be cited. 



Q3} 	 Are licensees in violation of § 171.2 when a nuclear pharmacy requires them to ship empty 
4'ammo cans" as "Excepted packages for Limited Quantities of Class 7 (radioactive) 
materials? 

No. Provided the licensees comply with the requirements of the HMR applicable to Limited 
Quantity Class 7 (radioactive) materials (see § 173.421). 

I hope this answers your inquiry. If you need further assistance, please contact this office at 202· 
366-8553. 

Sincerel.~', 

\ 	 fIl~ 
harles E. Betts 

hief, Standards Development 


ce of Hazardous Materials Standards 




Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: Betts, Charles (PHMSA) 
Sent: Thursday, December 03, 2009 8:40 AM s Cit1-e¥l la..u.io 
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
Cc: Plessas, Karen (PHMSA); Boyle, Rick (PHMSA) Cs 113 . tfz, 1 
Subject: FW: Interpetation Request 

~ 111. 4 
Importance: High ~AM 

Oq-62<6 (, 
-----Original Message----­

From: Plessas, Karen (PHMSA) 

Sent: Thursday, December 03, 2009 8:35 AM 

To: Betts, Charles (PHMSA)i Boyle, Rick (PHMSA) 

Cc: Rogers, Cheryl K - DHSi Schmidt, Paul S - DHS: Sulas, Diana M - DHS; 'Hunt, Jason H ­
DHS' 

Subject: RE: Interpetation Request 


Charlie, 

Jason Hunt from the State of Wisconsin is requesting a formal interpretation on a 

radioactive materials issue, so I am forwarding his request to you and Rick for 

disposition. 

Thanks, 

Karen 


Karen Plessas 

Radioactive Materials Program Manager 

Office of Hazardous Materials Enforcement Pipeline and Hazardous Materials Safety 

Administration 

202-366-5267 


-----Original Message----­
From: Hunt, Jason H - DHS [mailto:Jason.Hunt@dhs.wisconsin.gov] 

Sent: Wednesday, December 02, 2009 4:40 PM 

To: Plessas, Karen (PHMSA) 

Cc: Rogers, Cheryl K - DHS; Schmidt, Paul S - DHSi Sulas, Diana M - DHS 

Subject: Interpetation Request 


Karen 


I know I had emailed you awhile back and I'm wondering if I can get a formal 

interpretation by DOT of this requirement. 


Rule Reference: 


49 CFR 173.421 Excepted Packages for limited 	quantities of Class 7 (radioactive) materials 


(2) The radiation level at any point on the external surface of the package does not 
exceed 0.005 mSv/hour (0.5 mrem/hour) . 

(3) The nonfixed (removable) radioactive surface contamination on the external surface of 
the package does not exceed the limits specified in 49 CFR 173.443(a). 

Radioactive Material Regulation Review - December 2008 

I understand this states in the note that 'This document is for general guidance only and 
must not be used to determine compliance with 49 CFR Parts 100-185. 

Page 86 

"This last requirement to ensure compliance with radiation and contamination limits of §§ 
173.441 	and 173.443 does not require that surveys or direct measurement be made. Both 
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sections give shippers latitude in their methods of ensuring compliance with the radiation 
and contamination limits; procedures other than measurements, such as quality assurance 
and qual control, are acceptable means of ensuring compliance. However, if a compliance 
inspection during transportation determines that radiation or contamination levels exceed 
the limit, the shipper is subject to a citation." 

The question has arose in our office for Nuclear Medicine Departments that ship (without 
any material except the empty pigs) ammo cans back to a radiopharmacy under 49 CFR 173.421 
(Excepted Packages for limited quantities of Class 7 (radioactive) materials. The Nuclear 
Pharmacy requires that the licensee ship these ammo cans back under 49 CFR 173.421. 

Two questions: 

1. Are the licensee's required to perform a survey (exposure or contamination) of these 
ammo cans, being shipped back under 49 CFR 173.421? If no survey is required what does 
DOT require, procedures (see guidance paragraph)? Is it then acceptable for the licensee 
to do nothing with these ammo cans, understanding that if the contamination or exposure 
exceeding the levels in 49 CFR 173.421 (2)&(3) they will be cited? 

2. The licensee's have indicated that by the Nuclear Pharmacy requiring them to ship back 
these empty ammo cans as Excepted for Limited Quantities of Class 7 (radioactive) 
materials that they are in violation of 49 CFR 171.2. Is this a correct interpretation by 
the licensees? 

If I can provide any further clarification please let me know. 

Jason Hunt 

********** 

NOTICE: This E-mail and any attachments may contain confidential information. Use and 
further disclosure of the information by the recipient must be consistent with applicable 
laws, regulations and agreements. If you received this E-mail in error, please noti the 
sender; delete the email; a~.d do not use, disclose or store the information it contains. 

Jason H Hunt 
Radiological Emergency Preparedness 

State of Wisconsin 
Department of Health Services 
Radiation Protection Section 
1 West Wilson Street 
Room 148 
P.O. Box 2659 
Madison, Wisconsin 53701-2659 

(608) 266-9443 (Office) 
(608) 219-7843 (Cell) 
(608) 267 3695 Fax 

Visit our Website at: http://dhs.wisconsin.gov/dph_beh/RadiatioP/Index.htm 
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