
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, SE 
Washington, D.C. 20590 Pipeline and Hazardous Materials 

Safety Administration 

JAN 1 0 2011 

Mr. Leonard Satkowski 
JJ Keller 
7727 Parkside Ave. 
Burbank, IL 60459 

Ref. No. 09-0276 

Dear Mr. Satkowski: 

This is in response to your November 6, 2009 email regarding the exceptions for limited quantities 
ofcompressed gases specified in the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171­
180). Specifically, you ask if aerosol cans containing an oral cleanser may utilize the exception 
provided by § 173.306(b). This provision allows the material to be renamed "Consumer 
commodity" and reclassed and transported as ORM-D material without subjecting the container to 
the hot water bath test specified in § 173.306(a)(3). 

According to your letter, the oral cleanser is packaged in a bag-on-valve inside an aerosol container 
with a non-flammable gas. The non-flammable gas is intended to force the cleanser from the bag. 

In accordance with § 173.306(b )(1), foodstuffs or soaps may be transported in a non-refillable metal 
container with soluble or emulsified compressed gas. In order to meet this exception, the gas must 
be dissolved into a solution with the oral cleanser. The bag-on- valve configuration described in 
your letter does not appear to meet this requirement. 

I trust this satisfies your inquiry. Ifwe can be of further assistance, please contact us. 

Sincerely, 

Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: Mitchell, Hattie (PHMSA) 

Sent: Tuesday, November 24, 2009 1:43 PM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Toothpaste products in aerosols 


Importance: High 

-----Original Message----­
From: Leonard Satkowski [mailto:lsatkowski@JJKELLER.COM) 

Sent: Friday, November 06, 2009 10:43 AM 

To: Mazzullo, Ed (PHMSA) 

Subject: Toothpaste products in aerosols 

Importance: High 


** High Priority ** 

** Reply Requested by 11/8/2009 (Sunday) ** 


Ed: 


The original e-mail got returned to me after three weeks. If you could I would 

appreciate an answer as soon as possible. Thanks 


This is regarding our discussion this morning regarding a product one of my customer's 

manufactures. The following are the details on the product: 


1. The product is considered to be a cosmetic drug. The material is used in the mouth as 
a cleanser for teeth. It may be in paste and foam form. 
2. The material will be packaged in a bag on valve container inside an aerosol can 
containing a non-flammable gas. The purpose of the non-flammable gas is to force the 
paste/foam from thee bag. 
3. Net contents of the container is 4.3+ oz. 
4. I the material is exposed to the water bath test provided in 173.306 
(a) the possibility exists of bacteria forming in side the product. 

The following are the questions we have. 

1. Can the requirements of 173.306 (b) apply in this case. 

Per our discussion you thought that 173.306 (b) would apply, but wanted to check for 
similar decisions. If you need more information you may contact Matt Newman at 
513-622-5335. Or you can contact me at 920-284-1157. Look forward to talking with you 
soon. 

Len 
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