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Mr. Ralph Diaz 
Air Liquide America 

Specialty Gases LLC 
2700 Post Oak Blvd. 
Houston, TX 77056 

Ref. No. 09-0265 

Dear Mr. Diaz: 

This responds to your e-mail regarding the reuse of a cylinder under the Hazardous Materials 

Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask under what condition the 

HMR authorize a cylinder previously used in carbon monoxide (CO) service to be refilled 

with a high-purity gas such as helium, argon, or hydrogen. Additionally, you ask whether the 

HMR define the term "dry," as used in § I 73.302a(c). 


When promulgating regulations regarding the filling and transportation of cylinders used 

exclusively in CO service, we did not foresee the need to codify any condition or minimum 

qualification for the continued use of such cylinders in another gas service. Although the 

HMR do not prohibit such practice, PHMSA strongly discourages it for safety reasons. For 

example, the moisture in CO may cause internal micro-cracking of the cylinder. Such 

cracking may not be detected through internal visual inspection or hydrostatic testing. 

Therefore, until a regulatory solution is adopted, we recommend the following tests be 

performed, at a minimum, if considering a change in gas service: 


1. 	 Proof pressure test equal to test pressure of the cylinder with a minimum of one (1) 
minute hold time; and 

2. 	 100% side wall ultrasonic examination (UE) using shear wave with accept/reject 
criteria of 5% of design minimum wall thickness. 

Ten percent overfill of the cylinders is not recommended. The term "dry," as used in 

§ 173.302a( c), is not defined in the HMR. For the purposes of § 173.302a( c), "dry" means a 




gas having a dew point at or below -46.7 °C (-52 OF) at 101.3 kPa (14.7 psia) (one 
atmosphere). 

Thank you for bringing this matter to our attention. If we can be of further assistance, please 
contact this office. 

Sincerely, 

.~ 
Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
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Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: Mitchell, Hartie (PHMSA) 'S+e\let1S 
Sent: Thursday, November 12, 200911:58 AM 

~ 113 ·302a.. (ej
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: 49CFR173.302a(c) ~ 11'r1c1ers 

From: Diaz, Ralph [mailto:Ralph,Diaz@Airliquide,com] ~q-OLloS 

sent: Thursday, November 12, 2009 11:01 AM 

To: Toughiry, Mark (PHMSA); Mitchell, Hattie (PHMSA); Cassidy, Duane (PHMSA); Chaney, Wayne (PHMSA) 

Subject: 49CFR173,302a{c) 


Not sure of proper DOT dept. to answer the following: 

49CFR173.302a{c} limits the pressure (to 5/6 service pressure) of cylinders filled with dry carbon monoxide and 
also limits the pressure further (to only 1000 psi) of cylinders of 'wet' carbon monoxide. 

Questions: 
What is DOT's intent on the disposition and continued use of these cylinders when LATER filled with other clean 
high purity gases like helium, argon, hydrogen, etc? Can the same cylinders be filled to full service pressure with 
these 'clean gases', filled to 10% overfill, etc. provided hydrotest is acceptable for these filling operations? Was it 
the intent of DOT to limit the filling pressure of all gases once exposed to carbon monoxide? 

Did DOT ever define 'dry'? 

Regards, 
Ralph Diaz 
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