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Mr. Changsik Ko 

United Airlines c/o 


Inch eon Customer Service 

#2075 Inch eon International Airport 


Passenger Terminal 

2851 UnSeo-Dong, Joong-Gu 

Incheon, South Korea 


Ref. No. 09-0280 

Dear Mr. Ko: 

This responds to your e-mail to Ms. Janet McLaughlin of the Federal Aviation 
Administration's Office of Hazardous Materials regarding the applicability of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to "empty" or "new" lighters carried 
aboard an aircraft bya passenger or crew member. You ask if the regulatory requirements 
apply equally to new, unused or empty unpressurized Wick-style (e.g., ZippO©) and refillable 
type lighters. 

The answer is yes. Under §172.102(c)(1) Special Provision 168 of the HMR, a lighter that is 
new, unused or is cleaned of all residue and purged of vapors is not subject to the HMR. This 
applies whether the lighters are carried aboard on one's person or placed in checked baggage. 
Additionally, because the lighters are not subject to the HMR. there are no restrictions on the 
number that may be carried aboard on one's person or in their checked baggage. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sin~.erel, 

~ ~ 
Hattie L. Mitchell 

Chief, Regulatory Review and Reinvention 

Office of Hazardous Materials Standards 




prakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 

Betts, Charles (PHMSA) 
Wednesday, November 25,20097:12 AM S+e.vens 

To: 
Subject: 

Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: Zippo Lighters g 113 .3a~ 

Importance: High ~ ll1.. '02 Sf ('=>8 

Carolyn, 
Please log this in as a new request for interpretation. 

Ll~ ~4-eys 

09-- 021(0 
Thanks, 
Charles 

-----Original Message----­
From: Janet.McLaughlin@faa.gov [mailto:Janet.McLaughlin@faa.gov] 
Sent: Friday, November 20, 2009 5:49 AM 
To: Betts, Charles (PHMSA) 
Subject: Fw: Zippo Lighters 

I think this is more an interp question. 
Janet McLaughlin 
Federal Aviation Administration 
Office of Hazardous Material 
Div Manager, International and Outreach Div Cell 202-437-7651 Office 202-385-4897 This 
is from my BlackBerry 

Original Message ---- ­
From: "Ko, Changsik [ICNCS]" [CS.Ko@united.com] 
Sent: 11/19/2009 06:13 PM MST . 
To: Janet McLaughlin; "DG-Bag-Discrepan;cy" <dg-bag-discrepancy@united.com> 
Cc: "Chang, Ohjae [ICNOZ]" <OJ.Chang@united.com>i "Kim, SE [ICNCS]" <SE.Kim@united.com>i 
"Kim, Inkyung [ICNCS]" <Inkyung.Kim@united.com>i "Park, Jinchul [ICNCS]" 
<JC.Park@united.com> 
Subject: RE: Zippo Lighters 

Dear Janet , 


How are you 


Could you tell me some details about lighters especially on the "Zippo Lighter'. 

what I understand is that empty lighters are permitted in checked baggage. 

If this is empty zippo also can be checked in customer*s checked baggage? 

and how many per person or per checked bag ? 


and please advise me some guidelines fo~ the word "empty"lighter or "new"lighter for the 

acceptanc or rej ection of these lighter' types on the spot. 


Thank you 


Changsik,Ko 


Incheon 

Customer Service 
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Betts. Charles (PHMSA) 

From: Ko, Changsik [ICNCS] 


Sent: Tuesday, November 24,20097:10 PM 


To: Betts, Charles (PHMSA) 


Subject: RE: Zippo lighters 


Dear Charles, I 

I was waiting your reply. I 
Belows are the additional contact informatior 

I 
• Email: c:::§.Is()@~§II.c:::9m ! 
• Fax: 82-32-744-6676 
• Office Phone: 82-32-744-6688 
• Cell Phone: 82-11-9767-0023 

Thank you for your response 

Regards 
Changsik,Ko (Mr.) 

-----Original Message----­
From: charles.betts@dot.gov [mailto:charles.betts@dot.gov] 

Sent: Tuesday, November 24,200910:2 
 PM 

To: Ko, Changsik [ICNCS] 

Cc: Janet.McLaughlin@faa.dot.gov 

Subject: Zippo lighters 

Importance: High 


Good morning Ms. Ko, 

Your request for interpretation of the Haza[dous Materials Regulations was forwarded to my office for a 
formal response. However, in order to log your request into our tracking system, I need some additional 
contact information (i.e., complete mailing address, fax number and telephone number). Once received, 
your request will then be logged into our d~tabase and assigned to a specialist for handling. A formal 
response typically takes about 4 to 6 wee s. 

Regards, 

Charles Betts 

Chief, Standards Development 

Office of Hazardous Materials Standards 

Pipeline and Hazardous Materials Safety 
 dministration 

11/25/2009 
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