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Mr. Robert Eyck 

TEN-E Packaging Services, Inc. 

1666 County Road 74 

Newport,MN 55055 


Ref. No.: 09-0263R 

Dear Mr. Eyck: 

This responds to your October 13,2009 letter regarding the applicability of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to non-bulk packaging used to transport 
hazardous materials. Specifically you ask whether separate tests are required for inner 
receptacles of combination packagings that are intended to contain both liquid and solids. This 
is a revision to our original response from December 10, 2009. 

The HMR, at § 178.602, require each packaging to be closed in preparation for testing and tests 
to be carried out in the same manner as if prepared for transportation, including inner 
packagings in the case of combination packagings. Therefore, a combination packaging design 
originally tested with inner packagings containing liquids may not be used to package solid 
materials, as a single package or otherwise, without further testing. 

I trust this satisfies your inquiry. Should have any further questions, please contact this office. 

Sincerely, 

-f~'0---
Hattie L. Mitchell 

Chief, Regulatory Review and Reinvention 

Office of Hazardous Materials Standards 
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October 13, 2009 

Susan Gorsky 
I U.S. DEPARTMENT OF TRANSPORTATION 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 

II Office of Hazardous Materials Standards, PHH-10 
1200 New Jersey Avenue 
SE Building, 2nd Floor 

1 Washington, DC 20590 

Dear Susan: 

TEN-E Packaging Services, Inc. recently became aware of a DOT letter of clarification, Ref. No. 05­
0111, that conflicts with our understanding of what the UN Recommendations on the Transport of

I	Dangerous Goods Model Regulaltions and Title 49 CFR permit when qualifying combination 
packagings to the UN standards. We have always advised our clients that separate tests must be 
conducted for inner receptacles of combination packagings that are intended to contain both liquids 
and solids. We base this view on Section 173.24a(b)(3) of Title 49 CFR that limits a qualified liquids 
packaging to be used for solids to only single and composite packagings, Section 6.1.5.2.1 of the UN 
Recommendations on the Transport of Dangerous Goods Model Regulations that states for 
combination packagings with inner packagings designed to carry liquids and solids testing must be 
conducted for each scenario and a 1992 Third Party Laboratory summary of questions and answersI( reference Answer to Question #8) that prohibits substituting inner packagings for solids on a liquids 

. qualified packaging. Copies of the referenced documents are attached for your review. 

TEN-E Packaging Services would appreciate a quick response to what the agency's position is on 
" this matter as we want to provide our clients with proper advice on this UN packaging certification 
issue. 

Sincerley, 

TEN-E Packaging Services, Inc. 
1666 County Road 74 
Newport, MN 55055 

: Phone: 651-459-0671 
i 	Fax: 651-459-1430 
! Email: info@ten-e.com 
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Ms. Cherie Walton Ref. No. 05-0 III 
Reactives Management Corporation 
1025 Executive Blvd., Suite 101 
Chesapeake, VA 23320 

Dear Ms. Walton: 

This is in response to your April 28, 2005 letter requesting clarification regarding the general 
packaging requirements specified under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR 
Parts 171-180). Your questions are parapluased and answered as follows: 

Ql. Is it permissible for a specitication combination package (a UN 40 fiberboard box with 
inner metal receptacles), which was tested for liquids, to be filled with a solid material as long 
as the gross mass marked on the packaging is not exceeded? 

A1. Yes. A combination packaging that was tested with a liquid may be filled with a solid 
material provided it is an authorized packaging for the solid material and conforms to the 
general packaging provisions in Part 173, Subpart B. 

Q2. If the answer to Ql is yes, must the inner receptacles be used to contain the solid 
material? 

A2. Yes. The packaging should be prepared in the same manner it was tested. 

I hope this information is helpful. 

;zg/~~ 
Hattie L. Mitchell, Chief 
Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
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From: reaclives@earthlink.net &e1~4!..1e ~ c 

Sent: Thursday, April 28,200512:39 PM 

To: INFOCNTR <PHMSA> (>5 - {jIll 
Subject: Information Center Comments/Questions 

Complete by Phone, Left VM to call HM[C 4/28/2005 KAL 

Below is the result ofyour feedback fonn. It was submitted by 

Cherie Walton (reactives@earthlink.net) on Thursday, April 28, 2005 at 12:38:35. 


Email: reactives@earthlink.net 

Name: Cherie Walton 

Category: Shippers-General Requirements for Shipments and Packagings (Sections 173.1 - 173.476) 

Organization: Reactives Management COIp. 

Street: 1025 Executive Blvd., Suite 101 

City: Chesapeake 

State: Virginia 

Zip Code: 23320 

Phone: 757-436-1033 

Fax: 757-548-2808 

Comments: RE: Combination packaging. 

We have two sizes ofcombination packagings which are intended to hold liquids. Each combination pacbging consists of 

inner metal cans (e.g. metal paint cans) with lOCking rings. These are packed inside a 4GY. 


The markings on the outer 4Gs are as follows: 


4GN9.6/S/04 U8AI+AX4033 

and 


4GN38.5/S/05 USA/+AZ4600 


According to 173.24a(b)(3), which addresses single or composite non-bulk packaging (not c(lmbillution paekagings), solids 

may be packed in non-bulk packaging which has been tested for liquids. 


Can we use the above 4Gs (since they are marked with an "8ft
) for solids as long ali the gross mass in kilograms does not 


exceed the rated capacity ofthe packaging in liters? 


If so, are we required to pack the solids in the approved inner recepticles (paint cans)? 


Thanks for your help. 


4/2812005 
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(f) 	 If the outer packaging is intended to contain inner pll(;kagings [or liquids and is not 
leakproof, or is intended to contain inner packagings for solids and is not siftproof, a 
means of containing any liquid or solid contents in the event of leakage shall be 
provided in the fonn of a leakproof liner, plastics bag or other equally efficient means 
of containment. For packagings containing liquids, the absorbent material required in 
(e) above shall be placed inside the means of containing the liquid contents; 

(g) 	 For air transport, packagings shaH comply with 4.1.1.4.1; 

(h) 	 Packagings shall be marked in accordance with 6. J.3 as having been tested to packing 
group I perfonnance for combination packagings. The marked gross mass in 
kilograms shall be the sum of the mass of the outer packaging plus one half of the 
mass of the inner packaging(s) as used for the drop test referred to in (n) above. Such a 
packaging mark shall also contain a letter "V" as described in 6.1.2.4. 

6.1.5.1.8 The competent authority may at any time require proof, by tests in accordance with this 
section, that serially-produced packagings meet tlte requirements of the design type tests. 

6.1.5.1.9 If an inner treatment or coating is required for safety reasons, it shall retain its protective 
properties even after the tests. 

6.1.5.1.10 Provided the validity of the test results is not affected and with the approval of tile competent 
authority, several tests may be made on one sample. 

6.1.5.1.11 Salvage packogil7gs 

Salvage packagings (see 1.2.1) shan be tested and marked in accordance with the provisions 
applicable to packing group II packagings intended for the transport of solids or inner packagings, except as 
follows: 

(a) 	 The test substance used in perronning the tests shall be water, and the packagings 
shalt be filled to not less than 98% of their maximum capacity. It is pennissible to use 
additives. such as bags of lead shot, to achieve the requisite total package mass so long 
as they ilre placed so that the test results are not affected. Alternatively, in perfonning 
the drop test, the drop height may be varied in accordance with 6.1.5.3.5 (b); 

(b) 	 Packagings shall, in addition, have been successfully subjected to the leakproofuess 
test at 30 kPa, with the results of this test reflected in the test report required by 
6.1.5.7; and 

(c) 	 Packagings shan be marked with the letter "T" as described in 6.1.2.4. 

6.1.5.2 Preparation ofpllckagings for lestlll, 

6.1.5.2.1 Tests shall be carried out on packagings prepared as for transport including, with respect to 
combination packagings, the inner packagings used. Inner or single receptacles or packagings other than 
bags shall be filled to not less than 98% of their maximum capacity for liquids or 95% for solids. Bags shall 
be filled to the maximum mass at which they may be used. For combination packagings where the inner 
packaging is designed to carry Jiquids and solids, separate testing is required for both liquid and solid 
contents. The substances or articles to be transported in the packagings may be replaced by other substances 
or articles except where this would invalidate the results of the tests. For solids, when another substance is 
used it shall have the same physical characteristics (mass, grain size, etc.) as the substance to be carned. It is 
pennissible to use additives, such as bags of lead shot, to achieve the requisite total package mass, so long as 
they are placed so that the test results are not affected. 

6.1.5.2.2 In the drop tests for liquids, when another substance is used, it shall be of similar relative 
density and viscosity to those of the substance being transported. Water may also be used for the liquid drop 
test under the conditions in 6.1.5.3.5. 
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